Gå direkt till innehåll
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i korthet den 17 november

Pressmeddelande -

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i korthet den 17 november

På novembers gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd beslutade nämnden om preliminär antagningsorganisation för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan. Även ett antal motioner hanterades.

Preliminär antagningsorganisation för gymnasieskolan och gymnasiesärskolan årskurs 1 läsåret 2022/2023

Gymnasienämnden beslutar om programutbud och dimensionering. Den preliminära organisationen används vid budgetarbetet samt för preliminärantagningen. Efter eventuella omval och att slutbetyg från årskurs 9 finns tillgängliga beslutar gymnasienämnden om det slutliga programutbudet och dimensioneringen.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut:

Förslag till preliminär antagningsorganisation för årskurs 1 läsåret 2022/2023 godkänns.

Motioner

Utöka lovskolan och ge eleverna betalt när de studerar på lov

Linda Larsson (S) och Christer Alnebratt (S) föreslår att utreda möjligheten att, inom verksamheten lovskola, utöka samverkan med exempelvis studieförbund och universitet. De föreslår också en utredning gällande möjlighet att betala feriestudier för årskurs 9 på grundskola och samtliga årskurser i gymnasieskola.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut:

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden bifaller motionens förslag att utreda möjligheten att samverka med exempelvis studieförbund och universitetet inom verksamheten lovskola. Förslaget gällande utredning av betalda feriestudier avslås.

Utreda kommunens roll i frågan om validering inom olika branscher utifrån arbetsmarknadens behov.

Det pågår en utredning om att utveckla Nobelgymnasiet till ett yrkescentrum. En del av utredningen kommer att belysa ett framtida yrkescentrums roll för branschvalideringar.

Det pågår i Värmland även ett ESF –projekt “Valideringslyft” som är ett projekt där såväl nationella som regionala aktörer samverkar för att skapa en regional infrastruktur för validering i arbetsliv och utbildning. Projektägare är YH-myndigheten som samverkar med alla 21 regioner i landet, och där är alltså Region Värmland ansvariga. Projektet sträcker sig till den 31 december 2022.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut:

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden anser motionen besvarad då det redan pågår två utredningar gällande validering.

Utredning: SFI för föräldralediga

Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen ser att det finns ett stort behov av SFI för föräldralediga, och att en sådan utbildningsinsats skulle kunna genomföras i nära samverkan med den öppna förskolan. För att genomföra satsningen på SFI för föräldralediga krävs en budget på ungefär en miljon kronor per år.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut:

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden godkänner utredningen. Verksamheten kommer att finansieras med 1 miljon år 2022 från nämndens eget kapital. Nämnden beslutar att finansieringen jobbas in i ordinarie budgetprocess och äskande.

Informationsärenden

Tjänstepersoner från gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen informerade om:

  • Dataskyddsombudens årliga granskning 2021.
  • Presentation av verksamheten yrkes-SFI betong/murare.
  • Information om personalaktiviteter i december.

Protokoll och handlingar

På karlstad.se hittar du alla ärenden och beslutsunderlag samt protokollet när det är justerat.

För mer information kontakta:

Alexander Torin, ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 072 717 58 71

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.