Gå direkt till innehåll
Kort från barn- och ungdomsnämnden 23 mars

Pressmeddelande -

Kort från barn- och ungdomsnämnden 23 mars

På sammanträdet den 23 mars beslutade barn- och ungdomsnämnden bland annat om likvärdigt språkval, möjligheter till att erbjuda öppen fritidsverksamhet samt avveckling av fristående verksamhet.

Politiskt initiativ – Likvärdigt språkval

Barn- och ungdomsnämnden gav förvaltningen i maj 2021 i uppdrag att säkerställa att elevernas rättigheter tillgodoses rörande språkvalet genom att elever och vårdnadshavare informeras om samtliga alternativ inför språkvalet i årskurs 6. Uppdraget godkändes i oktober 2021 och förvaltningen fick då i uppdrag att senast maj 2022 redovisa en översikt över hur valen ser ut och hur de lämpligast kan tillgodoses samt bifoga en ekonomisk bedömning.

Förvaltningen har nu genomfört ett samordnat språkval där samtliga av elevernas förstahandsval, förutom ett, ryms inom huvudmannens ansvar och därmed ska erbjudas.

Utbildningschefen för grundskolan avser att ge rektorsledningsgrupperna i uppdrag att organisera och samordna språkvalen så att eleverna får sina förstahandsval tillgodosedda, i första hand genom organisering av grupper och scheman inom ledningsgruppen och med stöd av fjärrundervisning i andra hand.

Vad gäller språkvalet teckenspråk bedömer förvaltningen att huvudmannen bör ta ett större ansvar för att organisera teckenspråksundervisningen. Biträdande utbildningschef för grundskola föreslås därför ansvara för organisation och samordning av språkvalet teckenspråk.

Ekonomisk bedömning

Kostnaden för en legitimerad behörig teckenspråkslärare (40 procent) plus personalomkostnader läsåret 2022/2023 bedöms uppgå till 285 000 kronor, och föreslås belasta barn- och ungdomsnämndens egna kapital. Då uppdraget att organisera handledare bäst utförs på respektive skola bedöms att kostnaden för handledare finansieras inom de berörda skolornas kostnadsram.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Huvudmannen beslutar om att teckenspråk får genomföras via fjärrundervisning. Beslutet meddelas Skolinspektionen.
  2. Ökade kostnader med 285 tkr för genomförande av föreslagen organisation av teckenspråksundervisning finansieras genom uttag av nämndens eget kapital.
  3. Utbildningschef för grundskola ansvarar för att organisation och samordning av språkvalen moderna språk, svenska, svenska som andra språk samt engelska genomförs så att varje elev tillgodoses sitt förstahandsval. Organisation och samordning genomförs i rektorsledningsgrupper.
    1. Biträdande utbildningschef ansvarar för organisation och samordning av språkvalet teckenspråk, då fler än fem förstahandssökanden finns hos huvudmannen. Organisation och samordning genomförs av Modersmålsenheten.
    2. Återrapportering sker till utbildningschef grundskola.

Ansvarig handläggare:

Anna-Lena Norlander Groth, seniorkonsult, 054-540 29 03

Motion om att utreda möjligheterna till att erbjuda öppen fritidsverksamhet

I en motion föreslår Anna Dahlén Gauffin (S), Dekan Izat (S) och Lina Larhult (S) att barn- och ungdomsnämnden, tillsammans med kultur- och fritidsnämnden ska utreda möjligheterna till att erbjuda öppen fritidsverksamhet enligt skollagens definition.

Från och med höstterminen det år då eleven fyller 10 år får öppen fritidsverksamhet erbjudas i stället för fritidshem. Till skillnad från fritidshemmet gäller inte läroplanen för öppen fritidsverksamhet, men kan ändå vara vägledande för verksamheten. Den öppna fritidsverksamheten är en enklare form av verksamhet än fritidshemmet och behöver inte erbjuda samma grad av omsorg och tillsyn och ska vara mer anpassad till äldre barns behov. Öppen fritidsverksamhet är frivillig att delta i och barnen avgör själva när och hur ofta de vill delta.

Idag finns ingen öppen fritidsverksamhet i skollagens mening i Karlstads kommun. Barn- och ungdomsförvaltningen är därför positiv till att, i samarbete med kultur- och fritidsförvaltningen, utreda möjligheterna för detta. Koncept som ”Skolan mitt i byn” bör beaktas och samarbete runt exempelvis lokaler och viss personal bör ingå i en eventuell utredning.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Motionen beviljas.

Ansvarig handläggare:

Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82

Avveckling av den pedagogiska verksamheten personalkooperativet Wåxnäs leken

Huvudmannen för Personalkooperativet Wåxnäs leken har i december 2021 inkommit till barn- och ungdomsnämnden med en skriftlig anmälan om att Personalkooperativet Wåxnäs leken kommer att avvecklas från och med 1 augusti 2022.

Huvudmannen har genom ett informationsmöte i december 2021 meddelat berörda vårdnadshavare som har barn i verksamheten efter att ett formellt beslut om avveckling fattats av styrelsen den 1 november 2021.

Vårdnadshavarna har uppmanats att söka andra platser för sina barn i och med Personalkooperativet Wåxnäs lekens avveckling. Verksamheten har 14 barn som påverkas av avvecklingen och dessa barn har sökt ny placering och kön till Wåxnäs leken är stoppad med informationen om att verksamheten avvecklas efter den 31 juli 2022.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Den fristående huvudmannen för Personalkooperativet Wåxnäs lekens godkännande och rätt till bidrag för pedagogisk omsorg upphör i och med dess avveckling från och med 1 augusti 2022.

Ansvarig handläggare:

Jennie Zetterlund, utredare, 054-540 28 69

För mer information, kontakta:

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från barn- och ungdomsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.