Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen klubbade detaljplanen för Resecentrum som väntas stå klart år 2026.
Kommunstyrelsen klubbade detaljplanen för Resecentrum som väntas stå klart år 2026.

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 16 november

Kommunstyrelsen sa ja till detaljplanen för Resecentrum, karlstadsborna bjuds in till en namntävling om vad de nya sportarenorna på Sannafältet ska heta och nyinstiftade Eldsjälspriset ska delas ut till eldsjälar på landsbygden. Det var några av ärendena som klubbades på kommunstyrelsens novembermöte.

Kommunstyrelsens beslut

Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.

Karlstadsborna får vara med och namnge de nya arenorna

Parallellt med byggnationen av Tingvalla isstadion och två olika arenor för inomhus- och utomhusidrotter i Karlstad har kommunledningskontoret förberett för att eventuellt ge intresserade företag möjligheten att köpa namnrättigheterna till de nya anläggningarna. En försäljning som uppskattats till 1-1,5 miljoner kronor per år för de tre arenorna. Ett annat spår har varit att behålla namnrättigheterna inom kommunen med möjligheten att stärka varumärket Karlstad.


Beslut

Kommunstyrelsen beslutade att arenanamnen inte ska erbjudas till försäljning utan att stadsbyggnadsnämnden utlyser en namntävling med förslag på vad de två arenorna på Sannafältets sportcenter ska heta. Arenanamnen ska ha en tydlig koppling till Karlstads kommuns varumärke. Tingvalla isstadion och Sannafältets konstgräsplan behåller sina namn och kommer inte att vara med i namntävlingen.

Karlstad samverkar med grannkommunerna för ökade simtider

I den simkapacitetutredning som Karlstads kommun gjorde i våras framkom att det finns ett behov av fler ytor för simundervisning och motionssim under de kommande åren. Utredningen visade att Sundstabadet redan idag är fullbelagt under attraktiva tider och att flera grannkommunerna till Karlstad planerar att bygga nya simanläggningar.


Beslut
Kommunledningskontoret ska i samverkan med kultur- och fritidsnämnden ta fram ett förslag på hur Karlstads kommun kan tillgodose det ökade behovet av bad- och simtider under de kommande tio åren genom att samverka med andra kommuner i Karlstadsregionen. Omfattningen ska säkra tillgången för Karlstads kommuns simundervisning, föreningsverksamhet och allmänhet.

Kultur- och fritidsnämnden ska också utreda hur man inom ramen för ordinarie budgetprocess kan ersätta det nuvarande hopptornet som inte uppfyller gällande säkerhetskrav.

Eldsjälar på landsbygden uppmärksammas med nyinstiftat pris

Nu ska eldsjälar på landsbygden uppmärksammas genom ett nyinstiftat pris - Eldsjälspriset. Idén kommer från Karlstads kommuns landsbygdsråd som består av nio ledamöter med stark anknytning till landsbygden. Rådet samverkar kring landsbygdsfrågor och kommer med förslag på hur just landsbygden på olika sätt kan lyftas och utvecklas. Eldsjälspriset delas ut på den årliga 100 grader Karlstad-galan. Vinnaren får 5 000 kronor och en helkväll på galan tillsammans med en vän.


Beslut

Landsbygdsrådet får i uppdrag att vara jury och varje år dela ut Landsbygdsrådets Eldsjälspris på galan 100 grader Karlstad.

Hus för barnen, hälsan och kulturen på Skutberget

Planen på en sagopark på Skutberget är inte längre aktuell och vissa delar av visionen för området ska därför göras om. I ett politiskt initiativ beskriver det blågröna styret hur de vill utveckla och använda de tre byggnaderna som finns på Skutberget. Förslaget är grundat på resultatet av den medborgardialog som gjordes där Karlstadsborna fick tycka till om Skutbergets utveckling.

Skutbergsgården ska rustas upp och bli ett “Barnens hus”. Här kan Naturskolan, förskolor och förskolebussen få en samlingsplats för lärande och utomhusaktiviteter. På övervåningen ska det finnas plats för kontor med mötesrum.

Motionscentralen ska också rustas upp och blir ett “Hälsans hus” för föreningar och organisationer med fokus på hälsa och rörelse.

Fintatorp rustas just nu upp och ska bli ett “Kulturens hus”. Den gamla miljön ska bevaras och bildnings-/samt studieförbund, kultur- och hantverksföreningar ska få plats här.


Beslut

Kommunstyrelsen ger kommunledningskontoret, tillsammans med berörda förvaltningar, i uppdrag att i dialog med olika föreningar och organisationer, göra en förstudie på aktiviteter i de tre byggnaderna, utreda vilka om- eller nybyggnationer som krävs och vad det skulle kosta. Därefter behöver visionen för Skutberget revideras. Senast i mars 2022 vill politikerna i kommunstyrelsen ha en återrapport.

Brottsofferjouren får 570 000 kronor i bidrag

Varje år ger kommunstyrelsen bidrag till olika organisationer och föreningar som faller under kommunstyrelsens ansvarsområde. Ansökningar har kommit in från Brottsofferjouren i Värmland som ber om 6 kronor per invånare, det vill säga 570 000 kronor, till sitt arbete med att stöta brottsoffer samt finnas som stöd för vittnen i domstolen. Föreningen Frivilliga Samhällsarbetare i Karlstad-Hammarö vill ha 10 000 kronor att använda för utbildning, information och stöd till medlemmarna som bland annat är vårdnadshavare, gode män eller förvaltare.


Beslut

Brottsofferjouren i Värmland beviljas 570 000 kronor, Frivilliga Samhällsarbetare i Karlstad-Hammarö får 10 000 kronor i bidrag för år 2022.

Ann Otto Nemes får förlängt förordnande

Ann Otto Nemes har varit utvecklingsdirektör i Karlstads kommun sedan 2016. Hennes chefsförordnande löper ut 31 januari 2022 men förlängs nu till och med 31 januari 2025. Chefsförordnanden i Karlstads kommun löper normalt mellan 3-6 år och måste därefter förnyas.


Beslut
Ann Otto Nemes förordnande som utvecklingsdirektör på kommunledningskontoret förlängs till och med 31 januari 2025.

Beslut inför kommunfullmäktige 

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut. 

Ja till detaljplan för Resecentrum

Stadsbyggnadsnämnden har tagit fram ett förslag till detaljplan för
Resecentrum. Detaljplanen genomgick förändringar från stadsbyggnadsnämnden där nämnden bland annat tagit bort skrivningar om att begränsa biltrafiken, utreda hur mycket plats busshållplatser får ta samt att ta bort shared space på Hamngatan. En ny detaljplan för området är nödvändig för att Karlstads kommun tillsammans med övriga parter ska kunna påbörja ombyggnaden av Karlstads järnvägsstation till ett modernt Resecentrum. Det väntas stå klart 2026 och är en del av projektet Tåg i tid.


Beslut
Kommunstyrelsen säger ja till detaljplanen för Resecentrum, ärendet skickas vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Motion: Båtbusslinje mellan centrum och Skutberget

I en motion föreslår Karlstadspartiet Livskvalitet att kommunen ska utreda om båtbussarnas turlista kan utökas med en linje mellan Karlstads centrum och Skutberget. Det pågår en diskussion för hur båtbusstrafiken ska utvecklas och bland annat ge fler möjligheten att ta sig ut på Vänern. Att starta en båtbusslinje till Skutberget har även kommit upp som ett e-förslag. För att kunna ta något beslut krävs en undersökning av om det går att köra genom Dingelsundet. Man måste också se över vilka investeringar som behöver genomföras för att det ska vara möjligt att trafikera sträckan.


Beslut

Kommunstyrelsen föreslår att motionen bifalls och kommunledningskontoret får i uppdrag att utreda förutsättningarna för en båtbusstur mellan Karlstads centrum och Skutberget.

Vatten- och avloppstaxan höjs från i januari 2022

Varje år ser teknik- och fastighetsnämnden över vatten- och avloppstaxorna i kommunen. Inför 2022 föreslår nämnden att taxans brukningsavgifter höjs med 3,1 procent för både den fasta och den rörliga delen. För en normalvilla betyder det att avgiften för vatten och avlopp höjs från 7 189 kronor per år till 7410 kronor per år från 1 januari 2022.


Beslut

Vatten- och avloppstaxans brukningsavgifter föreslås höjas med 3,1 procent i Karlstads kommun från 1 januari 2022.

Miljösatsningar ger höjd renhållningstaxa från årsskiftet

Karlstads Energi föreslår en förändring av renhållningstaxan från 1 januari 2022. Bolaget höjer ambitionsnivån och satsar stort på att utbilda och informera kunder att bli bättre på att sopsortera för att minska mängden avfall samtidigt som återvinningscentralen i Väse ska rustas upp. Det tillsammans med generella kostnadsökningar och att renhållningstaxan har varit oförändrad under ett antal år, gör att grundavgiften höjs från årsskiftet. För en normalkund i villa med sophämtning varannan vecka innebär det att kostnaden höjs från 2173 kronor per år till 2454 kronor per år. Utöver det föreslås förändringar i syfte att bland annat skapa en mer miljöstyrande taxa och förbättra arbetsmiljön för hämtningspersonalen.


Beslut
Förslaget till ny renhållningstaxa från den 1 januari 2022 godkänns av kommunstyrelsen och skickas vidare till kommunfullmäktige för slutgiltigt beslut.

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer.  Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.  

Frågor besvaras av: 
Per-Samuel Nisser, Moderaterna, 070-689 39 39  
Alexander Torin, Moderaterna, 072-717 58 71 
Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61 
Anders Tallgren, Socialdemokraterna, 070-001 88 66
Frida Pettersson, Centerpartiet, 070-001 61 19
Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00 
Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02  
Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21 

För mer information, kontakta: 
Kristina Ohlsson, kristina.ohlsson@karlstad.se, 054-540 80 09

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.