Pressmeddelande -
Klimatmiljonerna – vad har insatsen gett för resultat?
Under perioden 2022–2025 har Karlstads kommunfullmäktige valt att satsa 113 miljoner för att minska Karlstads kommuns klimatavtryck. Det har gjort att verksamheten under 2022–2025 har sparat och kommer att spara, 4 000 ton koldioxid, CO2, i utsläpp. Vilket motsvarar en bil som kör 530 varv runt jorden.
Syftet med klimatmiljonerna är att göra insatser som bidrar till att kommunen minskar sin negativa påverkan på klimatet och ökar möjligheterna att nå det interna målet om fossilfrihet till 2026. Verksamheterna inom kommunen har själva fått ansöka om medel från klimatmiljonerna för projekt som berör områdena driftmedel och investeringsmedel. Några av åtgärderna som blivit beviljade medel är exempelvis solceller på fastigheter, byten till mer energieffektiva LED-lampor, den cirkulära gallerian Rundgång, konvertering från direktverkande el till vattenburen fjärrvärme, byte av frånluftsystem till ventilation för återvändning. Men också arbete för minskad energiförbrukning i storkök, visualisering av klimatutsläpp och möbelåterbruk. Ett kommande utbyte av eluppvärmning till luftvärmepumpar på tre VA-anläggningar och byte av luftare i Sjöstadsverket är också på gång.
–Syftet med klimatmiljonerna var att genomföra åtgärder som ger mest pang för pengarna, mest koldioxidbesparing per krona. Men också för att komma en bit på vägen för att kunna nå de tuffa krav vi har på fossilfrihet. På bara några år har vi nått långt med både utsläppsbesparingar och kunskap om hur vi minskar klimatpåverkan. Nu går vi från att göra punktinsatser till att det ska vara integrerat från början i projekt och investeringar, säger Monika Bubholz (MP), ordförande, teknik- och fastighetsnämnden.
Satsningen med klimatmiljonerna och investeringsåtgärder avslutas 2025. Det kommer dock framöver fortsatt finnas möjlighet att få driftmedel för klimatsmarta åtgärder.
–Det är många som är involverade i det här förbättringsarbetet och det finns ett stort engagemang för frågan. Men klimatmiljonerna står bara för ca två procent av kommunens lokala investeringar. Det är liten del och för att få ännu bättre utväxling så behöver vi skala upp det här och integrera arbetet i våra budgetprocesser, säger P-O Haster, miljöstrateg på miljöförvaltningen, Karlstads kommun.
Mer information:
Monika Bubholz (MP), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054 540 12 85
P-O Haster, miljöstrateg, miljöförvaltningen, tfn 054 540 46 75