Gå direkt till innehåll
Karlstads kommun ser nu över på vilket sätt kommunen kan bidra för att öka säkerheten och tydligheten om vad som gäller för elsparkcyklar. Bild: Shutterstock
Karlstads kommun ser nu över på vilket sätt kommunen kan bidra för att öka säkerheten och tydligheten om vad som gäller för elsparkcyklar. Bild: Shutterstock

Pressmeddelande -

Kommunen jobbar vidare med elsparkcykelfrågan

Karlstads kommun ser nu över på vilket sätt kommunen kan bidra för att öka säkerheten och tydligheten om vad som gäller för elsparkcyklar, inför kommande säsong.

Karlstads kommun ser de nytillkomna elsparkcyklarna som ett positivt inslag i staden. Dock har införandet gått snabbt och många frågor och synpunkter kopplat till elsparkcyklar kommer in till kommunen. Frågorna rör ofta hastighet, tillgänglighet och parkering.

Uppdrag att titta på åtgärder

Elsparkcyklar är ett nytt inslag i staden och en högaktuell fråga i många städer i Sverige och Europa. Teknik- och fastighetsförvaltningen har fått i uppdrag av teknik- och fastighetsnämnden att ta fram förslag på åtgärder för att utveckla och förbättra användningen av elsparkcykel.

- Förhoppningen är att uppdraget ska resultera i förslag på vad vi som kommun kan bidra med för att förbättra förutsättningarna för elsparkcykel i Karlstad. Stan är till för Karlstadsbor och besökare, här ska alla kunna ta sig fram på ett tryggt och tillgängligt sätt, säger teknik- och fastighetsnämndens ordförande Henrik Lander (C).

Flera åtgärder redan utförda

Redan nu har kommunen infört no-go-zoner på grundskolorns skolgårdar samt parklekar i Karlstad, i samarbete med elsparkcykelföretagen. En no-go-zon innebär att hyrföretagens elsparkcyklar ställs in så att de inte kan köra in i ett visst område. Några av åtgärderna har blivit av efter tips från Karlstadsbor som hört av sig. 

Ser över hastigheter

Just nu pågår ett arbete tillsammans med företagen med att titta på statistik över vilka områden som kan behöva sänkt hastighet. Planen är att inom kort testa att hastighetssänka vissa sträckor. Samtidigt pågår ett arbete med att se över parkeringssituationen, både genom att hjälpa användare att veta var de ska parkera och genom tekniska lösningar och att anvisa fysiska platser. Många känner inte till att samma regler gäller för elsparkcykel som för vanlig cykel och vad det faktiskt innebär.

På karlstad.se/elsparkcykel sammanfattas vilka regler som gäller för den som kör elsparkcykel.

Företagen presenterar egna åtgärder

Två elsparkcykelföretag gick förra veckan ut nationellt med att de planerar egna åtgärder, vilket kommunen ser mycket positivt på.

- För att genomföra förändringar behöver vi ha företagen med oss så vi ser väldigt positivt på att de ser över egna åtgärder. Vi har ett gott samarbete med företagen och har goda förhoppningar om att vi ska få till bra lösningar inför nästa års högsäsong, säger Lena Vesterlund, enhetschef på kundenheten.

Presentation av förslag på åtgärder som kommunen tagit fram utifrån uppdraget presenteras på oktobernämnden.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden, 054-540 12 78

Lena Vesterlund, enhetschef kundenheten, 054-540 69 86 (anträffbar från 12.00)

(Stefanie Myrin, kommunikatör, 054-540 46 88)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.