Gå direkt till innehåll
Lansering av Öppna Staden – appen som gör Karlstad mer tillgänglig och inkluderande

Pressmeddelande -

Lansering av Öppna Staden – appen som gör Karlstad mer tillgänglig och inkluderande

Karlstads kommun ska bli en mer tillgänglig och inkluderande plats för alla. Genom en ny digital lösning kommer fler människor att självständigt kunna ta del av stadens utbud. Den 10 oktober 2024 sker lanseringen av appen Öppna Staden.

Antalet personer med nedsatt kognitiv förmåga i olika variationsgrad är idag sannolikt fler än 200 000. Den här gruppen människor förväntas nästan fördubblas fram till 2050, vilket innebär en stor utmaning för samhället.

Personer med kognitiva utmaningar kan inte alltid ta till sig information, vägledning och stöd på det sätt som den är utformad. De här personerna behöver ofta anpassad information och anpassat stöd för att klara sig på egen hand och få en delaktighet i samhället.

Den digitala lösningen Öppna Staden riktar sig initialt till människor med kognitiva utmaningar så att de, mer självständigt, kan ta del av stadens utbud i form av restauranger, kultur, aktiviteter, föreningsliv och annat.

Appen är en digital ledsagare som hjälper till att hitta anpassade platser och innehåller användarvänliga guider för att navigera i staden. Öppna Staden-appen är kostnadsfri och kräver ingen inloggning.

Bakom utvecklingen av appen ligger Karlstads kommuns innovationsinitiativ ”Vägledning i staden” och drygt ett och ett halvt år utvecklingsarbete tillsammans med ett flertal innovativa bolag och framtida användare.

Lanseringsevent den 10 oktober

Deltar gör bland annat Ann-Sophie Gustafsson, utvecklingsledare, vård- och omsorgsförvaltningen, Thomas Wernerheim, utvecklings- och innovationsstrateg, kommunledningskontoret och Stefan Jonsson (S), ordförande, vård- och omsorgsnämnden.

Plats:

Karlstadsrummet i Bibliotekshuset i Karlstad

Program

09:30–11:00 Lansering Öppna Staden

11:00–11:30 Hur gjorde vi?

11:30–12:00 Avslutning och mingel

Anmälan

Klicka här för att delta på plats

Klicka här för att följa webbsändningen

Läs mer

För mer information kontakta:

Ann-Sophie Gustafsson, utvecklingsledare, vård- och omsorgsförvaltningen, 054-540 60 50

Thomas Wernerheim, utvecklings- och innovationsstrateg, kommunledningskontoret, 054-540 12 27

Stefan Jonsson (S), ordförande för vård- och omsorgsnämnden, 070-020 34 13

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.