Gå direkt till innehåll
Sofi Bertilsson framför en av UNO's miljöstationer som besökare och personal gjort tillsammans
Sofi Bertilsson framför en av UNO's miljöstationer som besökare och personal gjort tillsammans

Pressmeddelande -

​Kultur- och fritidsförvaltningen har omdiplomerat miljöarbetet

Sedan ett par år tillbaka är Kultur- och fritidsförvaltningen miljödiplomerade, som första förvaltningen inom Karlstads kommun. Under våren 2018 har ett omfattande arbete gjorts för att omdiplomera alla verksamheter inom förvaltningen. Bland annat har vi nu fått ta emot Karlstads kommuns andrapris som miljöhjältar.

Såväl miljömässiga som ekonomiska besparingar

Tack vare miljödiplomeringen har vi gjort besparingar inom alla förvaltningens verksamheter, såväl miljömässigt som ekonomiskt. Det har upprättats 19 miljöplaner och 134 miljömål och åtgärder har antagits. Det handlar bland annat om hur vi reser, avfallssortering, energibesparingar, hantering av kemikalier samt de inköp som görs.

Exempel på åtgärder och insatser som inneburit att förvaltningen klarat omdiplomeringen:

UNO - en sann miljöhjälte

UNO blev 2018 utsedd som en av kommunens miljöhjältar. Sofi Bertilsson på UNO har tillsammans med besökarna genomfört spännande och innovativa projekt i gränslandet mellan miljö och kultur. Exempelvis har nya miljöstationer, som är målade av ungdomar på UNO, lett till bättre återvinning i den öppna verksamheten.

Biblioteken, Låna till flera

Biblioteken i Karlstad vill erbjuda kommuninvånarna att låna i stället för att köpa, det kan handla om prylar som kanske känns onödigt att äga själv eller sådant man använder sällan eller inte kan finansiera på egen hand. Tanken är att ge möjligheten till invånarna i våra ytterområden att låna grejer, utan att behöva ta sig in till Stadsbiblioteket.  Genomförandet ska ske i form av låneskåp i större omfattning/format på huvudbiblioteket och i mindre skala på några av närbiblioteken.  Exempel på saker som skulle kunna komma att lånas ut är: sällskapsspel, verktyg, pyssel, utomhusspel, barnkalas-kit och kikare.

Klasmossens IP, ersätta traktorklippare och gräsklippare med robotgräsklippare.

Gräsklippningen görs idag med en dieseldriven traktorklippare samt med en åkbar bensindriven gräsklippare.  Ett av målen i Klasmossens miljöplan är att minska verksamhetens utsläpp av växthusgaser genom att ersätta nuvarande dieseldrivna traktorklipparen och åkbara bensindrivna gräsklipparen med en elektrisk robotgräsklippare.

Tolvmansgatans fritidsgård, ellastcykel

Lastcykeln ska ersätta korta bilresor med klimatsmarta transporter.

Alster herrgård, utfasning av glöd- och halogenbelysning

Alsters herrgård håller successivt på att byta ut alla belysningskällor till Led-belysning enligt miljöplanen. Enligt planen ska cirka 120 lampor bytas ut samt ytterligare ett antal fast-, stämnings- och scenbelysning.

Ilanda Idrottsplats, ny miljöstation

Ilanda IP har investerat i en källsorteringsstation som kommer att förbättra källsorteringen för personal, föreningar och besökare

Tingvalla Idrottsplats, närvarostyrd belysning

Belysningen i omklädningsrum och spelargångar på Tingvalla IP bytts ut till närvarostyrd belysning.

Om miljödiplomeringen

Syftet med miljödiplomeringen är att öka kunskapen om hur förvaltningens anställda kan bedriva ett aktivt miljöarbete i vardagen och därmed minska miljöpåverkan. Miljödiplomeringen ska bidra till att nå kultur- och fritidsförvaltningens miljömål och även Karlstads kommuns miljömål. I diplomeringen har det bland annat ingått att kartlägga alla verksamheters miljöpåverkan, planera och genomföra miljöförbättringar samt att utbilda personalen. Varje år görs en omdiplomering av förvaltningen, för att följa upp och förbättra miljöarbetet.

För mer information kontakta:

P-O Haster
Miljöstrateg
054-540 46 75
per-olof.haster@karlstad.se

Pia Hansson
Ansvarig för miljödiplomering, kultur- och fritidsförvaltningen
054-540 25 27
pia.hansson@karlstad.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.