Gå direkt till innehåll
Information om vedeldning – elda rätt!

Pressmeddelande -

Information om vedeldning – elda rätt!

I takt med att vi går mot den kallare årstiden värmer många upp sina bostäder genom att elda med ved, till exempel i en vedpanna, öppen spis eller braskamin. Rök från vedeldning kan bli påfrestande för både miljö och grannar om eldningen sker på fel sätt. Med anledning av störningar som kan förekomma när det gäller rök från vedeldning vill vi informera hur Karlstadsborna ska elda för att undvika detta.

Först och främst är det viktigt att tänka på att en braskamin eller liknande inte får användas som huvudsaklig värmekälla, utan endast som kompletteringsvärme eller vid trivseleldning. Det beror på att skorstenarna oftast inte är anpassade för det. Många villabränder uppstår när boende eldar för mycket, och för länge, i en kamin som är kopplad mot en skorsten avsedd för trivseleldning. Trivseleldning bör ske i begränsad omfattning, och det är viktigt att elda på rätt sätt för att minska störande rök och lukt. Störande rök kan även uppstå vid eldning i en vedpanna beroende på hur personen eldar, pannans ålder och konstruktion. Om någon regelbundet stör sina grannar har miljöförvaltningen möjlighet att sätta begränsningar på hur mycket den personen får elda i sin vedpanna eller braskamin. I värsta fall kan miljöförvaltningen förbjuda vedeldning.

Några goda råd

Vid användandet av en eldstad ska den regelbundet ses över så att den fungerar som den ska. Sotning, eller rengöring som det också kallas, bidrar till både bättre förbränning och till att färre partiklar släpps ut genom skorstenen. Äldre vedpannor kan ha dålig förbränning som orsakar höga halter av skadliga ämnen i röken. För att få en god förbränning behöver pannan vara ansluten till en ackumulatortank. Det är förbjudet att elda avfall som till exempel mjölkkartonger, plast, målat eller tryckimpregnerat virke. Elda endast med torr ved, och se till att ha tillräcklig lufttillförsel.

- Ett tips för att se om man eldar på rätt sätt är att gå ut och titta på röken. Vid god förbränning syns inte röken, förutom på kalla dagar då den kan vara vit av vattenånga, säger Britt Carlsson, chef på tillsynsavdelningen.

Det är även viktigt att ta hänsyn till vädret så att röken inte slår ned i bostadsområdet, och visa hänsyn till grannar. Mer information finns på www.naturvardsverket.se/vedeldning, eller på www.eldaratt.se som handlar om hur man eldar rätt, köper rätt och installerar rätt.

För mer information kontakta:

Britt Carlsson, chef på tillsynsavdelningen, 054-540 46 50

Ola Åkesson, avdelningschef på Räddningstjänsten Karlstadsregionen, 054-540 28 20

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.