Gå direkt till innehåll
Kort från barn- och ungdomsnämnden i februari

Pressmeddelande -

Kort från barn- och ungdomsnämnden i februari

Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 12 februari

Motion om att ta fram riktlinjer för politisk information och redovisa arbetet med demokratisk delaktighet i skolan

I en motion till kommunfullmäktige framför Anders Tallgren (S), Anna Dahlén Gauffin (S) och Emelie Vennberg (S) ett förslag om att öka tillgängligheten och delaktigheten för politiska partier i kommunens skolor.

I motionen föreslås att:

1. alla skolor är positiva till kontinuerlig medverkan från politiska partier och deras ungdomsförbund,

2. att det tas fram likvärdiga riktlinjer för partipolitisk information i skolan samt att

3. barn- och ungdomsnämnden och gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden redovisar hur man arbetar med demokratisk delaktighet i enlighet med kommunens strategiska plan.

Barn- och ungdomsförvaltningen anser att det redan framgår att alla skolor ska vara positiva till medverkan från politiska partier och deras ungdomsförbund och att det redan finns ett nationellt stöd som säkerställer en likvärdig hantering av partipolitisk information i skolan. 

Förvaltningen anser att det bör göras en redovisning av hur skolorna arbetar med demokratisk delaktighet i enlighet med kommunens strategiska plan.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Motionen anses besvarad vad gäller punkt 1 och 2.

Motionen bifalles vad gäller punkt 3.

Ansvarig handläggare:

Marie Runelid, förvaltningsjurist, barn- och ungdomsförvaltningen, 054- 540 29 10

Bokslut 2019

Varje år genomförs ett bokslut för barn- och ungdomsnämnden där bland annat redovisning och uppföljning av verksamhetens mål, viktigare händelser och ekonomisk uppföljning tas upp.

Bland de viktigaste händelserna under 2019 kan nämnas:

  • Barn- och ungdomsförvaltningen inför en ny organisation utifrån skolformerna förskola och grundskola/grundsärskola istället för utifrån geografiska skolområden som tidigare. Varje område leds av en utbildningschef.
  • Förskolans läroplan revideras och får ett tydligare fokus på lärande, utveckling och digitalisering. Förskolechef byter titel till rektor.
  • Samtliga elever på högstadiet får tillgång till en egen dator och på låg- och mellanstadiet är förhållandet en dator på två elever. Organisationen för pedagogisk och teknisk support förändras och består nu av åtta verksamhetsutvecklare inom digitalisering.
  • Skolornas upptagningsområden revideras, det beslutas om kapacitetsmått för grundskolor, tydligare urvalskriterier och ett samordnat skolval.

Karlstads kommuns befolkning växer och trycket på kommunens förskolor och skolor ökar i takt med att barn och elevantalet ökar. Antalet barn i förskolan har ökat med cirka 160 barn mellan 2017 och 2019 medan antalet grundskoleelever har ökat med cirka 570 elever.

Barn- och ungdomsnämndens bokslut visar ett resultat på + 16,9 miljoner kronor.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Bokslutsskrivelsen för barn- och ungdomsnämnden godkännes och lämnas till kommunstyrelsen.

Ansvarig handläggare:

Christina Widén, ekonomichef barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 29 02.

Personalkooperativet Slussens ansökan om att starta pedagogisk omsorg

Personalkooperativet Slussens ekonomiska förening har ansökt om att få starta pedagogisk omsorg med totalt 25 barn. Verksamheten är tänkt att bedrivas i tidigare personalkooperativet Bojens lokaler och starta 1 augusti 2020.

Barn- och ungdomsförvaltningen bedömer att personalkooperativet Slussen inte har förutsättningar att upprätthålla en god kvalité och utveckla den pedagogiska omsorgen i riktning mot styrdokumenten. Styrkedjan blir sårbar då en och samma person innehar flera funktioner, lokalerna är inte anpassade för 25 barn och utemiljön uppfyller inte Boverkets allmänna råd för friyta för lek och utevistelse. Verksamheten bedöms inte heller vara öppen för alla barn.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Personalkooperativet Slussens ekonomiska förenings ansökan avslås.

Ansvarig handläggare:

Anders Lundberg, utredare barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 36 51

För mer information, kontakta:

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82

Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82

Sara Malmborg, kommunikatör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 29 04

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.