Gå direkt till innehåll
Karlstads kommun söker jordbruksarrendatorer.
Karlstads kommun söker jordbruksarrendatorer.

Pressmeddelande -

Hungriga får och kor sökes

Nu söker Karlstads kommun får och kor till jordbruksarrenden på I2. Förhoppningen är att många fyrbenta djur snart kommer att flytta in i hagarna och beta där, vilket gynnar den biologiska mångfalden.

Området för de två arrendena ligger inom natur- och friluftsområdet I2, ett attraktivt läge nära Karlstads tätort. I2-området har ett högt naturvärde och är också ett välbesökt strövområde för vandring, cykling och löpning. Så snart hoppas vi att Karlstadsborna kan få se både kor och får på sin motionsrunda.

  • Det större av arrendena består av flera ytor som lämpar sig bäst för nötdjursbete eller slåttermark. Totalytan är 46 hektar.
  • Det mindre arrendet, en yta på 8 hektar, passar för fårbete.

Höga naturvärden

I2-området har höga naturvärden. På arrendemarkerna växer ängsväxter som är viktig föda för många insekter. I området finns bland annat insekter i familjen bastardsvärmare som alla är rödlistade och beroende av öppna marker med ängsväxter. Kommunen har tagit fram en skötselplan som beskriver hur arrendatorerna ska sköta marken.

- När man låter djur beta eller slår ängar så skapar man fina förutsättningar för att många olika växter och insekter ska trivas. Det gynnar den biologiska mångfalden, säger Ida Höjskeld, markförvaltare på Karlstads kommun.

Fler arrenden

Totalt har kommunen cirka 70 jordbruksarrenden. Förutom arrendena på I2 så söker kommunen arrendatorer till fårbeten vid Vänsberg nära Tuggelite, Henstad, Nyed och vid Kroppkärrssjöns norra strand.

För mer information kontakta:

Ida Höjskeld, markförvaltare, Karlstads kommun, telefon 054-540 46 86

Mimmi Bengtsson, kommunikatör, Karlstads kommun, telefon 054-540 22 62


Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.