Pressmeddelande -
Kort från barn- och ungdomsnämnden i november
Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 13 november.
Internbudget 2020
Kommunfullmäktige har beslutat att ge barn- och ungdomsnämnden ökade medel på 79,5 miljoner kronor för 2020. Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram ett förslag över hur medlen ska fördelas. Förslaget innehåller även en fördelning av statsbidraget för likvärdig skola.
Nämndens verksamhet växer med fler barn och elever och tilldelningen täcker inte den ökningen helt. För att säkra att nyckeltal inom förskola, grundskola och fritidshem inte försämras och för att kompensera för det avslutade statsbidraget för fler pedagoger i fritidshemmen föreslås ett uttag av tidigare års upparbetade överskott, så kallat eget kapital. Prognosen för 2019 års egna kapital är 63 miljoner. För 2020 föreslår nämnden ett uttag på 18 miljoner kronor.
Beslut:
Förslag till fördelning av internbudget, eget kapital och statsbidrag från Skolverket 2020 godkänns.
Ansvarig handläggare:
Christina Widén, ekonomichef barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 29 02.
Förändrade urvalskriterier vid skolval och skolbyte
För att möta ökade elevkullar och motsvara lagstiftningens krav behöver nuvarande urvalskriterier för skolval och skolbyte uppdateras. Barn- och ungdomsförvaltningen har tagit fram ett förslag där grunden liksom tidigare är närhetsprincipen, det vill säga att alla elever har rätt till en skola så nära hemmet som möjligt.
Det som har förtydligats är vilka kriterier som ska användas i de fall eleven väljer en annan skola än sin anvisningsskola och då skolan inte har möjlighet att ta emot alla elever som önskar plats där.
Beslut:
1. Följande urvalskriterier godkänns.
I förskoleklass till och med årskurs 3 gäller följande:
- Anvisningsskola (alla elever har rätt att gå på en skola så nära hemmet som möjligt)
- Ej anvisningsskola med syskonförtur (en elev som har syskon i den valda skolan har förtur till en plats framför en elev som inte har syskon på den valda skolan).
- Ej anvisningsskola utan syskonförtur (övriga elever).
I årskurs 4 till och med årskurs 9 gäller följande:
- Anvisningsskola (alla elever har rätt att gå på en skola så nära hemmet som möjligt).
- Obruten skolkedja (en elev som tidigare valt att gå i en annan skola än i sin anvisningsskola har förtur till en plats på den skola som klasskamraterna anvisas till när det är dags att byta årskurs/stadie)
- Övriga
2. För urvalskriterierna 2 och 3 godkänns lotten som metod för att avgöra vilken elev som ska få plats då en skola inte kan ta emot alla elever.
Ansvarig handläggare:
Johan Sjövall, utbildningschef grundskola, barn- och ungdomsförvaltningen, 054 – 540 29 08
Förändring av anvisningsskolor
Om inget aktivt skolval görs anvisas en elev till en så kallad anvisningsskola. Gränsdragningen mellan anvisningsskolorna görs utifrån närhetsprincipen, säkra skolvägar och effektiva skolskjutslinjer.
Varje år revideras grundskolornas upptagningsområden med tillhörande anvisningsskolor för att säkerställa att alla elever får plats på sin anvisningsskola. Med anledning av ökade elevunderlag och etablering av nya bostadsområden behöver följande justeringar göras.
Beslut:
Följande förslag godkänns.
- Tingvallastaden får ny anvisad skola för åk F–6 vilken blir Herrhagsskolan och Norrstrandsskolan för åk 7–9.
- Kvarteret Fanfaren anvisas för åk F–6 till Kvarnbergsskolan och till Mariebergsskolan för åk 7-9.
- Klara och Kasernhöjden anvisas fortfarande till Södra Råtorps skola åk F-3, Råtorpsskolan åk 4-6 samt Ilandaskolan åk 7-9
- Reviderad riktlinje för anvisningsskolor godkänns.
Ansvarig handläggare:
Anna-Lena Norlander Groth, avdelningschef verksamhets- och ledningsstöd, barn- och ungdomsförvaltningen, 054 – 540 29 03.
För mer information, kontakta:
Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82
Sara Malmborg, kommunikatör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 29 04