Gå direkt till innehåll
Kort från barn- och ungdomsnämnden

Pressmeddelande -

Kort från barn- och ungdomsnämnden

Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 13 mars.

Nämndens redovisning av kvalitet och resultat 2018


Uppföljning av förskolan

Genom dialog med förskolechefer och personal inom förskolan i Karlstads kommun bedöms barnen vara väl rustade för det fortsatta lärandet. Vårdnadshavarna visar över tid att de har ett högt förtroende för förskolan. De utmaningar som finns och väntas framgent är bland annat att hålla en hög nivå av utbildad personal och att fortsätta utveckla verksamheten på alla enheter.

Uppföljning av grundskolan

Antalet elever som är behöriga till gymnasiet har ökat i Karlstads kommuns skolor, 86 % av eleverna är behöriga till gymnasiet. Karlstads kommun har även fler behöriga elever till gymnasiet än riksgenomsnittet. Däremot har skolorna lägre meritvärden än förväntat och en utmaning för skolorna är att erbjuda en undervisning som både ger stöd och stimulans till eleverna utifrån deras förutsättningar.

Prognos över antalet barn och elever

I takt med att Karlstads befolkning växer ökar även trycket på förskoleplatser. Antalet barn i förskolan förväntas öka med cirka 250 stycken mellan 2018 och 2022. Barn- och ungdomsnämnden arbetar efter en tioårsplan för att säkra att antalet förskoleplatser matchas med prognosen för antalet barn i förskolan.

I nämndens elevprognos förväntas elevunderlaget öka med över 900 elever mellan åren 2018-2022. Behovet av nya skollokaler är störst i de centrala delarna av Karlstad samt i de delar där exploateringen av bostäder är som störst. Elevunderlaget ökar även i andra områden av Karlstad.

Digitalisering inom förskola, fritidshem och skola

Under 2018 har tillgången till digitala enheter förbättrats. I dag har i stort sett alla elever i årskurs 7 och 8 en egen digital enhet. Digitalisering inom förskola, fritidshem och skola handlar om pedagogik och didaktik, inte om teknik. Den nationella digitaliseringsstrategins mål och delmål ska förverkligas till 2022. Barn- och ungdomsnämndens riktlinje för digitalisering i verksamheterna är att skapa förutsättningar för lärande genom digitaliseringens möjligheter.

Beslut:
Barn- och ungdomsnämndens samlade redovisning av kvalitet och resultat för 2018 godkändes.

Ansvarig handläggare:
Maria Holm, chef kvalitet och utveckling, barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 35 00

Revidering av riktlinjer för skolplikt

Karlstads kommun ansvarar för att alla elever som är folkbokförda i kommunen fullgör sin skolplikt och därmed får sin rätt till utbildning. Rektor ansvarar för att riktlinjer, handlingsplaner och administrativa rutiner följs. Riktlinjerna för skolplikt har reviderats och innehåller nu tydligare bestämmelser om hur ledighet får beviljas, hur en elev kan fullgöra skolplikten på annat sätt samt krav på rektors utredning vid långvarig eller upprepad frånvaro för en elev.

Beslut:
Barn- och ungdomsnämnden godkände revideringen av riktlinjer för skolplikt.

Ansvarig handläggare:
Marie Runelid, förvaltningsjurist, barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 29 10


För mer information, kontakta:
Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82
Caroline Sörensen, kommunikatör barn- och ungdomsförvaltningen, 054 540 39 74

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.