Pressmeddelande -
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i korthet den 18 maj
På gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 18 maj beslutades det bland annat om budgetuppföljning och samverkansavtal i Värmland för regional yrkesinriktad vuxenutbildning.
Budgetuppföljning med helårsprognos efter fyra månader år 2022
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har tagit fram budgetuppföljning med helårsprognos efter fyra månader år 2022. Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden prognostiserar ett överskott avseende driftbudgeten på 13,1 miljoner kronor för helåret 2022, men efter demografijustering på 8,1 miljoner kronor blir det prognostiserade överskottet 5,0 miljoner kronor. Investeringsbudgeten prognostiserar ett överskott på 5,0 miljoner kronor.
Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att:
- Budgetuppföljning med helårsprognos efter fyra månader 2022 godkänns.
- Paragrafen förklaras omedelbart justerad.
Samverkansavtal i Värmland: regional yrkesinriktad vuxenutbildning
Samverkande kommuner i Värmlands län har tidigare beslutat om att samverka gällande statsbidrag för regional yrkesinriktad vuxenutbildning genom att gemensamt söka statsbidrag.
Genom föreslaget avtal utökas samverkan så att utbildningsutbudet planeras och fastställs gemensamt, samt att ett frisök införs för eleverna, som innebär att länets kommunmedborgare har tillgång till alla kommuners utbildningsutbud.
Samverkansavtalets syfte är att bidra till uthållig tillväxt, stärkt kompetensförsörjning och ökade utbildningsmöjligheter för medborgaren i Värmland.
Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att teckna samverkansavtal gällande regional yrkesinriktad vuxenutbildning i Värmland.
Politiskt initiativ: Bra lokaler för bättre resultat och likvärdighet
I ett politiskt initiativ vid gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 22 september 2021 föreslog det blågröna styret via Alexander Torin (M), Fredrik Roos (KD), Per-Ove Wramstedt (C), Ulrik Scheller (MP) och Bengt Kihlström (L) att gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ges i uppdrag att:
- utvärdera skolornas och nämndens investeringsram med utgångspunkt i att ge skolorna goda förutsättningar att uppnå likvärdiga undervisningslokaler
- inom ramen för den långsiktiga investeringsplaneringen be om att få påbörja en förstudie kring hur nämnden skall kunna ta emot det ökade elevantalet.
Det politiska initiativet bifölls i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 22 september 2021 och gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen gavs föreslaget i uppdrag.
Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen får i uppdrag att, utifrån det organisatoriska inriktningsförslaget och via ”Lokal investeringsplanering 2024-2028” tillsammans med teknik- och fastighetsförvaltningen, arbeta fram en lokalplanering som är anpassat för att tillgodose lokalbehovet för gymnasieskolan, gymnasiesärskolan och vuxenutbildningen fram till år 2040. Ett tilläggsyrkande lades till om att skynda på processen med teknik- och fastighetsförvaltningen och kommunledningskontoret.
Politiskt initiativ: Kontaktpolitiker samt förtroendevalda i programråden
Inom gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har vi under de senaste åren arbetat med att utveckla och stärka styrkedjan från den politiska nämnden till verksamheten på skolnivå. Kommunfullmäktige har huvudmannaskap för verksamheterna och delegerar sedan ansvaret till nämndnivå. För att den lokala politiska styrningen ska kunna fungera tillfredsställande krävs en god dialog och samverkan mellan styrkedjans alla delar; den politiska nämnden, förvaltningsledningen, skolornas ledningsgrupper och ända ut till klassrummet hos elever och lärare. Insyn i verksamheten för att för en fördjupad förståelse för villkoren i verksamheten är viktigt för att politikerna ska kunna fatta politiska beslut som är förankrade i den vardag som skolledare, lärare och elever befinner sig i.
Ett sätt att stärka styrkedjan är att ha ett kontaktmannaskap där förtroendevalda i nämnden utses att vara kontaktpolitiker för en verksamhet/enhet. Kontaktpolitikern har möjlighet att ha en något närmare kontakt med en specifik verksamhet och de som finns i verksamheten får en kontakt att vända sig till vid frågor eller när man vill att nämnden ska uppmärksammas på en fråga.
Ett annat sätt att stärka styrkedjan är att förtroendevalda utses som deltagare i programråden som finns på yrkesprogrammen. Programråden syftar till att stärka samverkan mellan utbildningsanordnare och branscher. De förtroendevalda är de som är ytterst ansvariga för att utbildningen håller en hög kvalitet och det är naturligt om representanter från nämnden ingår i programråden.
Förslag:
- Förvaltningen får i uppdrag att ta fram förslag till hur nämnden och förvaltningen kan arbeta med kontaktpolitiker.
- Att utöka programråden med förtroendevalda från nämnden.
Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att bifalla förslag 1 och beslutar avslag för förslag 2.
Övriga beslut
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade även om:
- Reviderad budget 2022.
- Systematiskt kvalitetsarbete vuxenutbildningen och yrkeshögskolan.
Informationsärenden
Tjänstepersoner från gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen informerade bland annat om:
- Gymnasiechefen Jan Johansson presenterar Nobelgymnasiet.
- Yrkesvux – Mia Bernhardsen från Svenskt näringsliv.
- Säkerhet i gymnasieskolorna.
- Ny gymnasiechef är rekryterad till Tingvallagymnasiet.
- Karlstad arrangerar Yrkes-SM 2024.
Protokoll och handlingar
På karlstad.se hittar du alla ärenden och beslutsunderlag samt protokollet när det är justerat.
För mer information kontakta:
Alexander Torin, ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 072 717 58 71