Gå direkt till innehåll
Vattenpest (Elodea canadensis). Bild från Shutterstock.
Vattenpest (Elodea canadensis). Bild från Shutterstock.

Pressmeddelande -

Ingen vassröjning i Stodenesjön på grund av vattenpest

Vattenpest är en invasiv akvarie- och dammväxt som fått fäste i Stodenesjön. För att inte riskera att arten ska sprida sig till andra platser kommer kommunen inte att röja vass i Stodenesjön i år.

Vattenpest växer väldigt tätt och minskar ljusinflödet och kan slå ut andra arter. Endast små delar från växten är tillräckliga för att växten ska sprida sig och därför är det inte lämpligt att använda vassröjningsmaskiner som flyttas mellan olika vattendrag.

- Vi såg de första spåren av vattenpest i Stodenesjön 2017. 2018 gjorde vi bedömningen att det gick att vassröja eftersom alla maskiner saneras. I år ökar vi säkerheten ytterligare och vassröjer inte alls, säger Marianne Fröding, samordnare på parkenheten.

Kommunen har inte fastställt vilken art av vattenpest det rör sig om.

- Smal vattenpest finns med på EU:s förteckning av invasiva arter vilket innebär att den är förbjuden att importera, odla och sätta ut i naturen. Naturvårdsverket och Havs- och vattenmyndigheten rekommenderar även att man ska begränsa spridningen av andra arter av vattenpest så vi kommer agera på samma sätt oavsett vilken art det rör sig om, säger naturvårdshandläggare Linnea Skarped.

Fortfarande tillgängligt

Att ingen vass kommer röjas i Stodenensjön i år hoppas kommunen inte kommer få så stora konsekvenser för de boende i närheten.

- Vi röjer främst vassen för att skapa fina och trevliga miljöer så att allmänheten ska komma nära vattenbrynet. I Stodenesjön finns det fortfarande öppna ytor så det kommer fortfarande vara trevligt att vistas där, säger Marianne Fröding.

Ska utreda invasiva arter

Det har börjat komma in en del frågor till kommunen om invasiva arter och kommunen ser ett behov av att se över situationen.

- Under nästa år kommer vi att lägga upp en plan hur de ska hantera invasiva arter och i det arbetet kommer vi bland annat titta på vattenpest, säger Linnea Skarped.

För mer information kontakta:

Om vassröjningen: Marianne Fröding, samordnare, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 90

Om invasiva arter: Linnea Skarped, naturvårdshandläggare, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 70 88

Fakta om vattenpest

Källa: https://www.havochvatten.se/hav/fiske--fritid/arter/arter-och-naturtyper/vattenpest.html

Vattenpest är en kärlväxt som kan bilda täta bestånd i sjöar, dammar och vattendrag. Den sprider sig genom att små bitar av den driver med vattnet, fastnar på fåglar som gäss och svanar eller flyttas oavsiktligt av människor. Vattenpest kan ha införts avsiktligt som prydnadsväxt till dammar, eller oavsiktligt följt med vid transporter av gods, från Nordamerika till Europa under 1800-talet.

Vattenpest växer snabbt och kan bilda täta bestånd. Det svenska namnet syftar på den egenskapen. En tät massa av vattenpest tar plats och hindrar solljuset att tränga ned i vattnet vilket påverkar livsbetingelser för andra växter. Det kan även förändra miljön för djurlivet. Dels på ett positivt sätt genom att den blir föda åt till exempel betande sjöfågel och fungerar som skydd för yngel, men även negativt genom att skrymmande massor av vattenpest kan ödelägga habitat för djur som kräftor och fisk.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 7 500 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.