Gå direkt till innehåll
En av byggnaderna på Kasernhöjden
En av byggnaderna på Kasernhöjden

Pressmeddelande -

Karlstads kulturmiljöprogram växer

Åsikterna om vad som är en vacker byggnad eller trevlig stadsdel går ofta isär och skapar diskussioner. Under flera år har ett kulturmiljöprogram arbetats fram för kommunen där en inventering gjorts av alla områden i Karlstad. I och med att inventeringen av nio nya områden har publicerats i år så finns nu hela tätorten Karlstad med i kulturmiljöprogrammet. Resultatet är ett omfattande material som beskriver våra områden utifrån det kulturhistoriska värdet. Beskrivningarna finns nu tillgängliga i skrift, på webben samt också som kartmaterial.

Stockfallet är ett av områdena som inventerats

Visste du att Stockfallet har fått sitt namn efter ett torp, torpet Stockfallet som var den enda bebyggelse som fanns i området innan moderna bostadsområden började byggas på 1970-talet? Torpet tillhörde gården Edsgatans ägor. Lämningar från torpet finns fortfarande kvar i skogen söder om Stockfallsvägen.

Det är genom kulturmiljöprogrammet som Stockfallet och de andra områdena i tätorten Karlstad har inventerats och beskrivits. För varje inventerat område har det tagits fram en kulturhistorisk områdesbeskrivning. I dessa finns bilder på området och en kortare historisk bakgrund som ger en intressant insikt i hur vår stad har utvecklats och varför de olika områdena ser ut på ett visst sätt. Kulturmiljöprogrammet ligger också till grund för kommunens riktlinjer för kulturmiljöfrågor och är en kunskapsbas för arbetet med stadsutveckling, planering och bygglov.

Kulturmiljöprogrammet delar in byggnader i kategorier och finns som karta

I kulturmiljöprogrammet delas byggnader och miljöer in i kategorierna särskilt värdefull (röd) och visst värde (blå). Dessutom redovisas de byggnader som är byggnadsminnesförklarade av länsstyrelsen med lila markering.

Kartläggningen av Karlstads kulturmiljö har också resulterat i en karta där den intresserade kan få ytterligare information. Genom att klicka på de markerade miljöerna och byggnaderna får man ta del av den utförliga kulturhistoriska värderingen av platsen. I kartan går det också att få fram uppgifter på när enskilda hus är byggda och se hur de är kategoriserade i kulturmiljöprogrammet efter nämnda färger.

Denna länk tar dig till kartorna.

Om arbetet

Inventeringen av områdena i Karlstad har utförts av en bebyggelseantikvarie som har en referensgrupp som stöd. I referensgruppen sitter representanter från Värmlands museum, Länsstyrelsen i Värmland och Karlstads kommun. Referensgruppen går igenom urvalet och ser till att det är rätt byggnader och miljöer som pekas ut i kulturmiljöprogrammet. Nästa steg i arbetet är att fortsätta med att inventera tätorterna i resten av kommunen.

Läs mer om arbetet via denna länk.

Områdesbeskrivningarna hittar du här.

För mer information, kontakta

Patrik Söderman, stadsbyggnadsantikvarie
Tel: 054-540 45 14

Monika Martinsson, kommunikationsstrateg
Tel: 054-540 47 07

Relaterade länkar

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.