Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen i korthet den 22 maj

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 22 maj

Nu skickas vision och planprogram för Skutbergets frilufts- och rekreationsområde ut på samråd. Karlstads kommun ställer sig bakom det regionala samverkansavtalet i dess nya form. Och satsning görs på att öka valdeltagandet.

Kommunstyrelsens beslut

Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.

Vision och planprogram för Skutberget

Karlstads kommun har arbetat fram en vision och planprogram för Skutbergets frilufts- och rekreationsområden. Programförslaget har tagits fram i samverkan med andra parter och parallellt med den detaljplan som tas fram för temaparken, Muminvärlden. Under den 24 maj och 30 juni är vision och planprogram på samråd. Då har myndigheter, organisationer, föreningar och allmänhet möjlighet att lämna synpunkter på förslaget.

Beslut:
Kommunstyrelsen godkänner visionen och planprogram för Skutbergets frilufts- och rekreationsområde och skickar förslaget på samråd.

En HBTQ-vänligare kommun

Tidigare i år togs beslut utifrån ett politiskt initiativ att kommunens HBTQ-arbete ska utvecklas. En del av förslagen handlade om att några platser i Karlstad ska målas i pridefärgerna. Färgläggningen är ett sätt att synliggöra HBTQ-frågan. Enligt förslaget borde minst ett övergångsställe och eventuellt någon annan plats, exempelvis ett broräcke, målas.

Ett övergångsställe i pridefärger är enligt teknik- och fastighetsförvaltningen inte att anse som juridiskt riktigt. Frågan om hur kunskapsspridning och synliggörandet av frågan kan göras undersökas nu vidare och om färgsättning av någon plats/platser är möjlig.

Beslut:
Delåterrapporteringen godkänns. Teknik- och fastighetsnämnden föreslås ta fram en mobil - eller permanent utsmyckning med pridefärger, till exempel blomlådor, parkbänkar eller installationer.

Satsning på landsbygdsutveckling

En satsning på 500 000 kronor görs varje år för att utveckla Karlstads kommun utanför de centrala tätorterna. Stödet betalas ut som ett bidrag till sökande som bedöms driva verksamhet i icke kommersiella syften. Bidraget ska gå till specifika satsningar och inte till framtida drift och underhåll.

Älvenäs Bygdegårdsförening beviljas ett bidrag på 112 000 kronor och Väse framtid beviljas ett bidrag på 226 000 kronor för 2018.

Beslut:
Kommunstyrelsen godkänner förslaget.

Öka samarbetet med universitetet genom CRE8®

Öka samarbetet med Karlstads universitet och få fler studenter att vilja stanna kvar och arbeta i Karlstad. Det är ett av syftena med CRE8® som är en metod för kreativ problemlösning i tävlingsform. Ett antal studentteam prövar sin problemlösningsförmåga mot varandra och pitchar sin lösning för en jury.

Beslut:
Kommunstyrelsen godkänner förslaget att göra CRE8® känt inom hela koncernen Karlstads kommun så att förvaltningar och bolag vid behov kan använda metoden tillsammans med studenter samt att kommunledningskontoret får i uppdrag att tillsammans med Karlstads universitet utforma upplägg för genomförande av CRE8® tillsammans med medarbetare inom koncernen.

Insatser för att öka valdeltagandet i höst

Den 9 september är det val till riksdag, kommun och landsting. Kommunledningskontoret har fått i uppdrag att genomföra insatser som ska öka valdeltagandet i kommunvalet. Karlstads kommun röstade i högre utsträckning än riket i valet 2014, men skillnaden mellan valdistrikten är stor. Valinformatörer kommer därför från och med förtidsröstningen den 22 augusti att informera om valet i de områden där valdeltagandet är lägst i Karlstads kommun. De kommer också besöka föreningar och organisationer i syfte att sprida information om valet.

Beslut:
Kommunledningskontoret beviljas 60 000 kronor för att planera insatser som ska öka valdeltagandet i kommunvalet 2018.

Överklagande av dom – Sundsta Torg

Kommunfullmäktige antog den 17 maj 2017 en detaljplan för Sundsta Torg. Detaljplanen har överklagats av ett antal bostadsrättsföreningar. Karlstads kommun har för avsikt att överklaga Mark- och miljödomstolens dom den 9 maj 2018.

Beslut:
Karlstads kommun överklagar mark- och miljödomstolens dom i mål nr P 2441-17.

Beslut inför kommunfullmäktige

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.

Samverkansavtal med regionkommunen godkänns

Landstinget har ansökt hos regeringen om att få överta det regionala utvecklingsansvaret från den 1 januari 2019. Karlstads kommun har tidigare lyft fram vikten av att den kommande regionkommunen och länets kommuner behöver upprätta ett avtal för att göra bland annat ansvarsfördelningen mellan Landstinget och länets kommuner tydlig. Gemensamt har landstinget i Värmland och länets kommuner tagit fram ett samverkansavtal under hösten 2017 och våren 2018.

I Karlstads kommuns remissvar framgår att processen med samverkansavtalet har varit bra och att kommunens synpunkter från remissomgången är att den har hanterats bra.

Beslut: 
Kommunstyrelsen föreslår att samverkansavtalet, i dess nya form, godkänns.

Detaljplan för stadsdelen Haga 

Stadsbyggnadsförvaltningen har tidigare fått i uppdrag att ta fram en detaljplan för Haga för att utveckla stadsdelen med cirka 250 bostäder, förskola och lokaler. En upprustning av strandpromenaden och att grönytor görs mer tillgängliga ingår också i planen. En viktig poäng är vikten av att såväl mark som bebyggelse utformas med hög arkitektonisk kvalité för att säkerställa att området blir en tydlig och tilltalande entré till Karlstads centrala delar. Dessutom får staden en mer markerad och attraktiv entré för inresande österifrån.

Planen innebär att området mellan Munkforsgatan, älven och Hagaleden, som idag kan upplevas som bortglömt och otryggt, omvandlas till en attraktiv stadsmiljö. Detaljplanen för Haga entré går i linje med kommunens strategiska plan och vision - Livskvalitét Karlstad 100 000.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att detaljplan för Haga 1:10 och Haga 1:12 godkänns.

Samverkansfrågorna blir koncernuppdrag

För ett år sedan startade arbetet med Karlstad 2.0. Då fick nämnder och bolag i uppdrag av kommunstyrelsen att se över hur samverkan kan bli bättre i koncernen. Nu tar samverkansfrågorna plats i ägardirektiv och reglementen, och hela koncernen får ett formellt uppdrag att tänka samverkan i allt de gör.

Under arbetets gång har det visat sig finnas behov av att även se över koncernens ledar- och medarbetarpolicy och anställningsavtal utifrån det. Detsamma gäller värdegrundsarbetet som också behöver utvecklas. Vi är till för Karlstadsborna, är hela koncernens värdegrund och Karlstadsborna tänker ofta på kommunen och bolagen som en helhet. Därför behöver koncernen själva också bli bättre på det.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att samverkansfrågorna skrivs in i bolagens ägardirektiv och nämndernas reglementen. Kommunledningskontoret får i uppdrag att se över koncernens ledar- och medarbetarpolicy, att utveckla värdegrundsarbetet och göra en översyn av introduktionsutbildningarna i koncernen.

Ensamkommande barn som fyller 18 år

I en motion har vänsterpartiet tidigare föreslagit att Karlstads kommun ska låta de ensamkommande barn som fyller 18 år få stanna i kommunen tills de fått besked om asyl.

Arbetsmarknads- och socialförvaltningen har undersökt frågan och menar i sitt yttrande att det medför extra kostnader att låta alla ungdomar stanna kvar på sitt HVB-hem, familjehem eller annat boende tills att de fått besked om asyl. De konstaterar att det inte finns ekonomisk täckning för genomförandet då nämnden redan visar ett underskott för året. Kommunledningskontoret delar bedömningen med hänvisning till behovet av ansvarsfull ekonomisk hushållning.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att motionen avslås.

Konstnärlig utsmyckning i Karlstad

I en motion föreslår socialdemokraterna att en utredning ska göras för att undersöka möjligheten att med hjälp av lokala etablerade konstnärer sätta färg på till exempel de elskåp och elcentraler som finns runt om i kommunen.

Kommunledningskontoret konstaterar att kultur- och fritidsförvaltningen för tillfället redan ser över möjligheterna till konst på exempelvis elskåp och elcentraler och föreslår därför att motionen ska anses besvarad.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att motionen ska anses besvarad, med hänvisning till att kultur- och fritidsförvaltningen redan utreder hur arbetet med gatukonsten ska drivas framöver.

Servicen för båtar och turistbussar ska förbättras

I en motion föreslår socialdemokraterna att besöksservicen för båtar, husbilar och turistbussar bör förbättras. För att göra detta har de lagt fram som förslag att gästhamnen i Inre hamn och uppställningsplatserna för bussar och husbilar i centrum, ska utvecklas. De menar att förslaget innebär att besöksnäringen kommer att öka samt att det kommer leda till nya arbetsmöjligheter.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att förslaget godkänns och att tänkbara åtgärder ska tas fram som kan förbättra servicenivån samt att beräkna kostnader för dessa.

Mer kultur och kreativitet i stadskärnan

Hur kan kultur bli en del av stadslivet i Karlstad? Den frågan har den politiska majoriteten tidigare lyft i ett initiativ. Initiativet syftade till att göra det enkelt för musikgrupper, körer, dansare och artister att finnas och arbeta i centrum. En lista med förslag på åtgärder har nu tagits fram. Några av dessa handlar om att undersöka möjligheterna att ta fram ett bokningssystem, utveckla en lånefunktion med material för att underlätta för uppträdanden samt utveckla infrastrukturen i form av elskåp, scener och andra spelplatser.

Beslut:
Kommunstyrelsen föreslår att förslaget godkänns.

STING – hjälp till etablering av företag

Sting Bioeconomy etablering är ett projekt som handlar om att skapa bättre förutsättningar för etablering av företag inom Skoglig bioekonomi. Ett av målen är att skapa ett internationellt system för att utveckla affärsidéer inom området. En förutsättning för ett effektivt system är att utgå från de tillgångar som redan finns och bygga vidare på dessa.

Beslut: Kommunstyrelsen föreslår att förslaget godkänns och att en medfinansiering ska göras med 750 000 kronor för 2018 och att projektet medfinansieras med 1 000 000 kronor för år 2019. För projektets resterande tid, till och med år 2023, tas eventuellt årliga beslut med utgångspunkt från verksamhetens resultat.

* Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Frågor besvaras av:

Per-Samuel Nisser, Moderaterna, 070-689 39 39
Marléne Lund Kopparklint, Moderaterna, 070-614 14 90
Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61
Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02
Per-Inge Lidén, Miljöpartiet, 070-001 82 71
Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00
Andreas Pettersson, Centerpartiet, 070-001 08 36
Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21

För mer information, kontakta:
Caroline Sörensen, caroline.sorensen@karlstad.se, 054-540 12 53.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.