Pressmeddelande -
Karlstads kommun laddar upp för vintersäsong
November är här och kommunens vinterväghållare är redo att möta en ny vintersäsong med både snö och is på vägarna.
Karlstads kommun har tillgång till omkring hundra enheter med plogbilar, saltbilar och grävmaskiner som tillsammans bekämpar snö och halka under vintersäsongen. Inför årets säsong har man avsatt fler resurser för isrivning efter förra årets utmanande väderomslag som skapade problem på gator och vägar.
- Vi har gjort oss redo för vinterväder och har sett till att fler trupper är rustade för att kunna riva is om det behövs. Vi behöver kunna möta de utmaningar som finns med isbildning på gator när det blir snabba väderomslag, säger Christian Månson, gatuchef.
Beredskap hela dygnet
Vinterväghållarna har beredskap dygnet runt och larmas ut när det lägger sig snö eller halka på gator och vägar. Snöröjning och halkbekämpning sker liksom tidigare år efter en särskild prioriteringsordning. Normalt sopsaltas det prioriterade gång- och cykelstråket vid ett uppmätt snödjup av 2 cm och vid 4 cm snöröjs bussgator, trafikleder, större huvudgator, vissa trängre bostadsområden och övriga gång- och cykelvägar.
En utmaning för vinterväghållare är att arbetet är tidskrävande på grund av det stora antalet sträckor som ska snöröjas och att skapa förståelse för att all snö inte kan röjas överallt samtidigt.
- Vi förstår att man vill ha snöröjt så snabbt som möjligt på sin gata exempelvis, men vi har en prioriteringsordning som vi måste följa för att skapa framkomlighet där det behövs allra mest först, säger Adam Pettersson som är en av de ansvariga för vintervägållningen under vintern.
Vänta med att felanmäla
Kommunen tar varje år emot ett stort antal synpunkter och felanmälningar som rör vinterväg. Det är bra att vänta i 24 timmar innan man felanmäler en missad plogning till kommunen. Det är nämligen så lång tid det kan ta innan alla gator är plogade vid större snöfall och villagator är sist ut i prioriteringsordningen. Även finputsning och borttagning av snöhögar är sådant som ibland inte görs i samband med första plogningen, utan kan tas bort senare.
- Det kan vara bra att känna till att vi har väldigt få missade gator på en säsong i förhållande till hur många mil vi snöröjer, men vi stöter på en del utmaningar i form av att bilar står felparkerade till exempel, då kanske vi måste lämna en gata några timmar för att åka dit senare och då kan det uppfattas som en miss. Vi är väldigt tacksamma för att folk hör av sig och anmäler fel, men många anmälningar kommer in innan vi ens fått möjligheten att hinna dit, så det kan vara bra att avvakta i 24 timmar så vi får en chans att hinna dit, säger Adam.
Felanmälan gör du via appen Mitt Karlstad och på karlstad.se. Viktigt att komma ihåg att meddela vilken adress felanmälan gäller.
Fastighetsägarens ansvar
Det huvudsakliga ansvaret för snöröjning och halkbekämpning ligger på kommunen men det är viktigt att alla hjälps åt för att få ett så effektivt och bra vinterunderhåll som möjligt.
Du som är fastighetsägare har ett ansvar att skotta och halkbekämpa inom din fastighet och på den trottoar som ligger i anslutning till fastigheten. Tänk på att inte blockera vägen eller trottoaren, plogbilarna måste kunna ta sig fram. När du skottar undan snön från din egen tomt och utfart – se till att snön inte hamnar på gatan, trottoaren, vändplats, övergångsställe eller på gång- och cykelväg.
Läs mer om snö- och halkbekämpning
På karlstad.se/vintervag kan du läsa mer om hur vi arbetar med vinterväghållning, vad du som fastighetsägare har för ansvar och hur du anmäler missad plogning.
För mer information kontakta:
Christian Månson, gatuchef, 054-540 68 37
Adam Pettersson, anläggningsförvaltare och en av flera ansvariga vinterväghållare, 054-540 65 13
Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88