Gå direkt till innehåll
Kommunen testar tjänsteskjuts i nytt pilotprojekt

Pressmeddelande -

Kommunen testar tjänsteskjuts i nytt pilotprojekt

Karlstads kommun ska pilottesta konceptet tjänsteskjuts, taxi för medarbetare. Tjänsteskjuts är tänkt att fungera som ett alternativ som mer dynamiskt kan anpassas till ett varierat behov av tjänsteresor än idag. Syftet är att utveckla utbudet av transportmedel för tjänsteresor och öka användandet av cykel. Samtidigt vill man se om det kan påverka medarbetare att göra mer hållbara val av färdmedel i tjänsten. På onsdagens teknik- och fastighetsnämnd fattades beslut om att piloten nu ska genomföras.

Idén med tjänsteskjuts, att använda taxi för att minska antalet tjänstebilar, är sprungen ur ett politiskt initiativ från 2019 med syfte att öka hållbarheten i kommunens tjänsteresor. En förstudie genomfördes 2022-2023 tillsammans med Klimatkommunerna och Svenska taxiförbundet och nu är nästa steg att testa tjänsteskjuts i ett pilotprojekt. Det man hoppas uppnå med piloten är att kunna optimera antalet fordon i kommunens fordonsflotta, samtidigt som medarbetare får större möjligheter att göra bättre och mer hållbara val vid tjänsteresor. Under piloten plockas några tjänstebilar bort samtidigt som man får tillgång till den nya taxitjänsten.

- Förstudien visade att tjänsteskjuts kan vara samhällsnyttig samtidigt som vi skulle minska på trafik, föroreningar, buller och skapa fler parkeringsmöjligheter i stan. Vi kunde även se en god möjlighet till minskad miljöpåverkan och en mer effektiv arbetsdag för anställda i kommunen, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Monika Bubholz (MP).

Karlstads kommuns medarbetare kommer fortsättningsvis att kunna boka tjänstebilar och använda i tjänsten när det finns behov. Enligt kommunens policy för tjänsteresor ska medarbetare dock i första hand välja andra färdmedel än bil vid resor som är kortare än fem kilometer, i de fall som det är möjligt.

Tjänsteskjuts kommer att fungera som en försäkring om att det alltid finns möjlighet att transportera sig till resmålen när det krävs. För medarbetaren innebär alternativet en möjlighet att frigöra tid då man till exempel inte behöver boka, köra, tanka och hitta parkering.

Fokus på längre resor

Till en början ska konceptet testas av en utvald fokusgrupp som arbetar i Samhällsbyggnadshuset, för att sedan efter en första utvärdering kunna släppa på fler testpersoner. Målgruppen är personer som använder bil för längre sträckor i tjänsten då och då, inte de som använder bil dagligen.

- Vissa yrkesgrupper hos oss är beroende av bil i tjänsten så i den här piloten har vi valt att fokusera på dem som använder bil mer sporadiskt. För en del kommer det nog att kännas lite obekvämt att välja alternativet taxi och förhoppningen med det är att man då istället ska välja cykel eller överväga digitala lösningar om det är möjligt, säger Gunnar Persson, miljösamordnare och en av projektledarna som tagit fram förslaget.

Pilotprojektet påbörjas under september 2024 och beräknas pågå något år.

För mer information kontakta:

Monika Bubholz (MP), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 85

Gunnar Persson, miljösamordnare, 054-540 47 38

Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.