Gå direkt till innehåll
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i korthet den 16 juni

Pressmeddelande -

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i korthet den 16 juni

På juninämnden beslutade nämnden att införa auktorisation som modell för vuxenutbildning. Beslut togs kring insatser kopplade till vuxenutbildningens praktikskuld och gymnasieskolans utbildningsskuld.

Införande av auktorisationsmodell

Kommunstyrelsen fick 2019 uppdraget att i samverkan med gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen utreda auktorisation som modell för kommunal vuxenutbildning. Utredningen överlämnades i maj 2020. Förvaltningen fick därefter uppdraget att belysa de ekonomiska konsekvenserna av en auktorisationsmodell, samt ge förslag till en stegvis övergång från upphandling via LOU till auktorisation.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut:

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar att införa auktorisation som modell för vuxenutbildning på entreprenad för kommunal vuxenutbildning på grundläggande nivå, samt för kommunal vuxenutbildning på gymnasial nivå.

  1. Beslutet gäller grundläggande vuxenutbildning för kurserna i svenska, svenska som andraspråk, engelska, matematik och samhällskunskap; klassrumsundervisning och flexundervisning (en kombination av klassrumsundervisning och distansundervisning) samt gymnasial vuxenutbildning för kurser från samhällsprogrammet och ekonomiprogrammet; klassrumsundervisning och flexundervisning (en kombination av klassrumsundervisning och distansundervisning).
  2. Införandet genomförs för att utvärdera modellen gentemot LOU.
  3. Auktorisationsmodellen ska utvärderas tidigast 2027 innan fler delar är aktuella för auktorisation.
  4. Förvaltningen får i uppdrag att ta fram utvärderingskriterier för nämnden att ta ställning till under hösten 2021.
  5. Arbetet med att ta fram kvalitetskriterier för auktorisationen genomförs inom ramen för den budgetkommitté som arbetar med internbudget.

Betala av praktiskskulden - snarast!

Förvaltningen föreslår insatsen ”Anställningsbron 2.0” som svar på det politiska initiativet ”Betala av praktikskulden – snarast” inom ramen för den befintliga budgeten gällande vuxenutbildningen.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut:

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden godkänner förvaltningens förslag gällande ”Anställningsbron 2.0”.

Minska utbildningsskulden i gymnasiet

Det blågröna styret har gett gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen i uppdrag att avsätta 3 miljoner kronor av det egna kapitalet för att hantera den utbildningsskuld som uppstått med anledning av pandemin. Totalt fördelas 3,2 miljoner till gymnasieskolorna som bland annat ska användas till fler lärare, utökning av läxhjälp, förstärkning av studie- och yrkesvägledningen samt förlängning av yrkeskurser.

Gymnasie- och vuxenutbildningsnämndens beslut:

Förslag om insatser för att minska utbildningsskulden i gymnasieskolan godkänns.

- Det är ett av nämndens prioriterade områden att hantera utbildningsskulden. Genom beslutet ger vi skolorna verktyg att börja jobba med detta redan i höst, kommenterar Alexander Torin, ordförande i gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden.

    Protokoll och handlingar

    På karlstad.se hittar du alla ärenden och beslutsunderlag samt protokollet när det är justerat.

    För mer information kontakta:

    Alexander Torin, ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 072 717 58 71

    Ämnen

    Kategorier

    Regioner

    Kommunen med den glada solen som symbol

    I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.