Gå direkt till innehåll
Inför valborg – risk för ökad alkoholkonsumtion

Pressmeddelande -

Inför valborg – risk för ökad alkoholkonsumtion

Alkoholförsäljningen har ökat under covid -19 pandemin. Det är därför viktigt att vuxna funderar över sin egen konsumtion och framförallt har lite extra kontroll på sin tonåring.

Det är ingen vanlig situation vi befinner oss i inför årets valborgsfirande. Vi uppmanas att vara hemma och det blir inte några traditionella brasor då det råder förbud mot allmänna sammankomster över 50 personer.

Vi vet att många tonåringar begår alkoholdebut i samband med valborg. När alkohol finns med i bilden kan det få både oanade och obehagliga konsekvenser. Om alla föräldrar och vuxna tar ett gemensamt ansvar kan vi minska ungas drickande.

-Valborg är en klassisk högtid där många ungdomar samlas för att umgås och festa. Detta medför vissa risker då alkohol ofta är inblandat vilket kan leda till mer stök och utsatthet. Det är därför viktigt att man som förälder tar ansvar och engagerar sig. Man kan ställa frågor och det är bra om man har kontakt med sin ungdom under kvällen. Kommunen kommer att ha uppsökande fältpersonal i tjänst och samverkar även med polisen för att skapa en trygg och positiv kväll, säger Erik Johansson, säkerhetskoordinator.

-Ny undersökning visar att 6 av 10 tonåringar kan få ta på alkohol inom 24 timmar. Det vanligast är att tonåringar får alkohol från pojk- eller flickvän, kompisar eller kompisars syskon. På andra plats kommer annan vuxen. På tredje plats kommer barnets egna föräldrar, säger Magnus Wallgren, processledare i alkohol- och drogfrågor.

Tips till föräldrar

  • Prata med ditt barn om var han eller hon ska vara när de är ute. Stäm av om platsen stämmer. Kanske gå dit själv, ring till andra föräldrar – det är inte alls säkert att ”alla andra” fått... även om ditt barn säger det!
  • Bestäm gärna en tid när ditt barn ska vara hemma. Håll kontakt med andra föräldrar och var vaken när din tonåring kommer hem.
  • Var vaksam på din egen hållning i alkoholfrågan – du är förebilden. Var uppmärksam på hur du förvarar er eventuella egen alkohol. Vi vet av tidigare erfarenheter att många ”lånar” hemma till sitt drickande.
  • Vid misstanke om langning, ring polisens tipstelefon 114 14.

Fakta ungas alkoholvanor

  • 55% av eleverna i årskurs 9 kan få tag på alkohol inom 24 timmar.
  • 66% av eleverna i år 2 på gymnasiet kan få tag på alkohol inom 24 timmar.
  • 42% av eleverna i år 2 på gymnasiet tycker att det är en liten eller måttlig risk att människor skadar sig själva, fysiskt eller på annat sätt, om de berusar sig varje helg.
  • 34% av eleverna i årskurs 9 tycker att det är en liten eller måttlig risk att människor skadar sig själva, fysiskt eller på annat sätt, om de berusar sig varje helg
  • 33% av eleverna i årskurs 9 är alkoholkonsumenter.
  • 66% av eleverna i år 2 på gymnasiet är alkoholkonsumenter.

Källa: Elevers drogvanor 2019, Region Värmland

Fakta covid -19 och alkohol

Rykten florerar att man kan skydda sig mot covid -19 genom att dricka alkohol, på samma sätt som att handsprit hindrar smittspridning. Det är direkt felaktigt. Alkohol varken skyddar eller behandlar covid-19 på något sätt.

Studier visar att alkohol påverkar vårt immunsystem negativt. När immunsystemet försvagas minskar förmågan att bekämpa infektioner som exempelvis covid-19.

Drygt 1 av 3 tror att andra dricker mer alkohol än vanligt på grund av Coronakrisen.

För mer information kontakta:

-Magnus Wallgren, processledare i alkohol- och drogfrågor. Telefon: 070- 614 63 53, eller Erik Johansson, säkerhetskoordinator. Telefon: 054-540 28 35.

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.