Pressmeddelande -
Kampanj mot sexköp och sexuell exploatering
Prostitution och människohandel pågår dagligen. På den internationella dagen mot våld mot kvinnor 25 november startade en kampanj mot sexköp och sexuell exploatering i Karlstad, Örebro och Karlskoga. där annonser syns i anslutning till kollektivtrafiken.
Prostitution är en allvarlig form av mäns våld mot kvinnor som drivs av efterfrågan på sexköp och där utsattheten också baseras på olika former av systematisk diskriminering utifrån kön, ålder, fattigdom, etnicitet och status kring migration. Sexköpslagen skärptes i augusti 2022 och bötesstraffet försvann ur straffskalan. Kampanjen informerar om att straffet för sexköp gått från böter till fängelse i högst ett år i augusti 2022. Sedan dess har det blivit vanligare att dömas till villkorlig dom och böter.
– Att införa sexköpslagen var en viktig handling för att skydda kvinnor och barn att utnyttjas i sexuell exploatering. Vi vet att sexköpslagen har en normerande effekt när vi pratar om den och när den når ut till olika grupperingar av män och till allmänheten. Vi vill nu synliggöra varför lagen finns och varför den har skärpts, menar Johanna Lidén Norrman och Sara Lindberg, Regionkoordinatorer mot prostitution och människohandel i region Bergslagen.
Regionkoordinatorerna har under 2024 besökt thaimassagesalonger i regionen och arbetat i nära samarbete med flera andra myndigheter, bland annat polisen. Polisens egna nationella siffror tyder på att det förekommer prostitution på en majoritet (80 procent) av landets thaimassagesalonger.
–I vår region finns det under de senaste åren en rad fällande domar avseende koppleri och grovt koppleri på salonger och vi vet att människor utnyttjas och far oerhört illa i den här typen av exploatering. Vi ser att det finns ett stort behov av att vi fortsätter att rikta vårt fokus mot branschen och kampanjen behövs också upplysa allmänheten om lägesbilden som finns i vår direkta närhet. Det är också en viktig kanal för oss att nå ut med våra kontaktuppgifter till de som önskar stöd, säger Johanna.
För mer information
- Johanna Lidén Norrman, telefon: 070-020 83 54.
- Sara Lindberg, telefon: 070-001 60 47.