Gå direkt till innehåll
Kort från barn- och ungdomsnämnden 16 februari

Pressmeddelande -

Kort från barn- och ungdomsnämnden 16 februari

På sammanträdet den 16 februari beslutade barn- och ungdomsnämnden bland annat om bokslut och kvalitetsredovisning för 2021.

Bokslut 2021

Barn- och ungdomsnämndens bokslut innehåller bland annat viktiga händelser, ekonomisk uppföljning och redovisning och uppföljning av verksamhetens mål.

Viktiga händelser under året

Under 2021 har grundskolan och förskolans arbete påverkats mer än tidigare av pandemin och flera av de restriktioner som tillkommit under året har haft större inverkan än tidigare.

  • Distansstudier både som förebyggande åtgärd för att förhindra trängsel och som åtgärdande för att bryta pågående smittkedjor.
  • Verksamheten har bedrivits utomhus eller anpassats för att inte bidra till smittspridning. Vissa moment har inte kunnat genomföras.
  • Barn- och ungdomar har omfattats av familjekarantän och varit hemma när någon i familjen insjuknat.
  • Fritidsaktiviteter för barn har varit inställda under en period och Kulturskolans verksamhet har skett på distans eller varit inställd. 
  • Nämnden har beslutat om ett antal åtgärder för att hantera utbildningsskulden, bland annat en extra lektion per vecka i årskurs 7.

Ekonomisk uppföljning

Bokslutet visar ett resultat på -11,3 miljoner kronor. I internbudgeten för 2021 beslutade nämnden om ett uttag av eget kapital på 22 miljoner kronor för att stärka upp barn- och elevpengen, elevhälsa, studiestöd och digitala läromedel.

Att resultatet är bättre än uttaget av eget kapital beror bland annat på att satsningarna för att motverka verksamhetsskulden har gjorts genom omställningar i verksamheten och statsbidrag, att regeringen förlängt återbetalningen av sjuklönekostnader och att antal barn i förskolan var lägre än budgeterat.

Antalet barn i förskolan minskade med 40 barn mellan 2019 och 2021 medan antalet elever i grundskolan ökade med 380.

Måluppfyllelse

Nämnden bidrar till 16 av kommunens övergripande mål och har kompletterat dessa med 11 nämndmål. Utvecklingen av måluppfyllelsen är god med förbättrade resultat för 12 av 16 mål.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Årsredovisningen för barn- och ungdomsnämnden för 2021 godkänns 
  2. Återrapport av uppdrag om grundskolans samverkan med föreningar, organisationer och näringsliv godkänns

Ansvarig handläggare:

Christina Widén, ekonomichef, 054 – 540 29 02

God kvalitet i barn- och ungdomsnämndens verksamheter under 2021

Varje år görs en samlad redovisning av nämndens systematiska kvalitetsarbete. Redovisningen bygger bland annat på uppgifter från dialoger, statistik, rapporter, betyg och anmälningar via kommunens egna rutiner och system.

Under 2021 har pandemin fortsatt att ha stor påverkan på verksamheten och på utbudet och kvaliteten i undervisningen. Trots det har nämnden över lag god kvalitet i verksamheten och vissa områden har förbättrats. Det gäller bland annat ökad gymnasiebehörighet, minskade barngrupper i förskolan och digitaliseringsarbetet som tagit stora kliv framåt.

Kvalitetsredovisningen ska lämnas till kommunfullmäktige för vidare behandling och debatt.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Redovisningen godkänns
  2. Redovisningen lämnas till kommunstyrelsen
  3. Förvaltningen får i uppdrag att komplettera redovisningen på två punkter. Dels elevhälsostatistik på övergripande nivå och per enhet, dels uppgifter om elevresultat per enhet för årskurs 6.

Ansvarig handläggare:

Gabriella Strååt, verksamhetscontroller, 054 – 540 29 23

Motion om att öppna upp skolornas musiksalar för föreningslivet

I en motion till kommunfullmäktige föreslår Anders Tallgren (S) att kommunen ska undersöka om det är möjligt att föreningar och ideella grupper kan få använda skolornas musiksalar på samma sätt som idrottsföreningar idag använder gymnastiksalarna.

Barn- och ungdomsförvaltningen är positiv till förslaget men ser också att det finns en del svårigheter som behöver undersökas vidare.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Nämnden bifaller motionen.

Ärendet hanteras även av gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, teknik- och fastighetsnämnden, kultur- och fritidsnämnden och kommunstyrelsen.

Ansvarig handläggare:

Anna-Lena Norlander Groth, 054-540 29 03

För mer information, kontakta:

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82

Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen, 054-540 39 82

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från barn- och ungdomsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.