Gå direkt till innehåll
Gammalt hus i Örtenästorp har fått ny ägare efter att ha stått tomt i sex år.
Gammalt hus i Örtenästorp har fått ny ägare efter att ha stått tomt i sex år.

Pressmeddelande -

Karlstads kommun uppmärksammar landsbygdens ödehus

Karlstads kommun vill få fler inflyttande entreprenörer att flytta till tomma hus på landsbygden. Som en del av satsningen Nära till möjligheter gör kommunen en inventering av ödehus och samlar in intresseanmälningar.

Intresset för ödehus är en stark trend i Sverige just nu. Samtidigt väljer många att lämna Sveriges storstäder och förra året var det fler som flyttade från Stockholm än som flyttade dit. Många drömmer om att bosätta sig och driva verksamheter på landsbygden.

– Genom satsningen Nära till möjligheter vill vi fånga upp intresset och välkomna fler familjer med entreprenörsanda och inflyttare som bidrar till en levande landsbygd, säger Frida Petersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet.

Många vill köpa hus på landsbygden i Karlstad

Som en del av satsningen gör Karlstads kommun en inventering av hur många hus som står tomma utanför tätorterna i kommunen. Kommunledningskontoret samlar även in intresseanmälningar från både intresserade köpare och säljare. Hittills har det kommit in över 30 intresseanmälningar från personer som är intresserade av att köpa hus på landsbygden.

– Vi vill att fler väljer att flytta till Karlstad. För att stärka landsbygden ser vi gärna att fler väljer att driva sin verksamhet utanför tätorterna i vår kommun, säger Frida Petersson (C).

– Det är många som lever sin dröm på landsbygden och Karlstads landsbygd har plats för fler företagsdrömmar, säger Christian Norlin (S), ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i landsbygdsrådet.

En möjlig matchning mellan köpare och säljare

Karlstads kommun vill komma i kontakt med fastighetsägare som har tomma hus som de överväger att sälja.

– Vi undersöker hur kommunen kan verka för att tomma hus på landsbygden blir tillgängliga på marknaden så att de inte står outnyttjade. Kommunen kan väcka ett intresse och fungera som en lots, sedan är det mäklarfirmorna i Karlstad som sköter förmedlingen mellan köpare och säljare, säger Henrik Lindholm, landsbygdsutvecklare.

De påbörjar sin renoveringsresa

Att ett gammalt ödehus kan hamna i goda händer är Helena Larsson och Sami Hämäläinen ett gott exempel på. De ska just påbörja sin renoveringsresa av ett gammalt hus i Örtenästorp som stått tomt i sex år. På grund av smittläget ställde vi in vår planerade pressträff i Örtenästorp, men media kan välja att kontakta familjen för eventuell intervju om huset.

Läs mer på karlstad.se/naratillmojligheter

För mer information kontakta:

Frida Petersson (C), kommunalråd och ordförande i tillväxtutskottet, telefon 070-001 61 19

Christian Norlin, ledamot i kommunstyrelsen och vice ordförande i landsbygdsrådet, telefon 070-362 02 75

Henrik Lindholm, landsbygdsutvecklare, telefon 076-829 51 94

Helena Larsson, nybliven husägare, telefon 070-428 91 52

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.