Gå direkt till innehåll
Teknik- och fastighetsnämnden övade på flera händelser inom samhällsriskområdet, här arbetar de tillsammans för att hantera höga flöden.
Teknik- och fastighetsnämnden övade på flera händelser inom samhällsriskområdet, här arbetar de tillsammans för att hantera höga flöden.

Pressmeddelande -

Insikter och inspiration när kommunen besökte RiskLab® på Karlstads universitet

Beredskapsfrågor är på tapeten och det pratas brett om att öva för att förbereda sig för kriser och oväntade händelser. Under onsdagen gjorde Karlstads kommuns teknik- och fastighetsnämnd just detta, när de besökte Centrum för forskning om samhällsrisker på Karlstads universitet.

Teknik- och fastighetsnämnden sammanträder en gång i månaden och många av nämndens ansvarsområden är samhällsviktiga. Det är av stor vikt att värna områdena och ha en plan för hur de kan upprätthållas vid en eventuell kris. För att belysa risker och beredskap kombinerades därför januarinämnden med ett studiebesök på Centrum för forskning om samhällsrisker (CSR). Där fick nämnden testa på att simulera och öva kriser i RiskLab®, en verksamhet för forskningskommunikation.

- Det här har varit en lärorik dag med bra övningar för att iscensätta möjliga samhällsrisker, med exempel från områden som vi arbetar med dagligen på teknik- och fastighetsförvaltningen och i nämnden. Att vi får än bättre förståelse för de här frågorna kommer att bidra till att vi som kommun framåt kan fatta ännu bättre beslut, sa Monika Bubholz (MP) ordförande i teknik- och fastighetsnämnden och ledamot i CSRs rådgivande kommitté.

Karlstads kommun är medfinansiär

CSR är ett forsknings- och kompetenscentrum på Karlstads universitet som skapar och förmedlar kunskap om samhällsrisker och samhällets roll i relation till dessa. Sedan 2020 medverkar Karlstads kommun som medfinansiär för verksamheten vid CSR, men har varit med och basfinansierat tidigare verksamhetsformer sedan 2009. Syftet med samarbetet är att bidra till arbetet med samhällsrisker i kommunen genom forskning och kommunikation. Genom RiskLab® och de verktyg, övningar och spel som erbjudes där, vill CSR skapa ett sätt att kommunicera forskningsresultat på ett begripligt, lekfullt och inspirerande sätt.

- Det var roligt att träffa teknik-.och fastighetsnämnden i vårt RiskLab®. De har möjlighet att fatta beslut om områden som vi verkar inom och det här var ett gyllene tillfälle för oss att få inspel för vidare forskning inom vår forskning och forskningskommunikation, säger Johanna Gustavsson, föreståndare på CSR.

Om Centrum för forskning om samhällsrisker

CSR är ett forsknings- och kompetenscentrum på Karlstads universitet som skapar och förmedlar kunskap om samhällsrisker och samhällets roll i relation till dessa. Forskningsfrågorna handlar om orsaker till och konsekvenser av samhällsrisker och om samhällets samt individens sårbarhet för och kapacitet att hantera dessa. CSR består av en stor grupp forskare från olika akademiska discipliner och representanter med bakgrund i offentlig förvaltning och näringsliv.

CSR är också en komponent i en pågående diskussion om bildandet av ett forskningscentrum för samhällssäkerhet i Karlstad. CSR:s medfinansiärer finns representerade i centrumets rådgivande kommitté.

Läs mer om RiskLab® och Centrum för forskning om samhällsrisker på kau.se/csr.

För mer information kontakta:

Monika Bubholz, (MP), 054-540 12 82

Johanna Gustavsson, föreståndare CSR, 076-114 81 44

Stefanie Myrin, kommunikationsstrateg, 054-540 46 88

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.