Pressmeddelande -
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden i korthet den 16 februari
På gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden den 16 februari beslutades det bland annat om årsredovisningen 2021. Nämnden tog även beslut om politiska initiativ.
Årsredovisningen för 2021 godkändes
Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen har tagit fram årsredovisning 2021 för Karlstads gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd. Det ekonomiska resultatet är ett överskott på 7,6 miljoner kronor.
Covid-19 har även i år påverkat verksamheten i hög grad, vilket återspeglas i det ekonomiska resultatet. Nämnden har fått ta del av temporära statsbidrag relaterade till pandemin, skolmiljarden och ersättningen för sjuklönekostnader.
Minskade kostnader finns inom flera områden, till exempel har inte all undervisning skett på plats vilket har lett till att skolmåltidsverksamheten lämnar ett överskott. Det har även varit lägre kostnader avseende kompetensutveckling.
I demografiavstämningen har skolorna haft färre elever än tidigare prognostiserats och ska därför lämna tillbaka 5,1 miljoner kronor. Nämndens grundram för investeringar är 5,6 miljoner kronor. Därtill har nämnden fått ett tillskott i ram avseende utrustningsinvesteringar på Sundsta-Älvkullegymnasiet på 11 miljoner kronor. Totalt visar investeringsredovisningen ett överskott på 8,1 miljoner kronor.
Beslut: Årsredovisningen för Karlstads gymnasie- och vuxenutbildningsnämnd
godkänns.
Politiska initiativ
Få fler ungdomar i arbete efter studier
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade i september 2021 att ge förvaltningen i uppdrag:
- att förutsättningslöst utreda hur Karlstads kommun i samverkan med andra kan bli bättre på att kraftigt minska antalet ungdomar som inte når gymnasieexamen eller är i arbete före 20 års ålder
- att i utredningsarbetet studera relevant forskning och hur andra kommuner som lyckas bättre än Karlstad arbetar
- att i utredningen ”vända på alla stenar”
- att föreslå hur vi framöver organiserar och genomför arbetet för att nå målen
- att ta fram budgetunderlag för de förslag som kan öka de kortsiktiga kostnaderna.
Förvaltningens förslag i framtagen delrapport är att Kommunalt aktivitetsansvar Karlstad (KAA) ska ha en egen enhetschef som lyder direkt under Vuxenutbildningschef. I delrapporten presenteras också ett nära samarbete mellan Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen samt Arbetsmarknad- och socialförvaltningen för att jobba med målgruppen uvas 16-25år. Förslaget är också att en mottagningsenhet samorganiseras med KAA-organisation för att främja sömnlösa övergångar mellan IM och KAA.
Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden godkänner delrapport och ger förvaltningen i uppdrag att presentera slutrapport i juni 2022.
Utred framtida regi kring vård- och omsorgsprogrammet för vuxna.
Det är för kommunen en viktig del i kompetensförsörjningen att vi har ett vård- och omsorgsprogram för vuxna som levererar hög kvalité och ser till att vi får många elever som både söker sig till utbildningen och får en examen. Därför tror vi att det är viktigt att i utredningen ta vara på elevernas perspektiv. Vad får fler att söka sig till utbildningen och vad får fler att fullfölja den?
Därför vill vi att förvaltningen inför höstterminen 2023 ger nämnden underlag som är kostnadsberäknat och har sin utgångspunkt i nyttan för eleverna hur man kan tänka kring framtiden för vård- och omsorgsprogrammets regi för vuxna.
Det blågröna styret föreslår gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutar:
Att gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen får i uppdrag att utreda framtidens vård- och omsorgsprograms regi för vuxna i Karlstad med utgångspunkt i elevperspektivet.
Motioner
Utred skolornas förutsättningar för att öppna upp musiksalar för föreningslivet
I en motion kommunfullmäktige föreslår Anders Tallgren (S) att utreda förutsättningarna för att öppna upp skolornas musiksalar för föreningslivet. Motionen har efter kommunfullmäktiges beslut skickats vidare till gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, barn- och utbildningsnämnden, kultur- och fritidsnämnden, teknik- och fastighetsnämnden och Kommunstyrelsen för beredning. Berörda förvaltningar har samrått.
Beslut: Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden är positiv till att det utreds hur det kan tillskapas lättillgängliga idrotts- och kulturaktiviteter för barn och unga.
Övriga beslut
Gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden beslutade även om:
- Patientsäkerhetsberättelse för elevhälsans medicinska insatser godkänns.
- Återremiss för auktorisation.
- Utredning: Vuxenutbildningens organisation.
Informationsärenden
Tjänstepersoner från Gymnasie- och vuxenutbildningsförvaltningen informerade även om:
- Forskarskolan för undervisningens digitalisering (FUNDIG) och praktiknära forskning på Sundsta-Älvkullegymnasiet.
Protokoll och handlingar
På karlstad.se hittar du alla ärenden och beslutsunderlag samt protokollet när det är justerat.
För mer information kontakta:
Alexander Torin, ordförande gymnasie- och vuxenutbildningsnämnden, 072 717 58 71