Gå direkt till innehåll
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i korthet den 22 juni

Pressmeddelande -

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i korthet den 22 juni

På gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 22 juni beslutades det bland annat om antagningsorganisation för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan årskurs 1 läsåret 2022/2023.

Förslag på förändringar inom introduktionsprogrammen Karlstads kommun

Vid gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens sammanträde den 11 november 2020 beslutades det att gymnasie- och vuxenutbildningförvaltningen får i uppdrag att:

  • IMAS verksamhet ses över och tydligare alternativ skapas både för elever på introduktionsprogrammet och för behöriga elever med behov av stöd inom autismspektrat.

Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att redovisning av organisation för stöd till elever inom autismspektrat på nationella program och inom introduktionsprogrammet från ht-22 godkänns.

Antagningsorganisation för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan årskurs 1 läsåret 2022/2023

Gymnasienämnden beslutar om slutgiltigt programutbud och dimensionering av gymnasieskolan och gymnasiesärskolan efter att elever har gjort omval och slutbetyg från årskurs 9 finns tillgängligt.

Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att godkänna förslaget till antagningsorganisation för årskurs 1 läsåret 2022/23.

Politiska initiativ

Måltiden som verktyg för högre måluppfyllelse

Flera skolor i Karlstad har infört friare tillgång till måltider, så som exempelvis frukost och eftermiddagsfika. Detta för att höja elevernas resultat och välbefinnandet. Sundsta-Älvkullegymnasiet gjorde detta under en värdegrundsvecka med gott resultat och vi ser behov av att göra detta på alla våra enheter under en längre period för att tydligt kunna utvärdera effekten.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden har över tid arbetat upp ett eget kapital, något som bör användas ytterst försiktigt till löpande drift, men i detta fall anser vi att en frukostsatsning med dessa medel kan vara värdefullt för att kunna genomföra och utvärdera satsningen. Att dessutom alla våra enheter på ungdomsgymnasiet ska ha möjlighet att delta i detta ser vi som viktigt för likvärdigheten och för varumärket Karlstad kommuns gymnasieskolor.

Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen får i uppdrag att: 

  • under läsåret 2022/2023 se till att våra enheter på ungdomsgymnasiet erbjuder frukost på gymnasieskolorna
  • att ta fram förslag på utvärdering samt återrapportera till nämnden inför läsåret 2023/2024.

Kostnaden belastar nämndens egna kapital.

SFI-undervisning för flyktingar från Ukraina

Eftersom flyktingar från Ukraina omfattas av det så kallade massflyktsdirektivet finns inte laglig rätt till SFI. Folkbildningsinsatser kan i stället erbjudas via studieförbund och folkhögskolor. Det är bra att insatser via folkbildningen ges men för många skulle mer kvalificerad svenskundervisning via SFI vara mer adekvat. Flera av de ukrainska flyktingar som finns i Karlstad och Sverige har hög akademisk utbildning och skulle om de får bättre kunskaper i svenska språket på kortare tid än annars kunna komma in på den svenska arbetsmarknaden. Härigenom kan de snabbare få möjlighet till egen försörjning och med sina kompetenser bidra till det svenska samhällets utveckling, omställning och välfärd. I samband med erbjudande om studier i SFI kan även kompetenskartläggningar göras inför eventuell praktik-, validerings- eller kompetensutvecklingsinsats. Eftersom lagen inte medger rätt till SFI ges inte ersättning från staten utan det skulle i så fall innebära att kommunen gör ett undantag för den här gruppen samt att kostnaderna måste hanteras inom kommunens budget.

Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att ge gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i uppdrag att:

  1. Utreda hur SFI skulle kunna erbjudas till ukrainska flyktningar som är boende i Karlstad samt vilken kostnad det skulle medföra för kommunen.
  2. Utreda hur kompetenskartläggningar skulle kunna genomföras i samband med erbjudande om SFI-studier.

Övriga beslut

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade även om:

  • Uppföljning av internkontrollplan 2021.

Informationsärenden

Tjänstepersoner från gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen informerade bland annat om:

  • Henrik Degert Grahn, rektor Karlstads Teknikcenter presenterar Karlstads Teknikcenter.
  • Regelbunden kvalitetsgranskning SÄG2.
  • Statistik gymnasiet.
  • Information från verksamheten.

Protokoll och handlingar

På karlstad.se hittar du alla ärenden och beslutsunderlag samt protokollet när det är justerat.

För mer information kontakta:

Alexander Torin, ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 072 717 58 71


Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.