Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen i korthet den 21 november

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 21 november

Barnfamiljer med försörjningsstöd får extra pengar till jul. En handlingsplan har godkänts för E18, vilket innebär att nya avfarter och fler gång- och cykelpassager ska byggas mellan Välsviken och Våxnäs. Det var några av de 35 beslutspunkterna på dagens kommunstyrelsemöte.

Kommunstyrelsens beslut

Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.

Överenskommelse om förbättringar av E18 genom Karlstad

Ett särskilt körfält för kollektivtrafik, cirkulationsplats, gång- och cykelpassager och nya avfarter längs E18 genom centrala Karlstad, det är vad Karlstads kommun, Region Värmland och Trafikverket tillsammans vill genomföra vid fem mot mellan Våxnäs och Välsviken.

Redan 2019 genomförde Trafikverket en åtgärdsvalsstudie för E18 genom Karlstad och det är åtgärderna i den som de tre parterna nu har prioriterat bland och kommit överens om en handlingsplan för. Syftet med åtgärderna är att möjliggöra stadsutveckling, öka trafiksäkerheten och säkra grundläggande framkomlighet i vägnätet.

Handlingsplanen beskriver åtta principer som parterna ska utgå ifrån när de planerar åtgärderna tillsammans, såsom exempelvis tillämpning av trafikprognoser, hållbara resor och transporter, gemensamma nyttor och stadsutveckling.

Beslut

Avsiktsförklaringen godkänns.

Politiskt initiativ – Extra julpengar till ekonomiskt svaga barnfamiljer

I ett politiskt initiativ föreslår det grönröda styret att ett tillfälligt ekonomiskt stöd på 500 kronor per barn delas ut till familjer som lever på försörjningsstöd. Hög inflation, höga matpriser och elpriser är just nu kännbart för alla och syftet med de extra pengarna är att underlätta för de allra mest utsatta under december månad.

I Karlstads kommun finns nästan 500 barn som lever i familjer med försörjningsstöd. Initiativet är början på ett långsiktigt arbete för att utjämna skillnaderna i levnadsvillkor i hela kommunen.

Beslut

Kommunstyrelsen godkänner stödet och kostnaden på 250 000 kronor tas från kommunstyrelsens konto för oförutsedda avgifter.

Klimatkontrakt Klimatneutrala Karlstad 2030

Klimatkontrakt 2030 är ett avtal mellan Karlstads kommun och myndigheterna Energimyndigheten, Vinnova, Formas och Tillväxtverket samt innovationsprogrammet Viable Cities. Klimatkontrakt 2030 har upprättats utifrån ett åtagande inom satsningen Klimatneutrala städer 2030, där Karlstads kommun deltar sedan oktober 2021. Kontraktet visar konkret vad parterna tar på sig att göra för att öka takten i klimatomställningen. Klimatkontrakt 2030, version 2023, är det första för Karlstads kommun och kontraktet ska revideras årligen.

Beslut

Kommunstyrelsen godkänner Klimatkontrakt 2030. Kontraktet ska följas upp årligen med en rapport till kommunstyrelsen.

Kils kommun vill köpa mark vid Stenåsenmotet

Kils kommun vill köpa mark av Karlstads kommun för att kunna utveckla området vid trafikplatsen Stenåsenmotet. Platsen är strategiskt viktig för Kils utveckling och möjligheten att tillhandahålla industrimark och skapa nya etableringsmöjligheter. För att Kils kommun ska ha laglig rätt att göra en detaljplan för området krävs dock att marken tillhör kommunen och ligger inom kommungränsen.

En avsiktsförklaring har nu skrivits där Karlstads kommun klargör att man inte har något att erinra mot att Kils kommun köper marken. Det är sedan Lantmäterimyndigheten som beslutar om fastighetsköpet kan godkännas och om kommungränsen kan justeras.

Beslut

Avsiktsförklaring med Kils kommun avseende köp av mark inom Karlstads kommun godkänns.

Driftstöd till Karlstad Airport

Karlstad Airport AB har möjlighet att ta emot ekonomiskt stöd enligt EU:s statsstödsregler. Stödet ges inom ramverket för den så kallade gruppundantagsförordningen, GBER, som säger att ekonomiskt stöd får ges till flygplatser med under 200 000 passagerare per år.

Beslut

Karlstad Airport beviljas ett driftstöd på maximalt 44 miljoner kronor i syfte att täcka bolagets förlust under år 2022. Region Värmland står för hälften av underskottet dock maximalt 20 miljoner kronor.

Bidrag till föreningar – Brottsofferjouren

Brottsofferjouren Värmland är en ideell förening som har till uppgift att stödja brottsoffer, vittnen och anhöriga. Föreningen ansöker om fortsatt bidrag med sex kronor per kommuninvånare, vilket för Karlstads kommun innebär 573 000 kronor.

Beslut

Brottsofferjouren Värmland får 573 000 kronor i bidrag för 2023.

Bidrag till demokratiprojektet ”Inte glömma, inte minnas”

Studieförbundet Kulturens har ansökt om ett bidrag på 500 000 kronor från Karlstads kommun för demokratiprojektet ”Inte glömma, inte minnas”. Föreställningen vänder sig i huvudsak till elever i årskurs åtta och nio i Värmland och ansökan har gått till samtliga kommuner, samt Region Värmland. Av länets kommuner har nio bifallit ansökan och stödjer alltså projektet.

Beslut

Studieförbundet Kulturens beviljas bidrag med 500 000 kronor för demokratiprojektet ”Inte glömma, inte minnas”. Kostnaden tas från kommunstyrelsens anslag för oförutsedda behov.

Naturreservat vid Älvsbacka hembygdsgård i Torsked

Teknik- och fastighetsnämnden vill inleda en process för att bilda ett kommunalt naturreservat på markerna mellan Älvsbacka hembygdsgård i Torsked och sjön Östra Örten. Här finns förutsättningar att återskapa värden för biologisk mångfald, landskapsbild och friluftsvärden.

Slutligt beslut om bildande av kommunalt naturreservat fattas av kommunfullmäktige.

Beslut

Kommunstyrelsen ställer sig bakom att teknik- och fastighetsnämndens inleder en process med att bilda ett kommunalt naturreservat vid Älvsbacka hembygdsgård i Torsked.

Beslut inför kommunfullmäktige

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut.

Strategisk plan och budget 2023-2025

Karlstads kommun styrs utifrån koncernens strategiska plan. I den finns det fyra tydliga målområden som ligger till grund för politikernas budgetarbete. Målområdena visar vad som är viktigt att prioritera för att Karlstads kommun ska nå visionen om “Ett bättre liv i Solstaden”.

Karlstads kommuns budget för 2023 är cirka sex miljarder kronor. Den största delen av pengarna går till skola, vård och omsorg. Karlstads kommun påverkas, precis som alla andra i samhället, till följd av kraftigt stigande priser vilket innebär att skatteintäkterna inte räcker till lika mycket verksamhet som tidigare. För att fortsatt ha en ekonomi i balans kommer verksamheten behöva anpassas samtidigt som vi ska fortsätta att driva utvecklingen och hålla så hög kvalitet som möjligt.

Det grönröda styrets budgetförslag för 2023 sammanfattas i fem rubriker: Hela kommunens utveckling, Miljö och klimat, Barn, skola och utbildning, Trygghet genom hela livet samt Grön omställning för hållbar tillväxt och fler jobb.

Här är några av satsningar som styret vill göra inom de olika områdena:

  • Fler ska klara behörigheten till gymnasiet och barn- och ungdomsnämnden får tio miljoner kronor för att öka måluppfyllelsen i högstadiet och mellanstadiet.
  • Det konkreta arbetet miljöarbetet i barn- och ungdomsnämnden och vård- och omsorgsnämnden ska stärkas genom anslag för miljöstrateger.
  • Elevhälsan stärks inom såväl grundskola som gymnasieskola.
  • Tillgängliga och kostnadsfria mensskydd i kommunala grundskolor.
  • Kulturskolan görs tillgänglig och avgiftsfri och kompenseras för minskade statsbidrag.
  • Vård- och omsorgsnämnden och arbetsmarknads- och socialnämnden får anslag för att tillhandahålla arbetsskor till kommunal personal som behöver det.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår att det grönröda styrets förslag till strategisk plan och budget 2023-2025 antas. Karlstads borgerliga allians (Moderaterna, Kristdemokraterna och Liberalerna), Vänsterpartiet och Sverigedemokraterna reserverade sig mot beslutet och lämnade egna budgetförslag.

Delägande för Karlstads Energi i Laddbolaget

Transportsektorn står för en stor del av de kvarvarande koldioxidutsläppen i såväl Sverige som helhet, som i Värmland och i Karlstads kommun. En förflyttning mot fossilfria transporter är därför en mycket viktig pusselbit för att våra klimatmål ska uppnås och en utbyggd infrastruktur för laddning är en grundläggande förutsättning för elektrifiering av transportsektorn.

Karlstads Energi har sedan en tid samverkat med LBC frakt Värmland och OK Värmland i en ansökan om pengar till lokala elektrifieringspiloter genom LBC:s helägda bolag Laddbolaget i Värmland AB. Laddbolaget har beviljats 22 miljoner kronor från Energimyndigheten för att bygga sex snabbladdare för tunga fordon på olika platser i Värmland och Dalsland. Tanken är att Karlstads Energi AB ska leverera elen till Laddbolagets fordonsladdare.

De tre parterna har nu tagit fram ett förslag till bolagsordning och aktieägaravtal. De föreslagna ägarandelarna är 60 procent för LBC, 20 procent för OK Värmland och 20 procent för Karlstads Energi AB.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår att kommunfullmäktige medger Karlstads Energi AB rätt att anskaffa tjugo procent av aktierna i Laddbolaget i Värmland AB samt godkänner styrande dokument.

Höjda taxor för sophämtning och slamtömning

Hög inflation, högre elpriser och dyrare bränslepriser, har inneburit ökade kostnader för Karlstads Energi under 2022. För att möta de ökade utgifterna föreslår bolaget höjda taxor för 2023.

Taxan för sophämtning föreslås öka med i genomsnitt 10 procent och taxan för hämtning och mottagning av slam föreslås öka med 7 procent.

För en villa med ett 240 liters sopkärl, som har tömning varannan vecka, innebär det en höjning med 18 kronor per månad.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår att förslag till ”Renhållningstaxa och taxeföreskrifter för Karlstads kommun” godkänns och börjar gälla 1 januari 2023. Efter ett halvår görs en avstämning av prisläget för att undvika överpris.

Höjd taxa för Vatten och avlopp

VA-verksamheten finansieras genom avgifter som årligen ses över. Kommunen ska enligt lagen ta ut en avgift från abonnenterna som motsvarar självkostnaden. Brukningstaxan består av en fast och en rörlig del och den senare beror på hur mycket vatten brukarna använder. Inför 2023 påverkas kostnaderna av omvärldsläget med stigande ränte- och elkostnader vilket gör att man behöver göra en taxehöjning med 14 procent.

För ett enfamiljshus innebär det en merkostnad på 86 kronor per månad och för ett flerfamiljshus 658 kronor mer per månad.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår att VA-taxans brukningsavgifter, såväl rörliga som fasta avgifter, höjs med 14 % år 2023.

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Du hittar samtliga ärenden på karlstad.se, där publiceras också protokollet när det är justerat, om cirka en vecka.

  • Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61
  • Anders Tallgren, Socialdemokraterna, 070-001 88 66
  • Frida Pettersson, Centerpartiet, 070-001 61 19
  • Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02
  • Alexander Torin, Moderaterna, 072-717 58 71
  • Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00
  • Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21
  • Robin Lennartsson, Sverigedemokraterna, 073-058 02 35
  • Parvane Assadbegli, Vänsterpartiet, 070-001 06 02

För mer information, kontakta:

Jenny Eriksson, jenny.eriksson@karlstad.se , 054-540 67 53

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.