Pressmeddelande -
Lyckat projekt för att hjälpa personer med missbruk och psykisk ohälsa blir permanent
Resursgrupps-ACT, Assertive Community Treatment, RACT, är ett behandlings- och metodprogram. Verksamheten blir nu permanent efter att ha bedrivits som projekt i fyra år.
Projektet har uppvisat mycket goda resultat för de flesta av deltagarna i form av bättre följsamhet i metod och i olika insatser, minskat antal dagar inom slutenvård på sjukhus samt givit en ökad stabilitet och förbättrade levnadsvillkor i vardagen jämfört med sedvanlig vård.
Det har inneburit mycket positivare effekter än förväntat i form av minskade psykiska symtom och missbruk för dessa personer samt förhöjd funktionsförmåga i vardagen.
RACT är i dagsläget den första verksamheten där vi har en gemensam organisation mellan två olika huvudmän; Region Värmland och Karlstads kommuns vuxenavdelningen och som erbjuder ett samordnat, flexibelt och integrerat arbetssätt för personer med svårare samsjuklighet i form av missbruk/beroende och psykisk ohälsa.
Arbetssättet baseras på att deltagaren får en case manager och tillsammans med denne genomför en kartläggning och samlar en resursgrupp. I resursgruppen fattar deltagare, case manager samt övriga resurspersoner gemensamma beslut och genomför insatser för att stödja till en självständig vardag.
- De som arbetar i verksamheten visar verkligen på hur god samverkan och samordning mellan olika professioner och med hög delaktighet hos brukarna ger enastående resultat på individnivå, säger Niklas Dannberg, chef för LARO-mottagningen (läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende), Region Värmland.
- RACT har gjort ett unikt, enastående och ett fantastiskt arbete som på riktigt har gjort en positiv skillnad för de som vi är till för, det vill säga våra medborgare i Karlstad, säger Anette Tallberg, chef för behandlingsenheten, Karlstads kommun.
För mer information kontakta:
- Anette Tallberg, chef för behandlingsenheten, Karlstads kommun.
Telefon: 070-001 85 80. - Niklas Dannberg, chef för LARO-mottagningen (läkemedelsassisterad behandling vid opioidberoende), Region Värmland. Telefon: 010-831 97 96.