Gå direkt till innehåll
Arbetet på äventyrslekplatsen står stilla
Arbetet på äventyrslekplatsen står stilla

Pressmeddelande -

Ingen äventyrslekplats på Skutberget till sommaren

Föreningen Skutbergets Wenner har lämnat in ett överklagande av länsstyrelsens beslut där föreningens överklagande gällande strandskyddsdispens avslogs. I överklagandet ber föreningen också om två veckors förlängd tid för att lämna in ett fullständigt överklagande. Detta innebär att lekplatsen inte kan byggas färdigt förrän tidigast till hösten om mark- och miljödomstolen fattar samma beslut som länsstyrelsen.

– Nu vet vi inte riktigt när lekplatsen kan bli klar, det beror på när överklagandeprocessen är färdig men i och med denna överklagan kommer vi inte kunna fortsätta att bygga förrän tidigast i höst. Vi har valt att inte längre binda upp vår entreprenörs tid i väntan på en dom och beslutat att avvakta med bygget till hösten så att de har möjlighet att åta sig andra arbeten under tiden, säger Mathilda Rusman, projektledare


Lekplats för stora och små

Lekplatsen är ett steg mot förverkligandet av den vision som arbetats fram för Skutberget och ska bjuda både de riktigt små och lite större barnen på lek och äventyr. Det ungefär 3000 kvadratmeter stora området kommer att få rutschkana, klätterställningar, klätternät, kojor, gungor och mycket annat som ska göra lekplatsen både spännande och lärorik. En del av lekplatsen är placerad innanför strandskyddsgränsen. Platsen har valts av flera anledningar, närheten till badet, den centrala platsen på Skutberget, möjligheten att sköta lekplatsen och sist men inte minst, med hänsyn till naturen – inga träd kommer behöva tas ner med anledning av lekplatsen.

– Genom att placera lekplatsen där den nu är gör vi det möjligt för familjer att kunna ha uppsikt över barn både på stranden och på lekplatsen, det ser jag som en stor fördel när det gäller placeringen av lekplatsen. Sedan kan vi inte nog trycka på att även barn ska känna sig välkomna till Skutberget, säger Erik Nilsson, (KD), ordförande stadsbyggnadsnämnden

– Att bygga en lekplats gör inte området mindre tillgängligt för allmänheten, tvärt om, barn hör också till allmänheten och det är mycket sorgligt att vi nu inte kan fortsätta att ge Kalstadsborna något de så uttryckligen har önskat sig, säger Henrik Lander, (C) ordförande teknik- och fastighetsnämnden.


    Strandskyddsdispens och bygglov

    Det var den 24 mars 2021 som stadsbyggnadsnämnden beslutade att ge bygglov och strandskyddsdispens för äventyrslekplatsen på Skutberget. Skutbergets Wenner överklagade både bygglov och strandskyddsdispens hos länsstyrelsen. I sitt överklagande menade Skutbergets Wenner i huvudsak att anläggningen inte måste ligga inom strandskyddat område. De anser också att anläggningen kommer att avhålla allmänheten från att beträda området.

    Länsstyrelsen beslutade att inte pröva överklagan av bygglov då föreningen inte har rätt att överklaga. Strandskyddsöverklagan behandlades av länsstyrelsen som ansåg att lekplatsen tillgodoser ett angeläget allmänt intresse. Länsstyrelsen menade också att även om anläggningen riskerar att få en avhållande effekt på det rörliga friluftslivet kan det inte befaras att denna effekt kommer att bli särskilt stark.


    Mer information

    Mathilda Rusman, projektledare
    Telefon 540-540 50 24

    Erik Nilsson, (KD), ordförande stadsbyggnadsnämnden
    Telefon 054-540 12 77

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Relaterat innehåll

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.