Gå direkt till innehåll
Byggåterbruket invigdes med en såg som anpassats för social distansering.
Byggåterbruket invigdes med en såg som anpassats för social distansering.

Pressmeddelande -

Lyckad premiär för Sola byggåterbruk - Karlstads nya byggåterbruksbutik

Tre förvaltningar med olika ingångar, men med ett gemensamt intresse för återbruk. Det blev början på det samarbete som resulterat i Sola byggåterbruk – Karlstads nya byggåterbruksbutik. Målsättningen är att öka återbruk och ta tillvara material som annars måste slängas och att projektet ska drivas vidare som ett socialt företag.

Idag var det invigning av Karlstads nya byggåterbruksbutik – Sola byggåterbruk på gamla flygfältet i Karlstad. Butiken är resultatet av ett samarbete mellan arbetsmarknads- och socialförvaltningen, teknik- och fastighetsförvaltningen och miljöförvaltningen.

Arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande Per-Inge Lidén (MP), teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C) och miljönämndens ordförande Torbjörn Nilsson (MP) var på plats för att symboliskt såga av en planka med en såg som anpassats för social distansering med anledning av det rådande coronaläget. När brädan gick i tu förklarade de butiken öppnad.

Samarbete över förvaltningsgränser

Byggåterbruket startas som ett projekt och drivs under ett år som en kommunal verksamhet. Personer som länge stått utanför arbetsmarknaden har möjlighet att arbeta i projektet som en arbetsmarknadsinsats.

Efter ett år i kommunens regi är tanken att Sola byggåterbruk ska göras om till ett så kallat arbetsintegrerat socialt företag, som innebär att man både tillhandahåller en tjänst och skapar arbetstillfällen för personer som står långt från arbetsmarknaden.

Material från kommunens byggprojekt

Återbruksbutiken är en betydelsefull länk i teknik- och fastighetsförvaltningens arbete med att återbruka mer i byggprojekt. Mycket av det material som blir över eller är för bra för att slängas när kommunen bygger och renoverar, kan nu komma till nytta för andra. Även entreprenörer och andra som har bra överblivet material kan lämna det till butiken. Det kan röra sig om allt från hyllor och skruvar till dörrar, fönster och vitvaror. Från kommunens håll har butiken mottagit material från både Stagnellska hemmet, Kronoparkskyrkan och Kvarnbergsskolan.

Och responsen har varit överväldigande positiv redan innan premiären.

- Det har redan har redan varit flera nyfikna här och köpt både toaletter, spisar och kylar. Det tycker vi är jättekul och det visar att det här är något som är helt rätt i tiden just nu, att det finns ett stort intresse, säger Helena Kjäll, handledare i socialt företagande.

Miljövinster

Miljöförvaltningen, som samordnar kommunens övergripande miljöstrategiska arbete är med och stöttar projektet med kunskap kring avfallshantering och återbruk och marknadsföring, genom projektet Karlstad delar och via avfallsrådgivningen. Karlstad delar har prioriterat byggåterbruk som ett av tre viktiga områden att arbeta med för att nå målet om minskad klimatpåverkan.

Öppet fredagar

Butiken är öppen för alla – privatpersoner, företag och även kommunens egna verksamheter som är intresserade av att handla hållbart. Du hittar Sola byggåterbruk på gamla flygfältet och öppettiderna är fredagar 09.30-15.30. Läs mer på butikens webbplats karlstad.se/solabyggaterbruk

För mer information kontakta:

Per-Inge Lidén (MP), ordförande i arbetsmarknads- och socialnämnden, 054-540 80 04

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 78

Torbjörn Nilsson (MP), ordförande i miljönämnden, 054-540 46 89

Martin Seppänen, enhetschef på asf, 054-540 50 92

(Stefanie Myrin, kommunikatör, 054-540 46 88)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.