Gå direkt till innehåll
Bild från Shutterstock
Bild från Shutterstock

Pressmeddelande -

Halvvägs i tillgänglighetsarbetet i gatumiljön

För att alla oavsett funktionsvariation ska kunna ta sig fram obehindrat i Karlstads gatumiljöer har kommunen sedan 2015 arbetat med olika typer av tillgänglighetsanpassningar. Tusentals åtgärder har gjorts hittills och med halva tiden kvar i projektet uppmanar kommunen fastighetsägare i Karlstad att bidra i arbetet.

Tillgänglighetsarbetet går ut på att personer med olika typer av rörelsenedsättning eller synnedsättning lättare ska kunna ta sig fram självständigt utan hinder. Sedan 2015 arbetar kommunen med att systematiskt bygga bort brister i utemiljön, i område efter område.

- För oss är det viktigt att alla kan ta sig fram på lika villkor i kommunens gatumiljöer. I grunden är det i fråga om alla människors lika värde och rättigheter, säger Carl Ewensson som leder projektet med att tillgänglighetsanpassa gatumiljön.

Projektet pågår till 2025 och under 2020 kommer kommunen förbättra tillgängligheten på Norrstrand, södra delarna av Råtorp, Sjöstad och i Välsviken.

Karlstadsborna behöver se över sina häckar

När kommunen är på plats så tittar vi också på om det finns häckar eller annan växtlighet som begränsar tillgängligheten och påverkar trafiksäkerheten. I dessa fall ber vi fastighetsägare att klippa eller ta bort växtligheten.

- Karlstadsborna behöver hjälpa till i arbetet genom att hålla växtligheten inom fastighetsgräns och se till att den inte är siktskymmande i korsning. Tillsammans kan vi hjälpas åt att göra gatumiljön enklare för alla, säger Carl Ewensson.

Taktila plattor och sänkta kantstenar

Hittills har kommunen gjort tusentals åtgärder på Kvarnberget, Marieberg, Orrholmen, Viken, Tingvallastaden, Haga, Herrhagen, Sundsta, Färjestad, Rud, Lorensberg, Norra och Södra Kroppkärr samt Kronoparken. Åtgärderna kan handla om sänka kantstenen vid en gångbana för att förenkla för personer med rullstol eller rullator, eller att sätta upp pollare med en taktil topp där synskadade kan läsa av hur vägkorsningen ser ut. Det kan också vara kontrastmarkeringar eller taktila plattor som varnar för korsande trafik och upptäcks med hjälp av den vita käppen.

- De vita kupolplattorna i gatan kan ibland misstolkas som övergångsställe där bilarna har väjningsplikt, med det är det inte. Plattorna varnar för korsande trafik så man behöver vara uppmärksam när man korsar vägen här, säger Carl Ewensson.

För mer information kontakta:

Carl Ewensson, projektör 054-540 66 79

(Lisa Hygge, kommunikationsstrateg 054-540 68 34)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.