Gå direkt till innehåll
Kort från barn- och ungdomsnämnden 15 december

Pressmeddelande -

Kort från barn- och ungdomsnämnden 15 december

På sammanträdet den 15 december beslutade barn- och ungdomsnämnden bland annat om läsårstider för 2022/2023, nya lokaler för Intresseskolan och fördelning av nämndens del av skolmiljarden.

Läsårstider 2022 - 2023

Enligt skollagen ska läsåret ha minst 178 skoldagar och minst 12 lovdagar. Utöver dessa får det läggas ut högst fem studiedagar för personalen. Läsåret ska börja i augusti och sluta senast i juni.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

1. Läsårstider för läsåret 2022/23

höstterminen 2022-08-15 - 2022-12-22
vårterminen 2023-01-10 - 2023-06-09

2. Eleverna har följande lovdagar under 2022/2023:

höstlov vecka 44 2022
sportlov vecka 9 2023
påsklov vecka 15 2023
lovdag 19 maj 2023

Ansvarig handläggare:

Sofia Asplund, HR-chef, 054 – 540 29 01

Inhyrning av lokaler för Intresseskolan

Intresseskolan är en av kommunens så kallade Centrala särskilda undervisningsgrupper – CSU – och är ett grundskolealternativ för elever i årskurs 7-9 med behov av särskilt stöd.

Intresseskolan har idag sin verksamhet på Flygfältsvägen på Jakobsberg. De nuvarande lokalerna är i dåligt skick och kommer i framtiden att rivas i och med exploateringen av Sommaro och Jakobsberg. Intresseskolan behöver därför snabbt andra lokaler för sin verksamhet. Den tilltänkta lokalen har ett bra geografiskt läge på Stormgatan 20 på Örsholmen och uppfyller verksamhetens alla behov för både praktiska och teoretiska ämnen.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

  1. Barn- och ungdomsnämnden godkänner hyresavtalet för inhyrning av lokaler till Intresseskolan på Örsholmen, Stormgatan 20.
  2. Den ökade hyreskostnaden, 612 666 kr, finansieras som ett uttag av grundskolans eget kapital under 2022.
  3. Förvaltningen får i uppdrag att göra en utredning och komma med förslag om vilka inriktningar som intresseskolan skall erbjuda

Ansvarig handläggare:

Johanna Falk Ewen, lokalstrateg, 054-540 32 45

Inriktningsbeslut för skolmiljarden

Regeringen satsar på högre kunskapsresultat och förlänger det statliga stödet till skolväsendet med drygt 1 miljard kronor för 2022. Den exakta summan för Karlstads kommun är ännu inte klar men det rör sig om runt sex miljoner kronor för barn- och ungdomsnämndens verksamhet.

Mellanstadiets elever har gått miste om den läsa-skriva-räknagaranti som finns för nuvarande elever på lågstadiet och kommer därför att prioriteras vid fördelningen av bidraget. Delar av statsbidraget ska även förstärka enheten Vägledning och pedagogiskt stöd för stödjande insatser kring läsa-skriva-räkna mot mellanstadiet.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:

Barn- och ungdomsnämnden fattar ett inriktningsbeslut för fördelning av statsbidrag, ”skolmiljarden”,

1. Utökat statsbidrag ”skolmiljarden” riktas till barn- och ungdomsförvaltningens mellanstadieskolor för ökat kunskapsresultat och förbättrat elevmående. Medlen ska bidra till likvärdig utbildning. Fördelningen baseras på behovsanalyser och handlingsplaner som utbildningschef genomför tillsammans med rektorsarbetslag.

2. Enheten Vägledning och pedagogiskt stöd förstärks så att läsa- skriva räknagarantin översätts och anpassas till mellanstadiet.

3. Återrapportering av fördelning av medel och upprättade handlingsplaner till barn- och ungdomsnämnden sker i april

4. Uppföljning av åtgärdsplaner och effekter görs terminsvis och återrapporteras i september 2022 och februari 2023

Ansvarig handläggare:

Johan Sjövall, verksamhetschef grundskola, 054 – 540 29 08

Revision – granskning av kommunen interna kontroll kring hantering av statsbidrag

PwC har genomfört en granskning av intern kontroll kring barn- och ungdomsnämndens hantering av statsbidrag. I granskningen framgår att nämnden saknar upprättade och dokumenterande riktlinjer men att det finns en upparbetad arbetsordning som fyller en viktig funktion.

Efter revisionen har det tagits fram en riktlinje för ansökan och redovisning av stats- och EU-bidrag.

Barn- och ungdomsnämndens beslut:  

  1. PwC:s revisionsrapport av intern kontroll rörande hantering av statsbidrag godkänns.
  2. Riktlinjer för hantering, ansökan och redovisning av stats- och EU-bidrag godkänns.

Ansvarig handläggare:
Stefan Eriksson, controller, 054 – 540 29 16

Återrapportering av budgetuppdrag om verksamhetsutveckling i en digital tid

Efter beslut i Kommunfullmäktige 15 juni 2021 fick samtliga nämnder och bolag i uppdrag att öka den digitala servicen till sina målgrupper. En första återrapport ska ske till kommunstyrelsen senast i januari 2022. I rapporten beskrivs förvaltningens förutsättningar, organisation, ansvarsfördelning och prioriterade insatser.

Digitaliseringen ska stödja verksamheten – därför är det särskilt viktigt att det är verksamhetens behov som är i fokus. Varje års görs en handlingsplan med utgångspunkt i den riktlinje för digitalisering som ligger till grund för det långsiktiga arbetet. Handlingsplanen innehåller konkreta aktiviteter som ska genomföras läsårsvis för att nå målen i riktlinjen och den nationella digitaliseringsstrategin

Barn- och ungdomsnämndens beslut:
Återrapportering budgetärende 32 – verksamhetsutveckling i en digital tid godkänns.

Ansvarig handläggare:

Elin Johansson, avdelningschef kommunikation och digitalisering, 054-540 29 10

För mer information, kontakta:  

Niklas Wikström, ordförande barn- och ungdomsnämnden, 054-540 12 82 
Maria Kjällström, skoldirektör barn- och ungdomsförvaltningen,  054-540 39 82

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från barn- och ungdomsnämndens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.