Pressmeddelande -
Kort från barn- och ungdomsnämnden den 11 mars
Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 11 mars.
Barn- och ungdomsnämndens samlade redovisning av kvalitet och resultat 2019
Uppföljning av förskolan
Genom dialog med förskolechefer och personal inom förskolan i Karlstads kommun bedöms barnen vara väl rustade inför det fortsatta lärandet.Det finns en stolthet, ett engagemang och ett positivt utvecklingsklimat med barn som leker, trivs, utvecklas och lär. Vårdnadshavarna visar övertid att de har ett högt förtroende för förskolan.
I resultatdialogerna framträder tre tydliga fokusområden. Alla enheter beskriver på ett eller annat sätt en verksamhet med tydligt fokus på grundläggande förmågor, språk och kommunikation samt socialt samspel, lek och värdegrund.
Uppföljning av grundskolan
Antalet elever som är behöriga till gymnasiet har ökat i Karlstads kommuns skolor. 87,6 procent är behöriga, vilket är det högsta värdet sedan 2015. Karlstads kommun har även fler behöriga elever till gymnasiet än riksgenomsnittet.Kommunen är förhållandevis framgångsrik avseende att få elever att uppnå kraven för de lägre betygsnivåerna men har en utmaning att få fler elever att nå de högre betygsstegen.Andra utmaningar är att skapa en differentierad undervisning, att samverka inom och mellan enheter samt att prioritera psykisk hälsa.
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Redovisningen godkänns.
Ansvarig handläggare:
Maria Holm, avdelningschef kvalitet och utveckling, 054-540 35 00
Politiskt initiativ om tidiga stödinsatser i skolan
Det blågröna styret har lämnat ett politiskt initiativ om tidiga stödinsatser i skolan.
Skolans uppdrag är att ge alla elever det stöd de behöver utifrån deras olika förutsättningar och behov och den 1 juli 2019 trädde en förstärkning av skollagen i kraft. Syftet är att sätta in tidiga stödinsatser redan från förskoleklass för att fler elever ska uppfylla de kunskapskrav som finns i årskurs 1 i läsförståelse och i årskurs 3 i svenska, svenska som andraspråk och matematik. Det slutliga målet med tidiga stödinsatser är att en så stor andel elever som möjligt ska nå en fullständig utbildning.
Från 1 juli 2019 är kartläggningsmaterialen ”Hitta språket” och ”Hitta matematiken” obligatoriska i förskoleklass.
Flera rapporter visar att pojkar redan i ung ålder halkar efter i skolan och riskerar att inte uppnå gymnasiebehörighet. Även föräldrars utbildningsnivå och bakgrund är en faktor som påverkar.Initiativlämnarna anser att skolan behöver utveckla arbetet med att minimera hur dessa faktorer påverkar elevernas skolresultat
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Barn- och ungdomsnämnden ger barn- och ungdomsförvaltningen i uppdrag att:
- Utforma en insamling på huvudmannanivå av resultaten av de obligatoriska kartläggningsmaterialen och redovisa till nämnden varje år i januari samma läsår som kartläggningsmaterialet genomförts.
- Rapportera de insatser som är planerade med anledning av den bedömning som gjorts på skolorna utifrån bedömning av kartläggningsmaterialet.
- Följa kunskapsutvecklingen över tid för den årskurs som startade förskoleklass hösten 2019 i det systematiska kvalitetsarbetet.
- Ta fram en rapport för hur pojkars och flickors kunskapsutveckling i för- och grundskola kan stärkas för att vidareutveckla det pågående arbetet riktat mot elever i behov av stöd.
Ansvarig handläggare:
Niklas Wikström (L), ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82
Politiskt initiativ om karriärvägar för förskollärare och rektorer i Karlstads kommun
Det blågröna styret har lämnat ett politiskt initiativ om karriärvägar för förskollärare och rektorer i Karlstads kommun.
Initiativlämnarna anser att det är viktigt att förskollärare har möjlighet att stanna i sin befintliga roll och samtidigt kunna göra karriär. För att motivera förskollärare att utveckla sig själva och sin verksamhet och öka attraktionen för förskolläraryrket, vill de utreda möjligheterna till fler karriärvägar i förskolan. De anser också att det bör införas en tjänst i förskolan liknande förstelärartjänsterna som finns i grundskolan. Då skulle den röda tråden mellan förskola, grundskola och gymnasiet stärkas vilket gynnar barnen och eleverna. Initiativlämnarna vill också att det ska löna sig att vara en kompetent och erfaren rektor och saknar en tydlig karriärväg för rektorer i förskola och grundskola. Därför vill de undersöka möjligheterna att utveckla specialtjänster för rektorer, exempelvis ett utökat mentorskap för nya rektorer eller ett större ansvar för olika utvecklingsfrågor.
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Barn- och ungdomsnämnden ger barn- och ungdomsförvaltningen i uppdrag att:
- Utreda förutsättningarna för att införa tydliga karriärvägar för förskollärare och rektorer i kommunen.
- Ta fram ett förslag på hur det skulle kunna utformas och finansieras.
- Återrapportera till barn- och ungdomsnämnden senast i oktober 2020.
Ansvarig handläggare:
Niklas Wikström (L), ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82
För mer information, kontakta:
Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82
Sara Malmborg, kommunikatör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 29 04