Gå direkt till innehåll
Kort från barn- och ungdomsnämnden i september

Pressmeddelande -

Kort från barn- och ungdomsnämnden i september

Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 16 september.

Delårsbokslut tertial 2

Delårsrapport för barn- och ungdomsnämnden innehåller redovisning och analys av verksamheten, viktiga händelser, ekonomisk utveckling, budgetavvikelser, nämndens bidrag till måluppfyllelse samt coronavirusets påverkan på nämndens verksamhet.

Viktiga händelser under perioden:

  • Coronapandemin har utmanat hela verksamheten och ställt den inför utmaningar och omställningar, men har även medfört positiva effekter i form av en stärkt vi-känsla.
  • Pandemin har bidragit till att påskynda digitaliseringen genom bland annat digitala möten och digital undervisning. Andra processer som har eller är på väg att digitaliseras är medgivandehantering, skolval och frånvaro i förskola och fritidshem.
  • För att skapa en mindre sårbar och effektivare organisation är administratörer nu centralt placerade på förvaltningen istället för att finnas ute på enheterna. Lärarassistenter har anställts till samtliga skolor.
  • Antalet barn fortsätter att öka och det pågår planering för att rymma alla kommande grundskoleelever.

Prognosen för år 2020 visar att det ekonomiska resultatet slutar på ett överskott på 5 miljoner kronor vilket är bättre än förväntat. Största anledningen till det förbättrade resultatet är regeringens beslut om att finansiera sjuklönekostnaderna under pågående pandemi, att många utbildningsinsatser inte har kunnat genomföras under året samt minskade lokalkostnader vid ombyggnationen av Färjestadsskolan. Detta innebär att nämnden inte behöver göra det uttag av eget kapital på - 18 miljoner kronor som planerats under 2020.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Delårsrapport 2020, tertial 2 godkänns och lämnas till kommunstyrelsen
  2. Paragrafen justeras omedelbart

Ansvarig handläggare:

Christina Widén, ekonomichef, 054 – 540 29 02,

Förslag till detaljplan Stockfallets skola

På Stockfallet planeras för en ny grundskola med plats för drygt 350 elever samt tillagningskök, personalutrymmen och en ny idrottshall. Skolan föreslås bli två våningar med möjlighet till en extra våning om det behövs i framtiden.

Förslaget är att placera skolan längs Stormyrsvägen på den norra delen av tomten så att skolgården kan skyddas från eventuella trafikstörningar och att även den kuperade delen av området kan integreras i skolgården. Boverkets rekommendationer kring friyta på minst 30 kvm/barn tillgodoses med god marginal i förslaget. Mellan skolan och idrottshallen föreslås en gemensam yta med direkt koppling till lämning och hämtning där det också finns möjlighet att sätta upp skärmtak för cykelparkeringar.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Barn- och ungdomsnämnden bifaller detaljplan för del av fastigheten Stockfallet 1:1 – Stockfallets skola med följande synpunkt:

  1.  Viktigt att utforma skolgården så att den utgör en pedagogisk resurs och ger utrymme för idrottsundervisning med yta för bollspel.

Ansvarig handläggare:

Sofie Alvers, lokalstrateg, 054-540 37 33

Förslag till detaljplan för kvarteret Skepparen i Viken

Förslaget omfattar drygt 500 lägenheter med inslag av yta för en livsmedelshandelsbutik i bottenplan samt en förskola på 4-5 avdelningar.

Behovet av förskoleplatser är mycket stort och förvaltningen bedömer därför att en ny förskola med minst 6 avdelningar behövs inom området. De 2000 kvadratmeter som är avsatta för utemiljö skulle vid en förskola på 5 avdelningar innebära 22 kvm uteyta/barn vilket är långt under Boverkets rekommendationer. Om förskolan placeras enligt förslaget innebär det också att området kommer att ha tre förskolor inom 100 meter. Något som kan skapa logistiska svårigheter och därmed otrygghet för föräldrar och barn när så många ska samsas om ytan vid hämtning och lämning.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:Barn- och ungdomsförvaltningen bifaller granskning av detaljplan för Kv. Skepparen med följande justeringar:

  1. Ny förskola med en yta och byggrätt som möjliggör minst 6 avdelningar.
  2. En friyta per barn om 40 kvm och en totalt sammanhängande friyta om minst 3000 kvm i enlighet med boverkets rekommendationer.
  3. Förskolans fastighet ska vara ändamålsenlig för förskola och således inte innehålla inskränkningar som påverkar verksamheten på ett negativt sätt. Byggnationen av en förskola på fastigheten ska inte heller vara avhängt nuvarande fastigheters hyresavtal.
  4. Placeringen av förskolan ska möjliggöra en god logistik och säkra trygga platser för hämtning och lämning av barn

Ansvarig handläggare:

Johanna Falk Vassberg, lokalstrateg, 054 – 540 32 45

För mer information, kontakta:

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82

Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82

Sara Malmborg, kommunikatör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 29 04

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.