Pressmeddelande -
Kort från barn- och ungdomsnämnden i oktober
Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 21 oktober.
Motion om förbud mot niqab, burka och ansiktstäckande plagg i grundskolan
I en motion till kommunfullmäktige framför Kjell Örnberg (SD) ett förslag om förbud mot att bära niqab, burka eller annat ansiktstäckande plagg för elever och anställda i Karlstads kommuns grundskolor.
Skolverket menar att ett sådant förbud bryter mot skollagens krav om att en skola ska vara öppen för alla samt att det strider mot religions- och yttrandefriheten och den svenska diskrimineringslagstiftningen.
Skolverket arbetar just nu med en revidering av sin vägledande promemoria Elever med heltäckande slöja i skolan, och Diskrimineringsombudsmannen genomför en vägledande tillsyn mot Skurups kommun som har bifallit en liknande motion. Barn- och ungdomsförvaltningen bedömer att kommunen bör invänta resultatet av dessa innan beslut tas och att motionen därför ska avslås.
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Motionen avslås.
Ansvarig handläggare:
Elisabeth Holmberg Solberg, 054 – 540 36 47
Säkring av elevplatser i årskurs 7-9 inför kommande läsår
I och med att Karlstads kommun växer och invånarantalet ökar är kommunen i stort behov av fler elevplatser i årskurs 7–9.Under våren fick barn- och ungdomsförvaltningen i uppdrag att identifiera lösningar på hur eleverna i årskurs 7–9 kan rymmas de närmaste åren.
Förvaltningen har tagit fram ett förslag till lösning som innebär åtgärder i tre steg med start från läsåret 2022/2023. Varje steg är beroende av politiska beslut.
- Steg 1: Att justera gränsen för anvisningsskolor så att elevplatser på skolor som ännu inte är fulla tas i anspråk. Steget kan utföras på flera alternativa sätt som medför olika konsekvenser.
- Steg 2: En utökning av Mariebergsskolan så att skolan kan ta emot fler elever.
- Steg 3: En ny central högstadieskola som har möjlighet att ta emot många elever och därmed uppfylla det långsiktiga behovet av högstadieplatser.
I takt med att staden förändras och föreslagna till- och nybyggnationer blir klara kommer upptagningsområden att behöva ses över inför varje läsår under kommande år. Detta är nödvändigt för att kunna behålla anvisningsskola som första urvalskriterium och säkerställa att alla elever kan erbjudas plats på den skola de är hänvisade till.
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
- Rapporten godkänns
- En förändring av tidsplan för beslut om anvisningsskolor görs så att nämndens beslut sker i mars varje år angående skolvalet för skolstart ett och ett halvt år senare.
- Utbildningschefen för grundskolan får i uppdrag att tillsammans med rektorerna för Kvarnbergsskolan, Mariebergsskolan, Orrholmsskolan, Herrhagsskolan, Väseskolan och Västerstrandsskolan planera för ett samnyttjande av skollokaler som finns i geografisk närhet till Mariebergsskolan.
- Utbildningschef för grundskolan får i uppdrag att säkerställa att det finns resurser till trygghetsskapande arbete på Mariebergsskolan.
Ansvarig handläggare:
Johan Sjövall, utbildningschef grundskola, 054 – 540 29 08
Revidering av länsövergripande riktlinjer för specialkost
Sedan 2018 finns länsövergripande riktlinjer för hantering av specialkost och anpassade koster inom förskola, grundskola och fritidshem. Riktlinjerna har uppdaterats utifrån de nationella rekommendationer för specialkost och anpassade måltider i förskola och skola som publicerades av branschorganisationen Kost & Näring i februari 2020
De reviderade riktlinjerna innehåller förtydliganden inom nedanstående områden:
- Krav på egenvårdsplan
- Anpassningar och utredning på grund av luftburen allergi
- Förtydligande om användning av livsmedel med ”spår av” märkning
- Anpassad matsedel vid specialkost av medicinska skäl utöver allergi/födoämnesöverkänslighet
- Rektors ansvar
- Planering av låglaktoskost
- Krav på uppföljning när specialkost inte används av eleven
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Revideringen av de Länsövergripande riktlinjerna för specialkost godkänns.
Ansvarig handläggare:
Linnea Olsson, koststrateg, 054 –540 29 28
Utredning kring särskilda verksamheter
I Karlstad finns två språkförskolor för barn med språkstörning och en avdelning, AKKA, för barn med svårigheter inom språk och kommunikation. De senaste åren har antalet barn som är inskrivna i dessa verksamheter minskat.
I Karlstad finns även den fristående allergiförskolan Rönnen.
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Förvaltningen ges uppdrag att utreda:
- Orsakerna till att antalet barn i språkförskolor och AKKA sjunkit,
- De erfarenheter som vårdnadshavare till barn i behov av särskilt stöd har av det erbjudna stödet i språkförskolor, AKKA och fristående förskolan Rönnen samt ordinarier förskolor.
- De erfarenheter som rektorer och medarbetare har av att utforma särskilt stöd till barn i ordinarie förskolor, språkförskolor och AKKA.
- Om det finns fler stödbehov som vi idag inte har särskilda verksamheter för.
Utredningen ska innehålla förslag till beslut om hur barns rätt till stöd ska organiseras för att fortsättningsvis ge alla barn särskilt stöd de enligt lag har rätt till.
Ansvarig handläggare:
Sarah Thorén, utbildningschef förskola, 054 – 540 32 21
För mer information kontakta:
Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82 Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdom, 054-540 39 82