Gå direkt till innehåll
Karlstad är Sveriges sjunde miljöbästa kommun 2023

Pressmeddelande -

Karlstad är Sveriges sjunde miljöbästa kommun 2023

Varje år tar tidningen Aktuell Hållbarhet tempen på alla Sveriges kommuners miljö-och klimatarbetet genom en omfattande kartläggning. I år hamnar Karlstad på en sjundeplats.

Vi klättar uppåt

Karlstads resultat är en förbättring jämfört med plats 13 i förra årets rankning. Dagens resultat visar inte bara att vi är topp tio utan även att vi har en snittplacering med en delad andraplats tillsammans med Stockholm, sett över de 15 år som rankingen har genomförts.

Rankningen består av en nyligen genomförd enkät där 77 procent av kommunerna har svarat på 22 frågor och 3 följdfrågor som rör allt från transporter till livsmedel, stadsplanering och koldioxidbudgetar. Varje år utvärderas kommunerna utifrån nya kriterier och urvalet i rankningen blir tuffare.

– Vi har ett tydligt klimatmål och höga ambitioner för vårt arbete, så vi är väldigt glada över att den här rankningen som mäter kommuners ambitioner och aktivitet inom miljöområdet visar att vi är på rätt väg, säger Linda Larsson (S), kommunstyrelsens ordförande i Karlstads kommun.

Resultatet från enkäten räknas ihop med aktuella data från ett flertal olika externa källor, bland annat från Vattenmyndigheten, Statistiska centralbyrån, Sveriges Kommuner och Regioner, Boverket, Miljöfordon Sverige och Avfall Sverige.

– Det är alltid nyttigt att få jämförelser över hur vårt arbete står sig i relation till andra och självklart extra positivt när vi får resultat som dessa. Vi har en offensiv Energi- och klimatplan med tillhörande handlingsplan som pekar ut den gemensamma riktningen framåt och de möjligheter och utmaningar vi som kommun behöver hantera. Nu ska vi fortsätta vår positiva utveckling och arbetet för en klimatneutral stad, säger Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande i miljönämnden, Karlstads kommun.

"Ett ambitiöst och brett klimatarbete"

Det Aktuell Hållbarhet bland annat lyfter fram i Karlstads kommuns arbete, som gör att placeringen blir en sjundeplats, är:

  • Ett ambitiöst och brett klimatarbete med syfte att minska de lokala utsläppen av växthusgaser
  • Ett systematiskt arbete för att stötta och hjälpa invånare och företag i kommunen för att minska dess energianvändning
  • Ett framgångsrikt arbete med att minska klimatpåverkan från kommunens fordon
  • Karlstadsborna är nöjda med kommunens information om vad kommuninvånarna kan göra för att minska sin miljö- och klimatpåverkan
  • Karlstadsborna tycker kommunen gör ett bra arbete för att minska kommunkoncernens egen miljö- och klimatpåverkan

Ta del av mer information

Läs mer om rankningen på Aktuell Hållbarhets webbsida.

Tidningen Aktuell Hållbarhet rankar varje år alla kommuner i Sverige med utgångspunkt i kommunernas miljöarbete. Syftet med rankningen är att mäta ambition och aktivitet inom miljöområdet. Priset delas ut i fyra kategorier indelade efter SKR:s definitioner. Det handlar om storstäder och storstadsnära kommuner, mellanstora städer och kommuner nära mellanstor stad, mindre städer och tätorter samt landsbygdskommuner.

Kontakt

  • Linda Larsson (S), Kommunstyrelsens ordförande, Karlstads kommun
    Telefon: 054-540 12 89

  • Cecilia Boman Lindström (MP), ordförande, miljönämnden, Karlstads kommun
    Telefon: 054-540 28 07.

  • P-O Haster, miljöstrateg, miljöförvaltningen, Karlstads kommun
    Telefon: 054-540 46 75
    E-post: per-olof.haster@karlstad.se

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.