Gå direkt till innehåll
Inbjudan till föreläsning: nikotinprodukterna vejp och vita snuset ökar mångdubbelt bland unga

Pressmeddelande -

Inbjudan till föreläsning: nikotinprodukterna vejp och vita snuset ökar mångdubbelt bland unga

Vi har bjudit in en av landets främsta experter på området, Louise Adermark, som berättar om nikotinets skadeverkningar och vad det gör med våra hjärnor.

Ungdomar är särskilt sårbara för nikotinets effekter eftersom tonåren är en viktig tid för hjärnans utveckling.

Det vita snuset som innehåller höga doser av nikotin – som framställs av tobak, kallas ofta tobaksfritt. Det finns idag snus som har fem gånger så mycket nikotin som ett normalstarkt snus samtidigt som betald tobaksreklam i sociala medier har ökat drastiskt de senaste åren.

E-cigaretter, eller vejp som det också kallas, innehåller stora mängder nikotin och finns i tusentals smaker som tilltalar unga: läsk, godis, kakor, frukt och bär. I Karlstad har andelen ungdomar i årskurs två på gymnasiet som rökt e-cigarett de senaste tolv månaderna ökat från 12 till 24 procent på två år.

Louise Adermark är docent i neurobiologi på Göteborgs universitet och forskar på nikotinets effekter på vår hjärna. För ett par år sedan fick Louise nästan tio miljoner i forskningsanslag från Vetenskapsrådet och hon hoppas kunna utveckla strategier för nikotinavvänjning och samtidigt vända trenden där nya nikotinprodukter blir alltmer populära bland ungdomar.

Plats: Karolinen konferenscenter.

Tid: tisdag 3 oktober, klockan 09.00-11.00.

Välkommen att vara med hela eller delar av föreläsningen.

För mer information eller om du vill komma i kontakt med Louise: hör av dig till processledare för ANDT-frågor Magnus Wallgren, telefon: 070-614 63 53.

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.