Gå direkt till innehåll
Kommunstyrelsen i korthet den 12 december

Pressmeddelande -

Kommunstyrelsen i korthet den 12 december

På årets sista sammanträde beslutade Kommunstyrelsen bland annat om ett utkast till budgetramar för 2024-2026 och vilka projekt man vill prioritera i den långsiktiga investeringsplanen. Här kan du läsa mer om dagens beslut. Kommunstyrelsen önskar God Jul och Gott Nytt År!

Kommunstyrelsens beslut

Följande ärenden beslutades på kommunstyrelsens sammanträde.

Strategisk plan och budget – 2024-2026 – utkast till ramar

Kommunledningskontoret har tagit fram ett utkast till budgetramar för åren 2024–2026. Utkastet bygger på den senast beslutade treårsbudgeten och uppdaterade prognoser över bland annat kommunens skatteintäkter. Nämnderna ska nu yttra sig över förslaget.

Efter att nämnderna yttrat sig över förslaget fortsätter det politiska prioriteringsarbetet i kommunledningsutskottet och i kommunstyrelsen under maj och juni månad. Kommunfullmäktige fattar därefter beslut om strategisk plan och budget i juni.

Beslut

Kommunstyrelsen beslutar att kommunledningskontorets utkast till ramar för budget 2024–2026 sänds ut till nämnderna för yttrande.

Prioriterade investeringar 2025-2032 som ska utredas vidare

Kommunfullmäktige har beslutat om en långsiktig investeringsplanering som sträcker sig över 10 år. Syftet är att skapa framförhållning och möjlighet till politisk prioritering kring vilka projekt som ska utredas vidare. Nämnderna har lämnat sina behov för de kommande åren till teknik- och fastighethetsnämnden. Under hösten har teknik- och fastighetsförvaltningen i samråd med övriga berörda förvaltningar berett ärendena och lämnat förslag på de objekt som de anser bör utredas vidare. Kommunstyrelsen beslutade att följande behov ska utredas vidare:

Beslut

  1. Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att i samverkan med berörda nämnder inleda förstudier med efterföljande planeringsfas för Gunnerns användningsområde efter uppsägning, hemtjänstlokaler för vård- och omsorgsförvaltningen, verksamhetslokaler Skåre centrum, särskilt boende för personer med psykisk funktionsnedsättning, familjecentral i Kronoparkens centrum, förskola i Väse samt vård- och trygghetsboende för 63–72 platser i stadsdelen Kronoparken.
  2. Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att inleda planeringsfas för industrispår Vålberg (med komplettering ny väganslutning för Långgatan), nytt reningsverk Karlstad tätort, nytt råvattenintag samt utökad kapacitet Sörmoverket, VA-försörjning Väse, ökad säkerhet för dricksvattenförsörjningen i högzonen samt ombyggnad Molkoms reningsverk.
  3. Teknik- och fastighetsnämnden får i uppdrag att tillsammans med kultur- och fritidsnämnden anpassa pågående planeringsfas för bibliotekshuset med inriktning att skapa ett kultur- och demokratihus.
  4. Teknik- och fastighetsnämnden ges i uppdrag att i samverkan med stadsbyggnadsnämnden och övriga berörda nämnder, genomföra lokaliseringsutredning och förstudie av bad- och sporthall i Vålberg. Pågående utredning om familjecentral i Vålberg beaktas i arbetet. Beslutet ersätter tidigare ärenden om bad- och sporthall i Vålberg.

Ändrade riktlinjer för prissättning av kommunens mark

Teknik- och fastighetsnämnden har tagit fram ett förslag på nya riktlinjer för prissättning av kommunens mark och nya priser för överlåtelse och upplåtelse av kommunens mark. Här är några förändringar som föreslås:

  • Avgäldsräntan bestäms till en fastställd procentsats.
  • Ny beräkningsmodell för avgäldsreglering för småhus införs.
  • Avgiften för markparkering tas bort utanför Karlstads tätort.
  • Taxeringsvärdet för småhustomter som ska friköpas kommer att baseras på svensk mäklarstatistik istället för KPI (konsumentprisindex) som gäller idag.

Beslut

Förslaget godkänns och gäller från och med 12 december 2022

Politiskt initiativ - Jämställdhetspris instiftas i Karlstads kommun

För att uppmärksamma det jämställdhetsarbete som pågår inom Karlstads kommun föreslog det tidigare styret, de blågröna, att det skulle införas ett jämställdhetspris. Ett pris som ska lyfta fram särskilt framgångsrika insatser inom koncernen och sprida positiva exempel i arbetet för kvinnors och mäns lika rättigheter och möjligheter.

Uppdraget att ta fram riktlinjer, pris och organisation för instiftandet är nu klart. Jämställdhetspriset består av ett inramat diplom, blommor och en prissumma på 20 000 kr som ska användas av arbetsgruppen/verksamheten. Lanseringen ska ske den 8 mars 2023.

Beslut

Karlstads kommuns jämställdhetspris instiftas.

Kommunstyrelsen och tillväxtutskottet byter mötesdagar

Kommunstyrelsen föreslås byta mötesdag från måndagar till tisdagar och mötestiden föreslås till 14.30, en halvtimme senare än vanligt. Mötet senareläggs bland annat för att ge möjlighet till informationspass för kommunstyrelsen innan det ordinarie mötet.

Tillväxtutskottet förslås byta sammanträdesdag till tisdagar och hålls då i anslutning till kommunledningsutskottet. Detta för att de båda utskotten ska kunna ha gemensamma informationspass.

Beslut

Kommunstyrelsen byter sammanträdesdag till tisdagar klockan 14:30. Undantag är vecka 14 och 23 då mötet hålls på onsdagen samt vecka 25 då mötet hålls på måndagen.

Tillväxtutskottet byter sammanträdesdag till tisdagar.

Verksamhetsbidrag till NyföretagarCentrum Södra Värmland

NyföretagarCentrum Södra Värmland har ansökt om verksamhetsbidrag för kommande år. I deras verksamhet ingår bland annat starta eget-utbildningar och ett mentorprogram för företagare.

Beslut

NyföretagarCentrum Södra Värmland beviljas 480 000 kronor i verksamhetsbidrag för 2023.

Verksamhetsbidrag till Ung Företagsamhet

Ung Företagsamhet har ansökt om verksamhetsbidrag. Ung företagsamhet utbildar ungdomar i entreprenörskap, bland annat genom UF-företag.

Beslut

Ung Företagsamhet beviljas 473 000 kronor i verksamhetsbidrag för 2023.

Verksamhetsbidrag till Coompanion Värmland

Coompanion Värmland har ansökt om verksamhetsbidrag. Coompanion är en organisation med 25 regionala utvecklingscentra som ger avgiftsfri rådgivning, information och utbildning till människor som vill starta och utveckla kooperativa företag och till de som vill organisera sig för att utveckla sitt lokalsamhälle.

Beslut

Coompanion Värmland beviljas 350 000 kronor i verksamhetsbidrag för 2023.

Älvsbacka hembygdsförening får bidrag till särskilda insatser för landsbygdsutveckling

Älvsbacka hembygdsförening har sökt landsbygdsmedel dels för att restaurera och återskapa de ängsmarker som nu växt igen och dels för att genomföra utvecklingsinsatser för att höja attraktiviteten och locka fler besökare till platsen. Föreningen vill återskapa de öppna marker som tidigare omgav hembygdsgården i Torsked ner mot sjön Östra Örten.

Beslut

Älvsbacka hembygdsförening beviljas 122 000 kronor. Bidraget är endast destinerat till den enskilda insatsen och inte till framtida drift och underhåll. Bidraget kan nyttjas under förutsättning att ett naturreservat bildas på fastigheterna kring hembygdsgården.

Beslut inför kommunfullmäktige

Följande ärenden ska vidare till kommunfullmäktige för slutligt beslut

Motion - Utvärdera och utveckla kommunens samverkansråd

I en motion föreslår Håkan Holm Alteblad (S), Emma Andersson (S), Christer Alnebratt (S) och Anna Dahlén Gauffin (S) att kommunen ska utvärdera och utveckla kommunens olika samverkansråd.

Motionen har sänts på remiss till barn- och ungdomsnämnden och vård- och omsorgsnämnden och båda nämnderna tycker att motionen ska bifallas. De råd det handlar om är: Pensionärsrådet, rådet för personer med funktionsnedsättning, näringslivsrådet, ungdomsfullmäktige, mångfaldsforum och landsbygdsrådet.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår att motionen bifalles.

Motion – Medlemskap i WHO:s nätverk "Äldrevänliga städer"

I en motion till Kommunfullmäktige föreslår Linda Larsson (S), Anders Tallgren (S) och Monica Gundahl (S) att kommunen, i samarbete med pensionärsorganisationerna, utreder förutsättningarna för en ansökan om medlemskap i WHO:s nätverk ”Äldrevänliga städer”. Drygt 20 procent av befolkningen i Karlstad är över 65 år och andelen äldre väntas öka.

I nätverket ingår idag 1 333 städer i 47 länder. Det är ingen kostnad för medlemskapet men medlemmarna förbinder sig att investera tid och resurser i att utveckla äldrevänliga miljöer och att dela lärdomar med övriga medlemmar i nätverket.

Genom medborgardialog ska man undersöka hur de äldre upplever allt från utomhusmiljöer och bostäder till transporter och hälsovård. Resultaten ska ligga till grund för en handlingsplan.

Beslut

Kommunstyrelsen föreslår att motionen bifalles. Kultur- och fritidsnämnden, stadsbyggnadsnämnden, teknik- och fastighetsnämnden, vård- och omsorgsnämnden samt kommunstyrelsen får i uppdrag att utreda förutsättningarna och återrapportera till kommunstyrelsen senast i maj 2023.

Kontakta respektive parti vid frågor om egna förslag eller reservationer. Det fullständiga protokollet från kommunstyrelsens sammanträde publiceras på karlstad.se när det är justerat, om cirka en vecka.

Linda Larsson, Socialdemokraterna, 070-204 48 61

Anders Tallgren, Socialdemokraterna, 070-001 88 66

Frida Pettersson, Centerpartiet, 070-001 61 19

Monika Bubholz, Miljöpartiet, 076-126 01 02

Alexander Torin, Moderaterna, 072-717 58 71

Niklas Wikström, Liberalerna, 070-001 82 00

Erik Nilsson, Kristdemokraterna, 070-001 03 21

Robin Lennartsson, Sverigedemokraterna, 073-058 02 35

Parvane Assadbegli, Vänsterpartiet, 070-001 06 02

För mer information, kontakta:

Jenny Eriksson, jenny.eriksson@karlstad.se , 054-540 67 53

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.