Gå direkt till innehåll
Bild från Shutterstock.com
Bild från Shutterstock.com

Pressmeddelande -

Klassiska midsommarkransen ska återupplivas

Nu påbörjar Karlstads kommun ett långsiktigt arbete med att begränsa och minska spridningen av invasiva arter som lupiner och jättebalsamin. Dessa växter är ett stort hot mot biologisk mångfald och konkurrerar med vår klassiska svenska flora. Förhoppningen är att blommor som blåklocka och viol ska kunna återhämta sig genom att vi minskar spridningen av invasiva arter. Men för att det ska fungera måste alla Karlstadsbor hjälpa till.

Utbredningen av invasiva främmande arter är ett stort problem globalt men även lokalt i Karlstad. Det som gör dessa främmande arter till ett stort hot mot den biologiska mångfalden är att de sprider sig av egen kraft och konkurrerar med den inhemska floran. Kommunen har genomfört en förstudie och ska nu börja jobba med att begränsa spridningen

- Förhoppningen är att återuppliva den svenska floran och den klassiska midsommarkransen med flera olika sorters blommor. Men det är väldigt viktigt att Karlstadsborna hjälper till annars blir det svårt att lyckas, säger Linnéa Skarped, kommunekolog.

De invasiva arter som kommunen jobbar med att begränsa spridningen av är lupiner, jätteloka, kanadensiskt gullris, parkslide och jättebalsamin.

På karlstad.se/invasiv kan du läsa mer om hur du ska hantera de olika arterna.

Släng invasiva arter på Heden

En viktigt del i att minska spridnigen av invasiva arter är att se till att rötter, stjälkar, blommor och frön hanteras på rätt sätt. Att ta ned växterna och lägga dem i en kompost, matavfall eller slänga dem i skogen ökar spridningen ännu mer. Det gör mer skada än nytta. Växterna måste brännas för att inte spridas vidare. Karlstads Energi kommer därför ta emot Karlstadsbornas nedtagna lupiner, jätteloka, kanadensiskt gullris, parkslide och jättebalsamin i containern för brännbart på Hedens återvinningscentral.

- Vi arbetar kontinuerligt med att minimera verksamhetens miljöbelastning. Därför känns det bra att vi är med och bidrar i detta arbete, säger Ann-Louise Olofsson, driftchef Karlstads Energi.

För att inte sprida frön eller växtdelar på väg till Hedens återvinningscentral måste växterna läggas i en påse eller säck som är försluten ordentligt. Frakta inte de invasiva arterna i öppna containerflak. Tänk på att det inte får vara jord kring rötterna eftersom det inte går att bränna.

Hjälp till att hitta invasiva arter

Det finns mycket mer att utreda innan kommunen kan sammanställa en färdig strategi för att minska spridningen av de invasiva arterna. För att förstå vidden av problematiken ska vi börja kartlägga var i kommunen vi har invasiva arter. Karlstadsborna får gärna hjälpa till med kartläggningen genom att rapportera in när de hittar invasiva arter i naturen på Artfaktas webb invasivaarter.nu.

- Att bekämpa dessa arter eller minska spridningen av dem är ett stort arbete vi har framföra oss, för att lyckas behöver vi alla hjälpas åt, säger Linnea Skarped.

Under året kommer kommunen fortsätta jobba med att bekämpa jätteloka och börja slå ned parkslide på ett antal platser. Parkslide är en bambuliknande växt vars rötter kan bli flera meter långa och ta sig genom betong, vattenledningar och husgrunder vilket kan orsaka stora ekonomiska konsekvenser. Vi ska även se över rutiner vid detaljplanering och exploatering för att minimera risken för spridning av dessa arter till andra områden.

För mer information kontakta:

Linnéa Skarped, kommunekolog 054-540 70 88

Ann-Louise Olofsson, driftchef Karlstads Energi 054-540 71 73

(Lisa Hygge, kommunikationstrateg 054-540 68 34)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.