Gå direkt till innehåll
Kultur- och fritidsnämnden i korthet 11 december

Pressmeddelande -

Kultur- och fritidsnämnden i korthet 11 december

På kultur- och fritidsnämndens möte 11 december beslutades bland annat om ett antal kommunala stöd till kulturinstitutioner för 2020, om en flytt av verksamheten vid Lugnets fritidsgård, och målgrupper och åldersgränser inom öppen fritidsverksamhet.

Flytt av verksamheten vid Lugnets Fritidsgård

Lokalerna i Lugnets fritidsgård är undermåliga för den verksamhet som bedrivs. Det blir stundtals krävande att upprätthålla en trygg miljö för såväl besökarna som för personalen då fritidsgården många kvällar har uppemot 70 besökare. Utöver problemen med miljön för personalen och besökarna finns allvarliga brister vad gäller tillgängligheten. Planer har funnits på att bygga om Lugnets fritidsgård och ritningar för detta har tagits fram. Stadsbyggnadsantikvarien har gett avslag till att göra de nödvändigaste åtgärderna som skulle krävas för att avhjälpa de värsta problemen. Med anledning av detta föreslås att verksamheten flyttar till nya lokaler i Våxnäs centrum.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att verksamheten i Lugnets fritidsgård flyttas till nya lokaler i Våxnäs centrum. De ökade hyreskostnaderna finansieras genom att överföra motsvarande budget från den öppna fritidsverksamhetens budgetram till hyresbudget. Verksamheten ges också i uppdrag att söka samarbetspartner som kan bidra med hyresintäkter eller andra intäkter. 

Förvaltningen gavs också ett uppdrag att ta fram konkreta lokalanpassningar och vilka hyresnivåer det ger, detta ska rapporteras till nämnden och beslutas i februari 2020. 

Dnr KFN-2019-437 Dpl 47

Målgrupper och åldersgränser inom öppen fritidsverksamhet

I mars 2019 gavs öppen fritidsverksamhet i uppdrag att se över vilka ålders- och målgrupper verksamheterna riktar sig till samt hur man kan utveckla den öppna fritidsverksamheten. Samhället förändras ständigt och därför behöver den öppna fritidsverksamheten se över hur de kan nå nya målgrupper och vilka de primära målgrupperna är. Det här utgör den första delen av återkopplingen av det uppdraget. Förvaltningen arbetar med en översyn av hur Karlstads öppna ungdomsverksamhet kan utvecklas för att bättre svara mot såväl ungas behov som samhällets krav på tydliga mål, transparens och effektiv resursanvändning. Den första delen omfattar att, efter en översyn av befintliga måldokument för den öppna ungdomsverksamhet och hur dessa svarar mot såväl beprövad erfarenhet som centrala måldokument på europeisk nivå, ta fram ett förslag på ett tydligare och mer enhetligt och tidsanpassat måldokument. Resultatet av det arbetet är två planer som handlar om ungdomar och unga vuxna.

Steg två omfattar att ta fram ett samlat förslag på hur befintlig organisation och ledning, inklusive verksamheternas antal, lokalisering, utformning, bemanning, budget, avgränsning mot andra aktiviteter, uppföljning, etcetera bör utformas för att bättre svara mot uppsatta mål och kraven på transparens och effektiv resursanvändning. Förslaget kommer att redovisas under våren 2020.

Kultur- och fritidsnämnden beslutade att återremittera förslaget och ge förvaltningen i uppdrag att också ta fram mål för öppen fritidsverksamhet kopplade till parklekarna och den seniora verksamheten. Det ska också belysas hur öppen fritidsverksamhet arbetar med personer som omfattas av diskrimineringsgrunderna.

Dnr KFN-2019-104 Dpl 47

Beslut om kommunala stöd till kulturinstitutioner 2020

Kultur- och fritidsnämnden beslutade om sammanlagt närmare 30 miljoner kronor i kommunalt stöd till följande kulturinstitutioner för år 2020:

  • Värmlands Museum: 9 192 200 kronor under förutsättning att Region Värmland räknar upp sitt stöd med 2,5 procent. Beviljades också ett utökat driftstöd till hyran 2 280 000 kronor. (Dnr KFN-2019-431 Dpl 46)
  • Wermland Opera: 14 123 424 kronor under förutsättning att Region Värmland räknar upp sitt stöd med 2,5 procent. (Dnr KFN-2019-135 Dpl 46)
  • Värmlandsteatern: Verksamhetsbidrag 946 000 kronor, särskilt stöd för teaterskolan 250 000 kronor och hyresstöd för Tempelriddaren 526 000 kronor. (Dnr KFN-2019-430 Dpl 46)
  • Gjuteriet: 1 123 000 kronor. (Dnr KFN-2019-428 Dpl 46)
  • Föreningsarkivet i Värmland: 404 000 kronor samt stöd till del av hyran för Arkivcentrum 735 000 kronor. (Dnr KFN-2019-429 Dpl 46)


Kontaktpersoner:

Johanna Larsson (M), ordförande kultur- och fritidsnämnden
054-540 29 31
johanna.larsson@karlstad.se

Mats Ahrén, kultur- och fritidsdirektör
054-540 24 52
mats.ahren@karlstad.se

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från kultur- och fritidsförvaltningens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.