Gå direkt till innehåll
Karlstad är Sveriges trettonde miljöbästa kommun

Pressmeddelande -

Karlstad är Sveriges trettonde miljöbästa kommun

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar varje år alla kommuner i Sverige med utgångspunkt i kommunernas miljöarbete. Syftet med rankningen är att mäta ambition och aktivitet inom miljöområdet. I år hamnade Karlstads kommun på plats 13 av alla kommuner i alla kategorier, och på plats 5 i kategorin “större städer”.

Rankningen består av en nyligen genomförd enkät där 83 procent av kommunerna har svarat på 21 frågor och 3 följdfrågor som rör allt från transporter till livsmedel, stadsplanering och koldioxidbudgetar. Resultatet från enkäten räknas ihop med aktuella data från ett flertal olika externa källor, bland annat från Vattenmyndigheten, Statistiska centralbyrån, Sveriges Kommuner och Regioner, Boverket, Miljöfordon Sverige och Avfall Sverige.

- Varje år utvärderas kommunerna utifrån nya kriterier och vi kan se att vi fortsatt håller en hög nivå utifrån utvärderingen och att vi alltid ligger bland de högre placeringarna i rankningen, vilket vi är väldigt glada över. Vi vill också fortsätta att utvecklas så vi tar till oss våra förbättringsområden och fortsätter att arbeta med dem, säger Per-Samuel Nisser (M), kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun.

I förra årets rankning lyftes behovet av att begränsa spridningen av skadliga högfluorerade kemikalier som ett förbättringsområde. Vilket Karlstads kommun nu har gjort och i dag lyfts det som en styrka.

- Arbetet med planen för att begränsa spridningen av skadliga högfluorerande kemikalier är ett exempel på ett förbättringsområde som vi tog till oss från förra årets rankning och som nu istället har blivit en av våra styrkor. Vi har även genomfört åtgärder för att begränsa den fortsatta spridningen.

Dagens resultat visar inte bara att Karlstad är toppskiktet i Sverige utan även att vi har en snittplacering med en delad andraplats tillsammans med Stockholm, sett över de 14 år som rankingen har genomförts.

- Karlstad brukar ligga högt i den här rankningen, och det visar att vi har ett brett och systematiskt miljöarbete. Framöver bör vi kunna bli bättre på bland annat andel ekologisk mat och andel skyddad natur, säger Torbjörn Nilsson (MP), ordförande i miljönämnden i Karlstads kommun.

Styrkor och förbättringsområden
En sammanfattning av Karlstads kommuns styrkor och förbättringsområden enligt rankningen finns nedan. Läs mer på aktuellhallbarhet.se.

Exempel på styrkor

  • Ambitiöst och brett klimatarbete med syfte att minska utsläppen.
  • Företag är alltmer nöjda med kommunens service som berör miljö- och hälsoskydd.
  • Framgångsrikt arbete med att minska klimatpåverkan från kommunens fordon.
  • Påbörjat insatser för att begränsa spridningen av skadliga högfluorerade kemikalier som PFOS och PFAS.
  • Arbetar för utökad cirkulär ekonomi.
  • Systematiskt arbete för att minska energianvändningen i den kommunala verksamheten.
  • Arbetar för god vattenkvalitet för miljö och människor.

Exempel på förbättringsområden

  • Ställa miljökrav på demonterbarhet vid nybyggnad, större ombyggnader och renoveringar av kommunägda lokaler och bostäder.
  • Ställa krav på klimatdeklaration vid byggnation.
  • Öka andel materialåtervinningen från karlstadsborna.
  • Minska klimatutsläppen från samhällsbetalda transporter som skolskjuts och färdtjänst.
  • Andel ekologisk mat i kommunens matserveringar.
  • Andel skyddad natur.

Kontaktperson:
Per-Olof Haster, miljöstrateg, 054-540 46 75, per-olof.haster@karlstad.se.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.