Gå direkt till innehåll
Gädda
Gädda

Pressmeddelande -

Karlstads kommun efterlyser gäddor

Som en av våra största rovfiskar är gäddor bra för att mäta kvicksilverhalten i våra sjöar. Karlstads kommun vill nu ha hjälp av fiskare för att få tag på gäddor i sex sjöar.

Sedan 1970-talet mäter kommunen regelbundet mängden kvicksilver i flera av kommunens större sjöar. Ungefär vart tionde år gör kommunen en ny mätning och är nu halvvägs igenom den senaste. Av de 13 sjöar som kommunen undersöker har gäddor fiskats upp och analyserats i sju sjöar. Nu är kommunen på jakt efter gäddor från de resterande sex.

- Vi hoppas få hjälp av privatpersoner som kanske är ute och fiskar ändå, säger Ida-Lis Rundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör på miljöförvaltningen.

Gädda är bra mätstock

Att kommunen är ute efter gäddor beror på så kallad bioackumulering.

- Eftersom kvicksilver inte är nedbrytbart finns det kvar i levande organismer. Det som finns i till exempel alger förs sedan vidare till småfisk och vidare till nästa i näringskedjan. Gäddan är bland de sista och därför lättare att få bra mätvärden från, berättar Ida-Lis Rundin.

Söker i bland annat Gapern och Kroppkärrssjön

De fiskare som är intresserade av att hjälpa till kan höra av sig i förväg till Karlstads kommuns kontaktcenter för att anmäla intresse. Kommunen behöver ungefär fem gäddor vardera från sjöarna Gapern, Västra Örten, Hyn, Barsjön, Kroppkärrssjön och Panken. Fisket kräver fiskekort. Fiskarna får mer information om vad som krävs för gäddfisket i samband med att de anmäler sig.

Karlstads sjöar klarar gränsvärdena

EUs och Livsmedelsverkets rekommendation är att värdena ska ligga under 1 milligram per kilo. Värdena från tidigare mätningar visar att alla sjöar i Karlstad ligger under det. Eftersom kommunen bara har kommit halvvägs i mätningen är det för tidigt att göra en bedömning av hur läget ser ut nu. Den sjö som i tidigare mätningar haft mest kvicksilver har dock redan mätts.

- Acksjön har haft högst värden men har nu minskat och ligger under gränsvärdet för första gången. Det är väldigt positivt, säger Ida-Lis Rundin.

Om kvicksilver

Kvicksilver är en giftig lättflyktig tungmetall. Den avdunstar lätt och kan spridas långa avstånd i atmosfären. Om människor får i sig stora mängder kvicksilver kan det bland annat leda till förlamning, psykisk störning och påverka centrala nervsystemet.

Det största källan till kvicksilver är förbränningen av kol. Hur halterna av kvicksilver varierar mellan mätningar beror bland annat på hur vindarna ligger på och utsläpp i andra länder. I Sverige har användningen av kvicksilver minskat genom åren. Sverige har till exempel begränsat användningen av kvicksilver i till exempel amalgam, termometrar, lågenergilampor batterier och elektronik.

Sjöar där kommunen mäter kvicksilverhalt 2018-2020

  • Acksjön
  • Alstern
  • Borssjön
  • Mången/Böckeln
  • Östra Örten
  • Sandstorptjärn/Bävertjärn
  • Gapern
  • Västra Örten
  • Hyn
  • Barsjön
  • Kroppkärrssjön
  • Panken

För mer information kontakta:

Ida-Lis Rundin, miljö- och hälsoskyddsinspektör, miljöförvaltningen

Tfn 054-540 46 64

(Sofia Carlson, kommunikatör, tfn 054-540 69 87)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.