Gå direkt till innehåll
Gång- och cykelbro på upphandling  -beslut från teknik- och fastighetsnämnden

Pressmeddelande -

Gång- och cykelbro på upphandling -beslut från teknik- och fastighetsnämnden

Nu ska kommunen handla upp byggnationen av gång- och cykelbron mellan Färjestad och Råtorp. Det beslutade teknik- och fastighetsnämnden idag. Den nästan 290 meter långa bron kommer knyta ihop Karlstads norra stadsdelar och blir ett tillskott i ett redan populärt promenadstråk. Nämnden hanterade även ett e-förslag om en ny gång- och cykelbana och en markanvisning.

Kommunen har sedan länge planerat för en gång- och cykelbro mellan Färjestad och Råtorp. Bron är en satsning på att göra Karlstad till en attraktivare och mer tillgänglig cykelstad, samt att knyta ihop Karlstads norra stadsdelar. 2019 avbröts upphandlingen av bron eftersom den inte rymdes inom budgeten. Sen dess har vi gjort vissa mindre förändringar för att komma ner i pris på bron och sökt mer bidrag i form av stadsmiljöavtal för byggnationen. I juni 2021 beviljades kommunen 35 miljoner i bidrag från Trafikverket och kommunen ska nu påbörja upphandling av byggnationen.

Att förenkla och främja det hållbara resandet är en del i kommunens översiktsplan och cykelplan. Med en cykelbro som förbinder de här två stadsdelarna hoppas kommunen att fler väljer att cykla. I västra och östra älvfårorna är det tätt mellan broarna men inte i den norra delen. Stråken som går längs med älven både på Råtorpssidan och Färjestadsidan är populära att promenera och motionera på och förhoppningen är att bron bidrar till att göra stråket mer attraktivt.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden ger förvaltningen i uppdrag att genomföra upphandlingen.

Fler beslut från teknik- och fastighetsnämnden

Motion om en ätbar park

I en motion föreslår Vänsterpartiet att kommunen anlägger en ätbar park på ett centralt ställe där Karlstadsborna kan vistas och plocka frukter. Karlstads kommun har generellt en positiv inställning till odling i olika former och vi uppmuntrar till exempel till att stadsnära odling nyttjas på parkmark, som stadsodlingen i Viken och på Herrhagen. På fastighetsmark finns ofta fruktträd och bärbuskar på vård- och gruppboenden och bärbuskar på skolor och förskolor. Kommunen upplåter också mark till odlingsprojekt som Allas trädgård på Kronoparken. Men fruktträd och bärbuskar kräver högre skötsel för att kunna ta hand om fallfrukt till exempel. Och det kan vara svårt att hitta en plats i centrala Karlstad där vi kan säkerställa att jorden inte är förorenad. Men förvaltningen jobbar vidare med det uppdrag som kom från ett politiskt initiativ i juni som går ut på att stärka den biologiska mångfalden vid kommunens fastigheter. Bland annat genom att och se över möjligheten att sätta upp bikupor och insektshotell och utveckla teman i parker.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden avslår motionen om anläggande av en ätpark park men bifaller delar av förslaget som handlar om mångfald och odlingsinslag i kommunägda parker.

Finansiering av merkostnad för Färjestads ridklubb

Färjestads ridklubb ska byggas om och byggas till, det blir ett nytt ridhus, nytt stall och en ny servicebyggnad. Delar av de gamla stallarna ska rivas. Byggnationen påbörjades tidigare i år men fick pausas på grund av att markförhållandena var dåliga. Inför byggnationen gjordes en geoteknisk undersökning som visade att de nya byggnaderna behöver pålas. Under byggnationen har fler geotekniska undersökningar gjorts som visar att marken närmast Färjestadsbäcken är mer instabil än som framkommit i tidigare markutredningar. I juni tog nämnden beslut om att flytta samtliga byggnader österut för att komma runt problemen med markförhållandena. Merkostnaden för detta beräknas vara omkring 14 miljoner kronor. För att finansiera kostnaden kommer förvaltningen använda överskottet från ombyggnationen av Sundsta-Älvkullegymnasiet. Ombyggnadsprojektet av gymnasieskolan hade en budget på 456 miljoner och har gått bättre än förväntat ekonomiskt. Omkring 20 miljoner väntas bli kvar när skolan står klar till våren. Pengarna kan då användas för att finansiera merkostnaden på Färjestads ridklubb.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden godkänner att merkostnaden finansieras genom överföring av motsvarande överskott inom investeringsprojektet Sundsta/Älvkullegymnasiet.

E-förslag om en gång- och cykelbana till Tuggelite skidstation

I ett e-förslag föreslår en Karlstadsbo att kommunen utreder möjligheten för en gång- och cykelbana till Tuggelite utmed Tuggelitevägen för att förbättra tillgängligheten och säkerheten till skidstadionen. 53 personer har skrivit under förslaget. Inför att Tuggelitenvägen ska asfalteras om, troligen under 2023, kommer hela vägen till Tugglite skidstadion att studeras mer. Någon form av åtgärd kommer att behövas för att förbättra trafiksäkerheten men i nuläget kan vi inte säga var eller vilken som är bäst lämpad.

Beslut: E-förslaget bifalls.

Markanvisning Fanfaren

MaxfastigheterAB har under en längre tid utvecklat området inom kvarteret Fanfaren i stadsdelen Klara. Under hösten 2021 färdigställer de den sista byggnaden i markanvisningen som de fått. Maxfastigheter vill nu få en direktanvisning på de två byggrätter som finns kvar i kvarteret. När planerna på Fanfaren började ta form under 2012 var tanken att ett och samma bolag skulle utveckla hela området. Ett reservationsavtal tecknades för den del av området där detaljplanen var klar, och ett samarbetsavtal togs fram för resten av området i väntan på en ny detaljplan. Både avtal tecknades med ett bolag som under 2014 blev uppköpta av Maxfastigheter.

Byggnationen kom inte igång och under 2015 förlängdes reservationsavtalen för första delen av området, men samarbetsavtalet för två av byggrätterna förlängdes inte eftersom det inte fanns några konkreta byggplaner där. Det är alltså dessa byggrätter som Maxfastigheter nu vill få som direktanvisning.

Enligt kommunens riktlinjer för markanvisningar så ska ett urvalsförfarande vara huvudalternativet när kommunen tilldelar sin mark. Direktanvisning används endast när det finns en särskild anledning. Maxfastigheter har en plan för byggnationen av de kvarvarande byggrätterna som kan komma igång under 2022. Om marken skulle anvisas till annan exploatör skulle byggnationen förmodligen dra ut på tiden. Det är också en fördel att samma exploatör ansvarar för samtliga byggnader och infrastruktur i området istället för att huvudmannaskapet ska delas på fler.

Beslut: Teknik- och fastighetsnämnden direktanvisar de två kvarvarande byggrätterna till Maxfastigheter AB.

Övriga beslut

Här är fler ärenden som nämnden hanterade och tog beslut kring.

  • Nämnden lämnade ett remissyttrande till kommunstyrelsen på en översyn av ekonomistyrningen inom teknik- och fastighetsnämndens ansvarsområde.
  • Nämnden godkände en slutrapport om hur kapaciteten kan ökas i Karlstads gästhamn och förutsättningarna för att lägga ut gästhamnen på entreprenad. Rapporten skickas till kommunstyrelsen för vidare hantering.
  • Nämnden godkände ett samrådsyttrande över detaljplan Blandaren 3, som gäller kontorsbyggnad på Hultsberg och ett granskningsyttrande för idrottsanläggning på Rud 2:1, som gäller idrottshall, kontor och utomhusplaner intill Nobelgymnasiet och Mossgatan på Rud.
  • Nämnden godkände en reviderad delegeringsordning.
  • Nämnden godkände en utvärdering av sommaren med anledningen av den nyetablerade verksamheten med elsparkcyklar. Förvaltningen ska komma med förslag på åtgärder för att utveckla och förbättra användningen av elsparkcyklar. Redovisning ska göras i oktober.

Här kan du se samtliga ärenden som behandlades på dagens nämnd och handlingarna i varje ärende.

När protokollet är färdigjusterat så hittar du det på samma webbsida.

För mer information kontakta:

Ander Tallgren (S), vice ordförande teknik- och fastighetsnämnden 054-540 10 45

Monika Bubholz (MP), ordförande teknik- och fastighetsnämnden, 054- 540 12 85 

Per-Anders Bergman, teknik- och fastighetsdirektör, 054-540 65 72

(Ordförande Henrik Lander är upptagen i annat möte under dagen)

Ämnen

Kategorier

Regioner

Kommunen med den glada solen som symbol

I Karlstads kommun bor nu drygt 97 000 invånare. Här finns ett blomstrande näringsliv och ett rikt utbud av upplevelser, natur, kultur och idrott. Karlstads kommun har cirka 8 000 medarbetare som alla arbetar för visionen om ett bättre liv i solstaden.