Gå direkt till innehåll
Samarbetet med andra kommuner i Värmland har verkligen spelat en avgörande roll i att lösa den akuta situationen, säger Anders Peterson (C), ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Foto: Karlstads kommun
Samarbetet med andra kommuner i Värmland har verkligen spelat en avgörande roll i att lösa den akuta situationen, säger Anders Peterson (C), ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden. Foto: Karlstads kommun

Pressmeddelande -

Kommunsamarbete räddar utbildningen för elever drabbade av Yrkesakademins kris

Yrkesakademin har beslutat att med kort varsel säga upp sitt avtal med Karlstads kommun. Detta drabbar 30 elever som går en industriteknisk utbildning vid vuxenutbildningen i Karlstad. Tack vare ett kommunöverskridande samarbete kan eleverna dock fortsätta sin utbildning.


I början av september ansökte Yrkesakademin, ett av Sveriges största företag för yrkesutbildningar, om rekonstruktion. Falu tingsrätt godkände rekonstruktionen och därefter har Yrkesakademin avslutat flera utbildningar. Det har drabbat elever i hela landet, både inom yrkesutbildningar på vuxenutbildningen och arbetsmarknadsutbildningar upphandlade av Arbetsförmedlingen.

I Karlstad har Yrkesakademins avtal sagts upp med kommunen med 14 dagars varsel. Totalt påverkades 30 elever som var inskrivna på en industriteknisk utbildning genom vuxenutbildningen i Karlstad.

Men nu finns en ljusning för de drabbade eleverna. Det har blivit klart att samtliga kommer att erbjudas möjligheten att fortsätta sina utbildningar genom vuxenutbildningen i Karlstad. 15 platser kommer att finnas tillgängliga hos en ny extern leverantör, medan de resterande 15 platserna erbjuds med hjälp av samverkanskommunerna Arvika, Kristinehamn, Säffle och Torsby.

– Det är självklart en mycket tuff situation för de elever som har påverkats av detta beslut, det är långt ifrån en idealisk situation för dem vilket vi har stor förståelse för. Men vi är glada över att kunna erbjuda alla elever möjligheten att fortsätta sina utbildningar. Samarbetet med andra kommuner i Värmland har verkligen spelat en avgörande roll i att lösa den akuta situationen, säger Anders Peterson (C), ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

Han betonar också att beslutet inte bara påverkar eleverna, utan på sikt även Värmlands framtida kompetensförsörjning.

– Att säkerställa att dessa elever har möjlighet att fortsätta sina utbildningar är en investering i regionens framtid. Vi är även av den anledningen mycket tacksamma för alla inom och utanför kommunen som hjälpt till, säger han.

För mer information kontakta:

Anders Peterson (C), ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 054-504 35 30



Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.