Gå direkt till innehåll
Karlstadsborna mest nöjda i landet med kulturutbudet

Pressmeddelande -

Karlstadsborna mest nöjda i landet med kulturutbudet

När SCB frågar kommuninvånarna i 135 kommuner i Sverige har Karlstad de nöjdaste invånarna när det gäller den egna kommunens kulturutbud för fjärde året i rad. Karlstad uppfattas också som en bra plats att bo och leva på. I jämförelse med övriga medverkande kommuner ligger Karlstad mycket bra till med överlag nöjda invånare. Resultatet från årets undersökning visar dock generellt på en liten nedgång jämfört med tidigare år.

Resultaten kommer från den senaste medborgarundersökningen från Statistiska centralbyrån, SCB. Invånare i 135 kommuner har satt betyg på sin kommun i frågor som rör kommunen som plats att bo och leva på, kommunens verksamheter och medborgarnas inflytande.

Karlstads kommun är med i undersökningen för att få underlag till det löpande kvalitetsarbetet och har under flera år fått bra resultat.

– Det är bra att Karlstadsborna trivs med sin kommun och gärna rekommenderar andra att flytta hit. Men det känns också viktigt att vi är ödmjuka och analyserar de delar vi kan bli bättre på, säger kommunstyrelsens ordförande Per-Samuel Nisser (M) i en kommentar.

Första plats fjärde året i rad

För området kultur ligger Karlstad på första plats med de nöjdaste kommuninvånarna för fjärde året i rad.

Högsta betygen

De områden där Karlstadsborna är mycket nöjda och ger sina högsta betyg är vatten och avlopp, räddningstjänst och utbildningsmöjligheter. Karlstadsborna ger också höga betyg till kultur, det kommersiella utbudet och fritidsmöjligheter. Det är områden som hör till kommunen som plats att bo och leva på och där Karlstad ligger särskilt bra till jämfört med genomsnittet av deltagande kommuner. I Karlstad rekommenderar man också gärna sin kommun till andra.

Minst nöjda är Karlstadsborna med möjligheterna till inflytande i kommunen och framförallt sin egen möjlighet att påverka. Trots att Karlstad har låga värden inom dessa områden, ligger vi ändå över genomsnittet av deltagande kommuner. Detta är områden där alla kommuner brukar få lägre värden.

Bättre än genomsnittet

Karlstads kommun får högre betyg än genomsnittet på samtliga områden som ingår i undersökningen utom för äldreomsorgen och kontakt där vi ligger på snittet eller något lägre. Utbildningsmöjligheterna får betydligt bättre betyg än genomsnittet liksom det kommersiella utbudet och fritidsmöjligheterna. Undersökningens resultat visar att Karlstadsborna är klart nöjdare med sin plats att leva och bo på än den genomsnittliga invånaren i deltagande kommuner.

För mer information om undersökningsresultatet kontakta:

Mona Stensmar Petersen, kommunledningskontoret, telefon 054-540 10 28

För kommentarer till undersökningen kontakta: Per-Samuel Nisser, kommunstyrelsens ordförande (M), telefon: 0706-89 39 39

Camilla Kullander, kommunikationsstrateg, telefon 070-020 84 62

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.