Gå direkt till innehåll
Kort från barn- och ungdomsnämnden 20 oktober

Pressmeddelande -

Kort från barn- och ungdomsnämnden 20 oktober

Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 20 oktober.

E-förslag - servera växtbaserad mat till barn och elever som efterfrågar det

I ett E-förslag som inkommit från Karlstadsbo till kommunen finns önskemål om att måltidsverksamheterna ska erbjuda växtbaserad kost (vegankost) till de barn och elever som efterfrågar det.

Förskola och skola ska servera näringsriktiga måltider i enlighet med Livsmedelsverkets rekommendationer. Kompetensen inom måltidsverksamheten är god och barn- och ungdomsförvaltningen följer länsövergripande riktlinjer för specialkost och erbjuder i nuläget lakto-ovo vegetarisk kost till alla som önskar. Ibland är även den vegetariska maträtten helt växtbaserad.

Det senaste året har marknaden utvecklats med fler växtbaserade livsmedel och råvaror samt fler berikade livsmedel vilket förenklar tillagning av växtbaserade måltider som uppfyller näringsbehovet. Kommunen tillgodoser näringsriktiga måltider men ansvarar enbart för att kunna tillgodose en del av dagens energi- och näringsbehov - ett stort ansvar ligger fortsatt på vårdnadshavare. En dialog mellan vårdnadshavare, elevhälsa/bvc och måltidsverksamhet är därför viktig för att följa barnen och elevernas hälsa.

Barn- och ungdomsförvaltningen kommer att ta fram en genomförandeplan där vidareutveckling av recept, kommunikation och uppdatering av nuvarande riktlinjer görs för att kunna tillgodose önskemål om växtbaserad kost från och med höstterminen 2022.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. E-förslaget om att tillgodose växtbaserad mat till barn och elever antas med införande höstterminen 2022.
  2. Barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att revidera riktlinjer för måltidersverksamheten förskola, grundskola och fritidshem.
  3. Barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att ta fram en genomförandeplan där vidareutveckling av recept och kommunikation ingår.
  4. Återrapportering för beslut av reviderade riktlinjer för måltidersverksamheten förskola, grundskola och fritidshem i juni 2022.
  5. Återrapport vid bokslut 2022 med redogörelse för: omfattning av växtbaserad kost samt ev. ekonomiska och andra konsekvenser vid införandet av möjlighet att välja växtbaserad kost.

Ansvarig handläggare:
Linnea Olsson, koststrateg, 054-540 29 28

Granskning av samverkan mellan regionen och kommunerna avseende psykisk ohälsa bland barn och unga

Revisionsfirman Helseplan har på uppdrag av kommunens förtroendevalda revisorer granskat barn- och ungdomsnämndens arbete kring samverkan mellan regionen och kommunerna avseende psykisk ohälsa bland barn och unga.

Syftet med granskningen har varit att bedöma om samverkan inom och mellan kommunerna och regionen är ändamålsenlig för att möta psykisk ohälsa hos barn och unga. Revisorerna bedömer att barn- och ungdomsnämnden inte har en tillräcklig intern kontroll avseende den samverkan som verksamheterna inom berörda förvaltningar ska bedriva inom kommunen och med Region Värmland kring barn och unga med psykisk ohälsa. Vidare bedöms att avsaknaden av dokumenterade processmått och uppföljning av samverkan är en brist som behöver åtgärdas.

Barn- och ungdomsförvaltningen samverkar idag på flera nivåer och med flera aktörer i arbetet med psykisk ohälsa bland barn och unga. Samverkan sker bland annat på individ-/familjenivå, på enhetsnivå med rektorer, pedagoger och elevhälsoteam, på huvudmannanivå genom elevhälsans professionsnätverk, förvaltnings- och kommunövergripande, genom länssamverkan med kommuner och regionen samt nationell samverkan genom deltagande i SKR:s nätverk/satsningar kring psykisk ohälsa.

Barn- och ungdomsförvaltningen bedriver ett aktivt förändringsarbete i processer som rör såväl den interna som externa samverkan. Som ett led i att utveckla samverkan kommer barn- och ungdomsförvaltningen att inkludera processmått för samverkan i bilaga till den patientsäkerhetsberättelse som lämnas årligen till nämnden. I utvecklingsarbetet kommer en kvalitativ ansats att i huvudsak vara grunden för beskrivning och värdering av samverkan.

Barn- och ungdomsförvaltningens förslag till åtgärder

Följande åtgärder föreslås med anledning av revisorernas bedömning:

  1. En beskrivning av processmått för samverkan inkluderas som bilaga till den patientsäkerhetsberättelse som lämnas årligen till nämnden.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Redovisningen godkänns.
  2. Barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att vidta föreslagna åtgärder.

Ansvarig handläggare:
Anna Carlsson, avdelningschef Centrala elevhälsan, 054-540 36 91

Politiskt initiativ – likvärdigt språkval

Barn- och ungdomsnämnden gav förvaltningen den 19 maj 2021 i uppdrag att säkerställa att elevernas rättigheter tillgodoses genom att elever och vårdnadshavare informeras om samtliga alternativ inför språkvalet i årskurs 6. Förvaltningen fick även i uppdrag att utreda och beskriva konsekvenser avseende; kostnader, logistik, schemaläggning, bemanning och behörighet då möjlighet att erbjuda fjärrundervisning vid språkval nu finns.

Barn- och ungdomsförvaltningens slutsats:

  • Förvaltningen avser att under vårterminen 2022 ge en samordnad, enhetlig och tydlig information om samtliga alternativ i språkvalet för vårdnadshavare och elever i åk 5. Teckenspråk och modersmål ska tydligare lyftas upp som alternativ.
  • Då det är svårt att i förväg veta omfattningen av intresset och vad som kommer krävas av organisationen, avser förvaltningen att återkomma i ärendet.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Barn- och ungdomsförvaltningens återrapport om likvärdigt språkval godkänns.
  2. Barn- och ungdomsförvaltningen ska senast maj 2022 redovisa en översikt över hur valen ser ut och hur de lämpligast kan tillgodoses. En ekonomisk bedömning ska även bifogas.

    Ansvarig handläggare:
    Lena Huldén, utredare, 054-540 87 02

    Motion - Utred möjligheten att skapa en miljöverkstad i Karlstad enligt Helsingborgsmodellen

    Linda Larsson (S) och Håkan Holm Alteblad (S) har i en motion föreslagit att berörda nämnder ska utreda möjligheterna för att starta upp en ”Miljöverkstad” i Karlstad enligt Helsingborgmodellen.

    Miljöverkstaden uppdrag är att stödja skolornas miljöundervisning. Det gör dem genom att erbjuda särskilda program riktade mot årskurs 1–9, samt genom att erbjuda eleverna lektion om trafiksäkerhet, växters betydelse och uppmuntrar att lära sig att odla, skogens betydelse samt ger kunskap om vatten. Miljöverkstaden är en del av enheten för Miljö och livsstil på avdelningen för Hållbar stadsplanering i Helsingborgs stad, som arbetar för en hållbar utveckling och minskad miljöpåverkan.

    Barn- och ungdomsförvaltningens slutsats:

    Barn- och ungdomsförvaltningen bedömer att större delen av det som erbjuds inom Miljöverkstaden redan erbjuds som stöd till skolan. Det som skiljs åt är att Miljöverkstaden arbetar mer systematisk och säkerställer att eleverna tar del av stödet. Stödet inom barn- och ungdomsförvaltningen är ett frivilligt erbjudande och är därav beroende av enskild skolas intresse och engagemang.

    Förvaltningen bedömer att ha miljöpedagoger i en annan förvaltning bidrar till att de kommer långt ifrån skolans verksamhet och uppdragen i läroplanen. Förvaltningen ser hellre att det arbete som pågår inom förvaltningen gentemot skolorna systematiseras ytterligare. I detta avseende avser förvaltningen att återkomma till nämnden i skrivelsen inför strategisk plan och budget 2023 – 2025.

    Barn- och ungdomsnämndens beslut:

    1. Motionen anses besvarad då det övergripande syftet om att ge stöd till den pedagogiska verksamheten redan finns.
    2. Barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att redovisa utveckling av naturskolan inom miljö- och klimat i samband med skrivelsen inför strategisk plan och budget 2023 – 2025.

    Ansvarig handläggare:
    Lena Huldén, utredare, 054-540 87 02

    Övergripande inriktningar för arbetet med jämställdhetsintegrering inom barn- och ungdomsförvaltningen 2022–2024

    Barn- och ungdomsförvaltningen har genomfört en inventering av pågående insatser och processer som främjar jämställdhetsintegrering, med fokus på huvudmannanivån, samt identifierat utvecklingsområden som ligger till grund för övergripande inriktningar för åtgärder 2022–2024. Detta mot bakgrund av det koncernövergripande arbete Karlstads kommun gör för att integrera jämställdhet i styrmodellen från och med 2022.

    Jämställdhetsperspektivet genomsyrar en rad processer och analyser som sker inom förvaltningen idag. Parallellt bedrivs flera insatser med tydligt fokus mot att förbättra jämställdhet. För att nå längre i arbetet behöver förvaltningen övergripande fokusera på hur integrering av jämställdhetsperspektiv i ordinarie strukturer kan stärkas, samt vilken strategi som bör användas på både kort och lång sikt för att nå resultat. Till detta arbete hör också att bättre analysera och värdera måluppfyllelse kopplat till jämställdhet för att kunna bedöma vad som är ett gott resultat.

    För att jämställdhetsintegrera olika arbetsmoment och processer krävs fokus på såväl struktur som kultur. Att höja och underhålla kompetens kring jämställdhetsfrågor i organisationen är en återkommande prioriterad uppgift.

    Mot bakgrund av redovisade utvecklingsbehov är bedömningen att följande insatser ska utgöra riktningen för förvaltningens arbete för att stärka jämställdhetsintegrering under kommande år:

    • Integrera jämställdhet i styrmodellen - Säkerställa implementering av koncerngemensamma riktlinjer för jämställdhetsintegrering. Till arbetet hör också att utveckla indikatorer, nyckeltal och andra instrument för att bättre kunna analysera måluppfyllelse inom jämställdhetsområdet på nämndnivå.
    • Integrera jämställdhet i verksamhetsplanering - Verksamhetsplanen ska synliggöra hur förvaltningens avdelningar och enheter bidrar till ökad jämställdhetsintegrering.
    • Integrera jämställdhet i det systematiska kvalitetsarbetet - I den nya planen för systematiskt kvalitetsarbete som tas fram för beslut i juni 2022 ska jämställdhetsintegrering av kvalitetsarbetet beskrivas.
    • Integrera jämställdhet i budgetprocessen - Förvaltningen ska pröva olika modeller för hur jämställdhetsperspektiv kan integreras i budgetarbetet.
    • Höja och underhålla kunskap och kompetens om jämställdhetsintegrering - Kompetenshöjande insatser bör genomföras kopplat till jämställdhetsintegrering och en plan tas fram för hur organisationen över tid säkrar grundkompetens i frågorna.
    • Successivt införa ett rättighetsbaserat arbetssätt - Ett sådant arbete kan exempelvis inledas genom att utveckla utredningsmetodik till att omfatta konsekvensanalyser utifrån jämställdhet, barnrätt osv.

    Barn- och ungdomsnämndens beslut:

    1. Redovisningen godkänns.
    2. Barn- och ungdomsförvaltningen får i uppdrag att genomföra föreslagna inriktningar som presenteras i bilaga 1: Övergripande inriktningar för arbetet med jämställdhetsintegrering 2022–2024.

    Ansvarig handläggare:
    Gabriella Strååt, verksamhetscontroller, 054-540 40 06

    För mer information kontakta:

    Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82 
    Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdom, 054-540 39 82

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.