Pressmeddelande -
Klartecken för stort projekt med sikte på ett klimatneutralt Karlstad
Nu står det klart att Karlstads kommun tillsammans med elva olika aktörer inom offentlig sektor, forskning, miljöorganisationer och företag får pengar för att ställa om samhället så att Karlstad ska kunna bli klimatneutralt till år 2030. Det nya projektet ska bland annat ta fram lösningar som gör det lättare att resa hållbart och att dela, laga och minska svinn.
Projektet kommer att ledas av Karlstads kommun men är ett samarbete med elva andra aktörer som till exempel Region Värmland, Karlstads universitet, Fastighetsägarna Karlstad och Naturskyddsföreningen. Och samarbetet menar kommunen är en viktig framgångsfaktor.
- Hela samhället måste samverka för att vi ska kunna lösa klimatkrisen så det här känns som helt rätt väg framåt. Genom att ha både offentlig sektor, näringsliv, forskning och miljöorganisationer med på tåget kan vi nå stora och varaktiga förändringar som är helt nödvändiga. För även vi i Karlstad påverkas av klimatförändringarna, inte minst när det gäller värmeböljor som drabbar våra äldre hårt och genom vår närhet till vatten, säger Frida Pettersson (C), kommunalråd i Karlstads kommun.
Treårigt projekt
Idag kom beskedet från Viable cities att Karlstads kommun tillsammans med övriga parter får 5 miljoner för denna satsning. Utöver dessa pengar kommer kommunen att bidra med extra resurser främst i form av tid för att kunna genomföra denna nya satsning. Projektet kommer att pågå i tre år med start nu i oktober.
Viable cities är ett samarbete mellan Energimyndigheten, Formas och Vinnova. Karlstad är en av 23 städer som ingår i Viable Cities satsning Klimatneutrala städer 2030.
Fokus på innovation inom hållbar mobilitet och cirkulär konsumtion
Utsläppen av växthusgaser i Karlstad kommer idag främst ifrån transporter och konsumtion. Därför har projektet valt att fokusera sina insatser på att minska utsläppen inom just dessa områden. Syftet med detta samarbetsprojekt är att hitta nya sätt att till exempel använda fossilfria transporter och att skapa tjänster som gör det lättare att dela, laga och minska svinnet.
- Det här innebär stora möjligheter att hitta nya tjänster som gör livet enklare. Att leva hållbart handlar inte om att gå tillbaka till ett fattigare liv utan om nya smarta sätt att leva som inte påverkar klimatet, säger en av projektledarna Charlotte Wedberg på Karlstads kommun.
Deltagare i projektet
Offentlig sektor
- Karlstads kommun
- Region Värmland
Forskning
- Centrum för tjänsteforskning
- Centrum för forskning om samhällsrisker
Idéburen sektor
- Värmlands idéburna
- Naturskyddsföreningen
- Klimatklubben Karlstad
- Coompanion Värmland
Företag
- Agenda 2030-protokollet
- Fastighetsägarna Karlstad
- Centrum Karlstad
- Innovation Park
För mer information kontakta:
Frida Pettersson (C), kommunalråd Karlstads kommun, tfn 054-540 52 07
Charlotte Wedberg, projektledare, Karlstads kommun, tfn 054-540 69 96
Henric Barkman, projektledare, Karlstads kommun, tfn 054-540 47 06
(Annica Granlund, kommunikationsstrateg för miljöförvaltningen, tfn 054-540 68 66)
Bifogar bild på projektledare för projektet Charlotte Wedberg och Henric Barkman framför en befintlig delningstjänst ”Skåpet Tage”. Bilden är ok att publicera.