Gå direkt till innehåll
Skylt om promenadäng vid grönyta på Orrholmen.
Skylt om promenadäng vid grönyta på Orrholmen.

Pressmeddelande -

Gräsmattor omvandlas till promenadängar för ökad biologisk mångfald

I sommar kommer Karlstads kommun att låta gräset växa på flera platser runt om i kommunen för att ge insekter och blommor en chans att frodas. Istället för att klippa traditionella gräsmattor kommer kommunen att klippa gångar eller mindre ytor där allmänheten kan promenera eller bara hänga.

Omvandlingen från kortklippt gräsmatta till promenadäng sker för att gynna den biologiska mångfalden och minska utsläppen gräsklipparna som drivs med fossila bränslen.

- Pollinatörerna i Sverige blir färre så vi behöver skapa bra miljöer för till exempel humlor, bin, blomflugor och fjärilar. De bidrar till att det blir frukt och bär och ungefär en tredjedel av vår mat är beroende av dem, säger Henrik Lander (C), ordförande i teknik- och fastighetsnämnden.

På valda ytor i hela kommunen

Kommunen har valt ut gräsytor att omvandla till promenadängar runt om i hela kommunen. Det rör sig om ett 60-tal ytor i varierande storlek i främst Karlstad, Skåre och Vålberg.

- Det är ungefär 10 procent av allt gräs vi brukar klippa. Nu testar vi på några platser och sen får vi utvärdera och se om vi ska ta bort eller lägga till några ytor nästa år, säger Anna Mossberg, enhetschef för kommunens parkenhet.

Ett nytt sätt att vistas på gräsytorna

De utvalda gräsytorna kommer nu att bara klippas i ytterkanterna och i vissa fall få klippta gångar längre in.

- Nu hoppas vi att dessa ytor ska bli mer använda än tidigare när det blir tydligare gångstråk och lite rumskänsla. Jag tror att det kan bli en bättre upplevelse på många platser. Det blir en förändring av upplevelsen av landskapet som jag hoppas att folk vänjer sig vid och kommer att tycka om och inte uppleva som misskött, säger Anna Mossberg.

Klipps en gång per år

De nya promenadängarna kommer att klippas, eller rättare sagt slås, en gång per år. Det sker runt midsommar och gräset kommer att plockas upp kort därefter och komposteras.

- Att vi tar bort det slagna gräset kommer att gynna blommorna eftersom ängsblommor trivs bäst i näringsfattig jord. Hade gräset legat kvar hade det gödslat marken och gynnat gräs istället, förklarar Anna Mossberg.

Den som vill ha gräset kan ta för sig.

- Vill du ha hö till kaninerna är det bara att ta innan vi plockar upp det, säger Anna Mossberg.

För mer information kontakta:

Henrik Lander (C), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, tfn 054-540 12 78

Anna Mossberg, chef parkenheten, teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 66 19

(Annica Granlund, kommunikationsstrateg teknik- och fastighetsförvaltningen, tfn 054-540 68 66)

Ämnen

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.