Gå direkt till innehåll
Genom samverkan når vi ut brett och djupt med Corona information på andra språk.
Genom samverkan når vi ut brett och djupt med Corona information på andra språk.

Pressmeddelande -

Karlstads kommun förstärker sin information om Corona på andra språk

Vi tar ett samlat grepp med flera olika åtgärder. Kulturtolkarna kommer att svara på frågor på telefon om Corona på andra språk. Föreningar och trossamfund sprider information i sina kanaler och nätverk. Information sprids i bostadsområdena och det finns en ingång på andra språk på kommunens webbplats

Vi har märkt när vi arbetar med Corona att det är svårt att nå ut till alla grupper med information på andra språk.

-Allt händer så fort och den mesta informationen både i kommunens kanaler och i samhället i stort är på svenska. Men det är viktigt att nå ut till alla även de som inte kan svenska eller kan ta till sig skriftlig information. Därför har vi tagit ett samlat grepp för att nå ut så brett och djupt som möjligt. säger Niklas Wikström (L) kommunalråd.

-Det är viktigt för att minska smittspridning och dämpa oro men också för att kunna hantera praktiska situationer som uppstår när vardagen förändras berättar Per-Inge Lidén (Mp) ordförande i arbetsmarknads-och socialnämnden.

Ring och få svar på olika språk om Corona

Från och med idag kommer du att kunna ringa kommunens växel 054-540 00 00 och få information om Corona kopplat till vår verksamhet på arabiska, somaliska, dari och tigrinja. Det är Kulturtolkarna som hjälper dig. De finns på plats varje vardag klockan 13-15. Till att börja med under två veckor, behövs det längre tid förlänger vi.

Vi har även inlett ett samarbete med föreningar och trossamfund för att sprida information på olika språk i deras nätverk.

-De är oerhört viktiga budbärare med hög trovärdighet och närhet till målgruppen. De når dem som inte kan läsa genom att sprida informationen som vi skickar i sina sociala forum, ringa runt och knacka dörr. De gör ett helt fantastiskt arbete, säger Camilla Kullander, kommunikationsstrateg på Karlstads kommun.

De som inte kan läsa har lättare att ta till sig foton och filmer. Därför samlar vi ihop bra filmer som olika myndigheter producerar och sprider. Vi har även tagit fram ett enkelt fotomaterial med råd om hur man minskar smittspridning. KBAB använder materialet i samtal med de boende. Vi har även spridit det till andra bostadsbolag så att de kan sätta upp i trapphus och tvättstugor.

Sedan några dagar tillbaka finns även en ingång på karlstad.se till information på andra språk.

-Det blir fantastiskt bra när många goda krafter samarbetar. Tillsammans med Region Värmland har vi delat kunskap, kontaktvägar och material. Kulturtolkarna bidrar med både språkliga och kulturella kunskaper. Tillsammans med föreningar och trossamfund når vi nu ut både brett och djupt. Alla goda kontakter som byggs upp i vardagen har vi nu extra stor glädje av i ett mycket ansträngt läge där vi behöver hjälpas åt avslutar Niklas och Per-Inge.

För mer information kontakta:

Niklas Wikström (L) kommunalråd och ordförande i Mångfaldsforum, 070-001 82 00

Per-Inge Lidén (Mp) arbetsmarknads- och socialnämndens ordförande, 070-001 82 71

Camilla Kullander, kommunikationsstrateg, Karlstads kommun, 070-020 84 62

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.