Pressmeddelande -
Kort från barn- och ungdomsnämnden 17 november
Det här var några av de ärenden som barn- och ungdomsnämnden beslutade om på sitt sammanträde den 17 november.
Motion - Utred möjligheten att utöka lovskola och ge eleverna betalt när de studerar på lov
Barn- och ungdomsnämnden har fått en motion för beredning. Motionen handlar om att utreda möjligheten att utöka samverkan med exempelvis studieförbund och universitetet inom verksamheten lovskola. I motionen lyfts även möjligheten till betalda feriestudier för årskurs 9 på grundskolan samt årskurs 1, 2 och 3 på gymnasiet upp och föreslås ska utredas.
Idag bedrivs omfattande arbete av att uppmuntra och motivera elever till att delta i lovskola. Lovskola erbjuds på sommarlov, höstlov, sportlov och påsklov. På övriga lov än sommarlov bedöms lovskola ge en större effekt i elevernas möjligheter att nå behörighet till ett nationellt gymnasieprogram. Under de senaste läsåren har enskilda rektorer tagit initiativ till lovskola även för andra årskurser, särskilt i områden med högt socioekonomiskt index. Kommunen har även anordnat lovskolor för nyanlända elever - detta för att nyanlända tidig ska få kontakt med svensk skola och kultur.
Förvaltningens bedömning
Förvaltningens bedömning är att lovskola har stor betydelse för att fler elever ska nå gymnasiebehörighet, och ser därför positivt på att utreda utveckling av verksamheten utifrån motionens inriktning. Samverkan med universitetet kan vara en lämplig start.
Att få betalt för studier på sommaren för att uppnå gymnasiebehörighet kan däremot riskera att ge missvisande signaler, därför är det viktigt att frågan utreds noggrant innan ytterligare ställningstagande sker. Vid fortsatt utredning anser förvaltning att vissa saker bör tas hänsyn till, bland annat likställighetsprincipen i kommunallagen, tidigare erfarenheter – både av genomförd lovskola inom förvaltningen och från kommuner som erbjuder betalt lovskola samt möjligheten till olika utformning och omfattning som till exempel kombinerad form av lovskola och feriejobb för elev.
Barn- och ungdomsförvaltningens beslut:
Bifall till att utreda möjligheten att utöka samverkan med exempelvis studieförbund och universitetet inom verksamheten lovskola.
Avslag till att utreda möjligheten till betalda feriestudier för årskurs 9 på grundskolan.
Ansvarig handläggare:
Lena Huldén, utredare, 054-540 87 02
Motion - Skapa en centralt belägen mötesplats för ungdomar
Barn- och ungdomsförvaltningen har tillsammans med berörda förvaltningar berett frågan om en central belägen mötesplats för ungdomar ska utredas vidare. Motionen föreslår att det skapas en centralt belägen mötesplats för ungdomar. Utformningen ska ske tillsammans med lokala konstnärer.
Utformningen av mötesplatsen ska ske tillsammans med lokala konstnärer. Motionärerna (Lina Larhult (S) och Dekan Izat (S)) vill skapa en centralt belägen plats, en ”häng-miljö” för ungdomar, där ungdomarna själva tillsammans med unga konstnärer får vara med och påverka hur miljön ska utformas. På det här viset anses ungas inflytande över det offentliga rummet stärkas, möjligheten att påverka sin egen fritid och lokala konstnärer stärks i sitt konstnärskap.
Barn- och ungdomsförvaltningen instämmer i motionens förslag. Förvaltningen ansvarar för ungdomars skoltid och lärande. För att lyckas i skolan är det viktigt att eleverna har en meningsfull fritid, framtidstro och motivation. Förvaltningen samverkar bland annat med kultur- och fritidsförvaltningen runt fritidsgårdsverksamhet samt i andra projekt som ska stimulera ungdomar till aktiv fritid.
Vid fortsatt utredning av en mötesplats för ungdomar vill förvaltningen lyfta två saker. Fortsatt utredning ska ha ett tydligt ungdomsperspektiv. En mötesplats centralt ska planeras och utformas efter ungdomars behov och önskemål. I detta avseende är det betydelsefullt att ha en direktkontakt med ungdomar från hela Karlstadsregionen. Förvaltningen vill också lyfta lokaliseringen. Fortsatt utredning bör ta hänsyn till redan befintliga mötesplatser som fritidsgårdar och ny placering av UNO. Det är också viktigt att utifrån ungdomsperspektivet belysa olika former av mötesplatser, såväl fysisk plats som fysiskt möte.
Barn- och ungdomsförvaltningens beslut:
Motionen avslås.
Ansvarig handläggare:
Lena Huldén, utredare, 054-540 87 02
Intern kontroll - uppföljning av åtgärder från internkontroller 2020 samt redovisning av genomförda kontrollmoment 2021
Enligt Reglemente för intern kontroll (KF 2013) ska koncernens nämnder och styrelser årligen fastställa en intern kontrollplan som därefter följs upp av nämnd alternativt styrelse. I det fall brister framkommer ansvarar respektive verksamhetschef för att åtgärda bristerna.
I barn- och ungdomsnämndens interna kontrollplan 2021 identifierades efter genomförd risk- och konsekvensanalys 8 kontrollområden. Kontrollerna har genomförts under perioden maj till oktober 2021 och visar inga allvarliga brister för 7 av 8 kontrollerade risker.
För ett av kontrollområdena, kontroll av om det på enheten upprättas individuella studieplaner för nyanlända elever i årskurs 7–9 och om det finns rutiner för detta, finns större brister kring efterlevnad av regelverk. Flera insatser planeras för att säkerställa att bristerna åtgärdas.
I kontrollen av hur mycket lokalkostnaderna ökar i förhållande till övriga kostnader samt nämndens generella ramuppräkning har inga brister framkommit.
Ett antal kommentarer och förslag har även lämnats om behov av förbättring för att kvalitetssäkra processerna inom övriga områden. Respektive avdelning har fått del av den rapport som rör den egna verksamheten, och ansvarar för att vidta åtgärder utifrån resultatet. Bland annat för kontroll av hur förskollärare tar sitt ansvar för undervisningen, kontroll av vilka kontrollmekanismer som finns på enheten för att säkerställa att betygen blir likvärdiga samt kontroll av om elevens behov av särskilt stöd utreds skyndsamt och orsakerna till detta i de fall det inte görs.
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
- Uppföljning av vidtagna åtgärder med anledning av 2020 års kontroller godkänns
- Redovisning av 2021 års kontrollmoment godkänns
- Föreslagna åtgärder med anledning av 2021 års kontroller genomförs
Ansvarig handläggare:
Gabriella Strååt, verksamhetscontroller, 054-540 40 06
Internbudget 2022
Barn- och ungdomsnämnden får enligt beslut från kommunfullmäktige ett ökat nettoanslag på 88 miljoner kronor. Det innebär att nämndens budgetram för 2022 uppgår till cirka 1,9 miljarder kronor. I Internbudgeten redovisas fördelning av resursförstärkningar, uttag av eget kapital samt fördelning av stadsbidrag från Skolverket.
Barn- och ungdomsnämnden har de senaste åren haft relativt bra ekonomiska resultat och har ett bra uppbyggt eget kapital. Totalt föreslås ett uttag av eget kapital på cirka 13 miljoner kronor. Uttaget ska säkerställa att uppräkningen av barn- och elevpengen motsvarar kostnadsökningen i verksamheten, att politiska satsningar som exempelvis personaltäthet och minskade barngrupper i förskolan kan användas till det riktade ändamålet samt till att fortsätta det samordnade studiestödet på högstadiet.
Investeringar
Barn- och ungdomsnämnden har för 2022 en investeringsbudget på totalt 22 mkr. 10 mkr är nämndens grundram och kommer täcka underhållsbehovet av inventarier i nämndens lokaler. Resterande 12 mkr är äskade investeringsmedel till renoverade och nybyggda lokaler av Stockfallets skola och Orrholmsskolan.
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
- Fördelning av internbudgeten för 2022 godkänns.
- Uttag och fördelning av eget kapital 2022 godkänns.
- Fördelning av statsbidrag för en likvärdig skola från Skolverket 2022 godkänns.
- Fördelning av statsbidrag för kvalitetshöjande åtgärder i förskolan från Skolverket 2022 godkänns.
- 3 miljoner kronor sätts av för att förbättra arbetet med ökad trygghet och studiero på högstadiet exempelvis genom insatser av socialpedagoger eller liknande funktioner. Satsningen finansieras genom nämndens egna kapital.
- 2 miljoner kronor sätts av för att säkerställa att övergången och mottagandet mellan årskurs 5/6 och 7 fungerar bra. Satsningen finansieras genom nämndens egna kapital.
- 3 miljoner kronor sätts av för att intensifiera arbetsmiljö- , hälso- och friskvårdsarbetet för vår personal. Satsningen finansieras genom nämndens egna kapital.
- 1 miljon kronor sätts av till multiarenor för att öka elevers möjlighet till utomhusaktiviteter. Multiarenorna ska upprättas vid skolor där behov och anläggningsyta finns. Satsningen finansieras genom nämndens investeringsbudget.
Ansvarig handläggare:
Christina Widén, ekonomichef, 054-540 29 02
Tillfällig regeländring för förskoleverksamhet och annan pedagogisk verksamhet
Utifrån hög smittspridning av RS-virus rekommenderar Region Värmland vårdnadshavare med nyfödda barn med äldre syskon i förskoleålder att stanna hemma från förskolan. Barn- och ungdomsförvaltningen ser därför behov av att införa en tillfällig regeländring.
Region Värmland har under hösten uppmärksammat Karlstads kommun om hög smittspridning av RS-virus. Regionens rekommendation är att syskon till nyfödda under sex månader ska vara hemma under några veckor under tiden när smittspridningen är hög i länet. Detta föranleder att barn- och ungdomsförvaltningen behöver införa en tillfällig regeländring för vårdnadshavare som efter Region Värmlands rekommendation håller äldre syskon i förskoleålder hemma.
I barn- och ungdomsnämndens ”Regler och avgifter för förskola, pedagogisk omsorg, fritidshem och omsorg på obekväm tid” regleras vad som gäller om platsen inte utnyttjas. Förskolan, fritidshemmet eller pedagogisk omsorg kontaktar då vårdnadshavarna omgående. Om de inte nås eller inte själva kontaktar verksamheten upphör platsen en månad efter sista närvarodagen. Förvaltningen anser att frånvaron utifrån Regionens rekommendation anses vara ett giltigt skäl till frånvaro. Därmed kan vårdnadshavaren behålla sin plats.
Förvaltningen föreslår att rektor utifrån vårdnadshavarens initiativ får möjlighet att ta beslut om tillfällig avgiftsbefrielse med anledning av RS-viruset. Ändringen innebär att vårdnadshavare behåller sin plats samt blir avgiftsbefriad när barnet är hemma längre än fyra veckor.
Den tillfälliga regeländringen föreslås gälla från och med den 1 december 2021 till och med den 30 april 2022, under förutsättning att Region Värmlands rekommendation fortsatt gäller.
Barn- och ungdomsnämndens beslut:
En tillfällig regeländring införs som ger vårdnadshavare avgiftsbefrielse och möjlighet att behålla förskoleplats. Detta gäller vårdnadshavare med nyfödda barn som har äldre syskon i förskoleålder som efter rekommendation av Region Värmland håller barnet hemma med anledning av RS-virus.
Ansvarig handläggare:
Sarah Thorén, utbildningschef förskola, 054-540 32 21
För mer information kontakta:
Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdom, 054-540 39 82